'21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi' devam ediyor

 Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen ‘21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi’ ‘Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Kentsel Tarım’ paneliyle devam etti.

'21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi' devam ediyor
21 Aralık 2023 - 23:31

BELEDİYELER GAZA BASTI, TARIMDA MODERN YÖNTEMLERLE ÜRETİM ARTTI

Turkuvaz Medya Grubu tarafından düzenlenen ‘21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi’ ‘Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Kentsel Tarım’ paneliyle devam etti.

Merve Türkay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, şehirlerinde hayata geçirdikleri projeleri anlattı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, tarımın stratejik önemine dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanımızın destekleri sayesinde ülkemiz tarımda verimini artırmıştır” dedi. Güvenilir yani GDO’suz tohumlara işaret eden Yüce, şöyle devam etti: “Bugün yeri geldiğinde bir silah olarak kullanılabilecek gıda sektöründe tohumlarımızı korumak bizim en önemli görevimizdir. Çevremizde organik ve sağlıklı gıda üretimine katkı sağlayacak tüm şartları zorladık. 4,5 yılda Sakarya’da 6 bin dönüm arazi üzerinde hem bitkisel hem hayvansal hem de süs bitkisi üretim alanlarını gerçekleştirdik. Çiftçilerimize destek oluyor, istihdam sağlıyoruz. Kurduğumuz Seracılık Mükemmeliyet Merkezi’nde jeotermal enerji kullanıyoruz. Normal şartlarda 1 dekar araziden 5 ton, en fazla 10 ton ürün alırken, bu modellemeyle 50 tona kadar çıktık. Domatesin sezonu 4 aydır, biz 12 aya çıkardık. Seracılığı dünyaya örnek olarak gerçekleştirdik. Nijerya’dan Sudan’a, Somali’den Belarus’a, Azerbaycan’a kadar temsilciler, bakanlar geliyor ve modelimizi onlarla paylaşıyoruz. Şimdi ise bu modelin bir tık üzerine çıkıyoruz. Termal suyla değil, güneş enerjisiyle ısıtmayı sağlayabileceğimiz yeni bir proje geliştirdik. Bu projeyi kırsal kalkınma modeli olarak sunuyoruz. Ayrıca bin metre rakımda çilek üretiyoruz. İstiridye mantarı üretimimiz için Sakaryapark’ta yeni bir mantar üretim tesisi kurduk. 3 bin dönüm arazide hem ekonomik hem tıbbi bitkiler ürettik. Ürünlerimizin yüzde 90’ını Almanya alıyor, yüzde 10’u kendimize alıyoruz. Uygun fiyatlı ve kaliteli çikolata üretimine de başladık. Diğer bir projemiz olan bal evleriyle de bal ihracatına başladık.”
 

Erzurum’dan dünyaya balık ihracatı

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de insanlığın güvensiz gıdalarla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, bunun için belediyelerin de gıda güvenliğini sağlaması gerektiğini söyledi. Erzurum’un hem tarım hem hayvancılık şehri olduğunun altını çizen Sekmen, şöyle devam etti: “1 milyon büyükbaş hayvanımız var. 8-9 ay yaylalarda, meralarda otluyorlar. Çobanların hayatını kolaylaştırmak için 10 bin km yayla ve arazi yolu yaptık. 2014’te 400 bin küçükbaş hayvanımız vardı, şu an bunu 3 katına çıkardık. Hedefimiz 5 milyon küçükbaş, 2,5 milyon büyükbaşa ulaşmak ve bunların verimlerini artırmak. Erzurum merkezde Avrupa’nın en modern hayvan borsasını oluşturduk. Günlük 1.000-2.000 hayvan alıp satılıyor. Balıkçılık konusunda da önemli bir çalışmamız var. Önce balık yavrusu yetiştiriyoruz. 700 gölet yaptık, balık yavrusu bırakarak buralarda önemli miktarda balık üretimine katkı sağlıyoruz. Daha büyük barajlarda ise balıkçılıkla uğraşan kardeşlerimiz var, balık ihracatı yapıyoruz. Tarım akademisi kurduk, çiftçilerimizi eğitiyoruz. Türkiye’de bal üretiminde birinci sıradayız. Gübre üretimi tesisi oluşturduk. Bundan sonra Erzurum’u meyve bölgesi yapmak istiyoruz. Tarım alanında markalaşmaya önem veriyoruz. Yeni projelerimiz var.”
 

