4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği renkli geçti

Çeşme Belediyesi'nin “9 Durak, 9 Deneyim” etkinlikleri kapsamında yer alan “4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği” 22-23 Eylül tarihlerinde Çeşme’nin Ovacık Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Festivalin ilk günü “En İyi Çeşme Kavunu” , ikinci gününde ise; Çeşme Yarımadası’na özgü bir tür olan “Sakız Koyunu” yarışmaları düzenlendi.

4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği renkli geçti
24 Eylül 2018 - 16:13

Ovacık Mahallesi’nde gerçekleştirilen şenliğin açılış törenine, Çeşme Kaymakamı Hacı Mehmet Kara, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İlçe Emniyet Müdürü Gürcan Alev, İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Emin Yılmaz, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Cemil Çumak, Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

4. Ovacık ve Tarım Koyunu Şenliği’nde Çeşme Belediyesi davetlisi olarak Yunasitan’ın Sakız Adası’ndan Sakız Belediyesi Turizm Sorumlusu Rena Pagoudi Damigou, Sakız Adası Gümrük Müdürü Theoharis Gialouris, Gümrük Müdürü Yardımcısı Semira Charokopou, Sakız Adası Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kiralık Odalar Birliği Başkanı Dimitris Kitrilakis ve Sakız Adası halk oyunları ekibi olan Chio Xıoi En Horo konuk oldu.

İki gün süren şenlik süresince Ovacıklı üreticiler, kendi yetiştirdikleri ürünlerini oluşturulan yöresel stantlarda satışa sundular.

"Ovacık kavunu Çeşme’nin markasıdır"

Şenliğin açılışında bir konuşma yapan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Çeşme yarımadasının en güzel bölgelerinden birisi olan Ovacık Mahallemiz, hem coğrafyası ile, hem ovası ile, bölgemizde yetişen birçok endemik bitkiyi, yarımadamızın ünlü Sakız Koyunumuzu yetiştiren bir mahallemiz. Biz Çeşme Belediyesi olarak, bu bölgedeki üretimin arttırılması, endüstriyel hale gelmesi, endemik bitkilerin ve Sakız Koyunumuzun korunması ile ilgili çalışmalarımızın sonucu olarak bu şenliği düzenliyoruz. Ovacık’ta yetişen kavun, Çeşmemizin bir markasıdır" dedi.

"Önümüzdeki yıl ben de Ovacık Zeybeği oynayacağım"

Bu yıl 21 üreticinin En İyi Çeşme Kavunu yarışmasına katıldığını açıklayan Başkan Dalgıç, "Üretmeden hiçbir yere varılamayacağının bugünlerde en fazla hissedildiği ülkemizde, üretime tekrar dönmenin gerekliliği çok açıktır. Çeşme yarımadasında pazarlamanın çok kolay olduğu, müşteriye çok çabuk ulaşılabileceğinin de bilinciyle hareket etmemiz gerekir. Tarım için koruyabildiğimiz arazilerde, bölgemize özgü ürünleri üretmeye devam etmemiz gerekir. Şenliğimizde iki yarışma yapılıyor. Bu iki yarışmada, çok değerli jüri üyelerimiz yer alıyor. Biz belediye olarak, buradaki üretimin arttırılması ve zenginleştirilmesi için sembolik olarak ödüller veriyoruz. Ben Ovacık’tan bundan sonraki yıllarda yarışmalarımıza çok daha fazla katılım bekliyorum. Bu şenliğimizin bir diğer amacı da, eş, dost ve Çeşmemizin diğer mahallerinden gelen hemşehrilerimizle kucaklaşmak. Bu kucaklaşmaya komşumuz da katılıyor. Bu meydanda oynanan Ovacık Zeybeği’nin de yaşatılması amaçlarımız arasında yer alıyor. Eşim de ’Bu oyunu sen niye öğrenmiyorsun’ dedi. Bu zeybek oyununu ben de öğrenerek önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek şenliğimizde oynayacağım" diyerek sözlerini tamamladı.
Şenliğin açılış törenine katılan İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı ve Seferihisar Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil Çumak da bir konuşma yaparak, Ovacık kavununun özellikleri hakkında geniş açıklamalarda bulundu.

