101 Kemeraltı Efsanesi kitabı okurlarla buluştu

“101 Kemeraltı Efsanesi” kitabı okurlarla buluştu. Çağdaş Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı’nın bu projesinde sanatçılar, ağırlıklı olarak minyatür sanatıyla tarihi çarşının güzelliklerine dikkat çekiyor.

101 Kemeraltı Efsanesi kitabı okurlarla buluştu
12 Ocak 2021 - 12:00
“101 Kemeraltı Efsanesi” kitabı okurlarla buluştu. Çağdaş Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı’nın bu projesinde sanatçılar, ağırlıklı olarak minyatür sanatıyla tarihi çarşının güzelliklerine dikkat çekiyor

KEMERALTI’NIN GÜZELLİKLERİ
Çağdaş Minyatür Sanatçısı ve Eğitmeni Arya Kamalı’nın projesi “101 Kemeraltı Efsanesi” adlı kitap okurlarla buluştu. Arya Kamalı, projeye iki yıl önce başlarken 101 yapıtı tek başına yapmayı da düşündüğünü ancak zor olanın projeyi 101 sanatçıyla yapmak olduğunu söyledi.

Arya Kamalı, “Bu bir simurgh hikayesi oldu. Projemin uluslararası yanı da vardır. Bazı ülkelerden sanatçılar da projeye katıldı. 101 olmasa da 74 kişi yapıtlarıyla ‘101 Kemeraltı Efsanesi’ kitabında yapıtlarıyla yer aldı.” dedi.

Kitabın aslında 101+2 yapıttan oluştuğunu belirten Arya Kamalı, “Kitabın ortasında kendi yapıtım vardır. 101 yapıt, bu eserimde de yer almaktadır.” diye konuştu.

1986 yılında İran’dan geldiğini belirten Arya Kamalı, o yıldan bu yana İzmir’de yaşadığını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu, eşinin de İzmirli olduğunu belirtti.

İzmir’in tarihsel yapısı, güzellikleri kapsamında Kemeraltı’ndaki Kızlarağası Hanı’nın yerinin ayrı olduğuna dikkat çeken Arya Kamalı, şunları söyledi: “Restorasyonun bittiği 1994 yılından bu yana Kızlarağası Hanı’ndayım. İzmir’i iyi bilirim ancak bu kapsamda özellikle Kemeraltı’nı çok iyi bilirim. Her gün Kızlarağası Hanı ikinci katındaki atölyeme ve galerime gelip giderken  farklı yolları tercih ediyorum. Bu geliş gidişlerde ‘Kemeraltı için bir şey yapabilir miyim?’ diye kendime sordum. İzmir’de ve Kemeraltı’nda inanılmaz güzel binalar var. Bu binaların büyük kısmı saklanmış, kamufle edilmiş. Lokasyon olarak Kemeraltı’nın farklı özellikleri var. Bu güzelliklerin insanlara anlatılması gerekiyor. Bu düşüncelerle projeye başladım. Kitapta büyük çoğunluğu minyatür olmakla birlikte yağlı boya, sulu boya, tezhip, ebru, çini, hat, mozaik, naht gibi plastik sanatların farklı dallarından da yapıtlar yer aldı.”

PANDEMİDE YARATIM
Arya Kamalı projenin başlangıcında ilkönce iç mimar komşusu Okşan Fındık ile minyatür kokulu çizimler üzerine konuştuklarını belirterek, “Kemeraltı’ndaki bina seçimlerini yaptık. Okşan hanım çizimlere başlarken sanatçılara duyuru yaptık, diyalog kurduk. Projeye başladığımız ikinci yılda COVID-19 salgını baş gösterdi” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreçte sanatçılar çalışmalarına başlamıştı. Sürekli iletişim halinde olduk. COVID-19 salgını nedeniyle sergi açılışı ve diğer planlarımızı erteledik. Bir sergi 10, 15 gün sürer ancak yapıtlar bir kitapta toplanırsa bu kalıcı bir sergi olur diye düşündüm. Sanatçı arkadaşlardan bazıları yapıtları ile katkıda bulunmak dışında bana yardımcı da oldular. Bu kapsamda tüm sanatçı arkadaşlarıma ve özellikle Gülnur Çavuş, Baran Gener, Okşan Fındık, Çağdaş Kaymaz’a teşekkür ederim.”

SÜRREALİZM AKIMIYLA MİNYATÜR
 Arya Kamalı, yapıtlarının ve verdiği eğitimin minyatürün çağdaş yüzü olduğunu söyledi. Minyatürü, sürrealizm ile karıştırarak farklı boyutlarda çalıştığını belirterek: “Minyatür bir suya benzer. Hangi bardağı hangi kaba dökerseniz, o şekli alır. Çok güçlü ve önemli bir sanattır.” dedi. Arya Kamalı, kitaptan elde edilecek gelirin bir sonraki proje için kaynak olarak kullanılacağını da ekledi.

“101 Kemeraltı Efsanesi” adlı kitap, [email protected] e-posta adresinden imzalanmış olarak kargo gönderimiyle satın alınabilecek. Ayrıca 05394215600 nolu telefondan da kitap temin edilebilir. Instagram adresleri: sanalkitaplari ve arya1975’dir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...