Atık sudan gübre üretiliyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise, belediyeler olarak dünyadaki değişiklikleri çok hızlı hissettiklerini söyledi. Şanlıurfa’nın tarım şehri olduğunun altını çizen Beyazgül, “Şehri baştan başa kırmızı güllerle donattık. Kendi seralarımızda ektik bu gülleri, 1,2 milyon adet çiçek ürettik. Seracılıkta kendi enerjimizi de üretiyoruz. 4,5 milyon liralık bir yatırımla atık su arıtma tesisleri kurduk. Atık sularımızdan gübre elde ediyoruz. Atık suyumuzu arıttıktan sonra sulama arazilerine vereceğiz. Belediye başkanı olduğumda gübreye çok para veriyorduk, artık kendimiz üreterek tasarruf ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Beyazgül, Ata tohumlarının önemine de vurgu yaptı. 
 

Gençlere eğitim ve spor desteği

Son olarak ‘Yerel Yönetimlerde Gençlik ve Kadın Politikaları’ paneli ise Merve Tepe moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta gençlik ve kadın politikaları hakkında önemli bilgiler paylaştı. Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, sosyal belediyeciliğe işaret ederek, “Bizim sloganımız kimse Yunusemre’de aç ya da açıkta kaldım demeyecek. Nerede ihtiyaç varsa ulaşacağız” dedi. Son birkaç yılda millet kıraathaneleri açtıklarını anlatan Çerçi, şöyle devam etti: “İlçe halk kütüphanesiyle birlikte, bugüne kadar 50 binin üzerinde çocuğumuz bu merkezlerden yararlandı. Bilim Yunus Emre projemiz var. 8 adet atölyemiz var. Teknofest’e de öğrencilerimizi hazırladığımız bu merkezden bugüne kadar 62 bin öğrencimiz istifade etti. Yunus Emre Kültür Parkı içinde Osmanlı Müzesi kurduk. 56 bin öğrencimizi buraya getiriyoruz. Gençlerimizle anketler yapıyoruz. Yunusemre Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (YEGEM) projemizle liseye ve üniversiteye hazırlanan 500 civarında öğrenciye 10 ay kurs veriyoruz. Statlar, spor salonları, yüzme havuzlarıyla beraber 88 adet spor tesisini bitirdik ve gençlerimizin hizmetine sunduk. 10 binlerce gencimiz buralarda spor yaptı. Ayrıca 155 firmanın faaliyet gösterdiği bir teknopark kuruldu.”
 

Halk ekmek fabrikası kadınlara emanet

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir de elinden geldiğince gençleri ön planda tuttuğunu, ayrıca kadın istihdamına büyük önem verdiğini söyledi. Gençleri mümkün olduğunca destekleyerek onlarla karar almaya çalıştıklarını belirten Özdemir, “Genç olmanın ve gençlerle iletişim halinde olmanın çok büyük avantajı var. Yüzde 60 oranında gençler siyaseten bizimle beraberler. Hedefimiz gençlerimizin yüzde yüz desteğini alabilmek” dedi. Özdemir, kadınlara yönelik çalışmalarına ilişkin de şunları anlattı: “Kadınları da siyasete ve yönetime mutlaka dahil etmemiz lazım. Benim en keyif aldığım projelerden biri; Niğde’de modern halk ekmek fabrikası kurduk. Burada tamamen eşi tarafından terk edilmiş ve sadece sosyal yardımlarla geçinen kadınlar çalışsın istedik. Ekmek fabrikaları gece çalıştığı için bunu yapamazsınız dediler ve çözüm bulduk. Oraya çok güzel bir kreş yaptık ve baktık ki kadınlarımız inanılmaz keyif alıyorlar. Şu an ekmek fabrikamızda farklı ürünler de üretiliyor. Hepsi iş sahibi oldular, hayata yeniden başladılar. Kadınlarımızın gece de çalışabileceğini göstermiş olduk. Satış kısmında da yüzde 70’in üzerinde engele sahip olan hemşerilerimiz çalışıyor. Tüm girişimlerde, kurduğumuz restoranlarda hep kadınlarımızı ön planda tutuyoruz. İç Anadolu Bölgesi’nin ilk ve tek gastronomi evini kurduk. Çalışanlarımızın yüzde 90’ı kadın. Kadın Emek Pazarı diye bir iş yeri açtık. Dijital ortama da taşıyacağız. Kadınlarımız evde ürettikleri ürünleri getirip bu mağazada satabiliyorlar. Gençlere fırsat vermemiz lazım. Göreve geldiğimde şehir merkezimizde bir adet halk kütüphanesi vardı ve 17.30’da kapanırdı. 100 yıldır boş duran belediyeye ait kiliseyi kütüphane yaptık. 24 saat açık olacak, bir ay içinde açacağız. Artık tersine göçü de başlatmamız lazım. Şehrimizde üniversite var ama başarı gösteren öğrencilerimiz büyük şehre ya da yurtdışına gidiyorlar. Biz sonrasında şehrimize geri dönmelerini hedefliyoruz.”
 

Toplumsal dönüşümü gençlerle inşa edebiliriz

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ise, Gaziosmanpaşa’nın Türkiye’nin yerinde en büyük dönüşümün yapıldığı ilçe olduğuna dikkat çekerek, “Biz şehri dönüştürmeliyiz, ama bu şehri yaşanabilir şehir haline getirecek iki faktör vardır. Biri gençler, biri de kadınlar” ifadelerini kullandı. Usta, şöyle devam etti: “Göreve geldiğimiz ilk aylarda kadın ve aile hizmetleri müdürlüğümüzü kurduk, gençlik ve spor müdürlüğümüzü kurduk. Kültürün sanatın adının okunmadığı Gaziosmanpaşa’da kültür sanat akademisi kurduk. Her yıl ortalama 5 bin gencimize eğitim desteği veriyoruz. Bilim merkezlerimiz, gençlik merkezlerimiz, bilgi evlerimizde binlerce gencimize eğitim desteği veriyoruz. Şehirleri bir şekilde dönüştürüyoruz ama toplumsal dönüşümleri ancak gençlerle inşa edebiliriz. Geldiğimiz noktada gençlerle ne kadar gurur duysak az. Gaziosmanpaşa’da kadınlarla şehri geleceğe taşımak istiyoruz. Her alanda onlara istihdam alanları açtık. Satış ofisleri açtık, kendi eserlerini satma imkanı sunduk. Bütün imkanlarını karşılayarak kendi ürünlerini satmalarına teşvik ediyoruz. 4187 kadına istihdam alanı oluşturduk.”
 

Zirveye güçlü sponsor desteği

21. Yüzyıl Belediyeciliği Yerel Yönetimler Zirvesi’nin ana sponsorluğunu TOKİ, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş, Türk Telekom, Koleksiyon üstlenirken, destek sponsorları ise Bursa Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Konya Büyükşehir Belediyesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Niğde Belediyesi, Gaziosmanpaşa Belediyesi, Tuzla Belediyesi, Ümraniye Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi oldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ortadoğu'da yeni bir dönem başlıyor!
Ortadoğu’da yeni bir dönem başlıyor!
Bayraklı'da Görkemli Nikah: Avukat İpek Kul ve Orkun Bayar Dünya Evine Girdi
Bayraklı’da Görkemli Nikah: Avukat İpek Kul ve Orkun Bayar...