Konuşmaları ardından Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları Derneği Halk Oyunları grubu ve komşu Sakız Adası’ndan gelen Chio Xıoi En Horo ekibinin sunduğu gösteriler ilgi ile izlendi.

Jüri seçim yapmakta zorlandı

İzmir Aşçılar Derneği Başkan Yardımcısı Metin Erşahin, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci ile yerel üreticilerden Kaya Erdal Çapan, Halil Girgin, Halil Karanfil, Ömer Yakup ile Salih Seymen’den oluşan jüri üyeleri, "En Güzel Çeşme Kavunu" yarışmasına katılan yarışmacıların ürettiği kavunlarını olması gereken özelliklere göre değerlendirdiler. Yapılan değerlendirme sonucunda; Hüseyin Karanfil birinci, Aydın Uzun ikinci ve Ali Uzun üçüncü seçildi.

Şenliğin ilk gününde katılan konuklara, Çeşme Belediyesi tarafından Ovacık’ın meşhur tarhana çorbası, köy ekmeği ve kelle peyniri ikram edildi.

4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği kapsamında Cumartesi akşamı İzmir Express Orkestrası sahne aldı. Birbirinden güzel şarkıları seslendiren İzmie Express Orkestrası dinleyicilere keyifli dakikalar yaşattılar.

"Yüzlerce koyun ve koç elemeden geçirildi"

Şenliğin ikinci gün etkinlikleri Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç’ın, Ovacık Mahallesi şenlik alanındaki konuşması ile başladı. Başkan Dalgıç yaptığı konuşmada, "2014 yılında Çeşme Cumhuriyet Meydanı’nda bu etkinliği yaptığımız zaman 32 civarında sakız koyunu ve koçu katılmıştı. Dördüncüsünü yaptığımız bu etkinlikte, sabah 08.00’den beri jüri üyelerimiz, yüzlerce koyun ve koçu elemeden geçirip, yarışmaya katılacak sakız güzellerini belirlediler. Bu da; yaptığımız bu etkinliğin Çeşme bölgesine ve üreticisine olan katkıyı gösteriyor" diye konuştu.

"Üretimden kaçma huyumuzdan vazgeçmeliyiz"

Dalgıç, "Çeşme Belediyesi’nin 9 Durak 9 Deneyim Projesi kapsamında, Çeşme’nin her coğrafyasında, kendine özgü, kendi gelenek ve göreneklerinden kaynaklanan etkinlikler yapıyoruz. Dün yaptığımız Çeşme’nin en iyi kavun yarışması ve bugün yaptığımız en iyi sakız koyunu yarışması, Ovacık’ın yapısına tam olarak oturdu. Ovacık’ın bereketli toprakları içerisinde üretilen Çeşme’nin en güzel kavunları ve yarımadamıza özgü sakız koyunumuz, bu şenlikle daha da anlam kazandı. Kavunumuzu da, sakız koyunumuzu da korumak zorundayız. Bu değerlerimizi gelecek kuşaklara taşımak için belediye olarak, elimizden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyoruz. Sakız koyunları ve koçlarımız, diğer cinslerine göre inanılmaz derecede verimli hayvan türleridir. Üretimden kaçma huyumuzdan ülke olarak kaçmamız gerektiğinin de altını çizmek istiyorum. İzmir Büyükşehir Belediyemiz de tarımsal kalkınmaya çok ciddi katkılar veriyor. Biz de Çeşme Belediyesi olarak, elimizdeki olanaklar ölçüsünde, bu tür etkinliklerle üreticimize destek olmaya çalışıyoruz. Buradan tüm üreticilere seslenmek istiyorum; ’Sadece üretin’. Bu bölgede pazar var. Pazar da ayağınızın dibinde. Yani satış imkanı, diğer bölgelerden daha fazla. Onun için daha fazla üretin" çağrısı yaparak konuşmasını tamamladı.

Başkan Dalgıç komşuyla birlikte halay çekti

Yapılan konuşmaların ardından, Ovacık Mahallesi sakinleri, Ovacık Zeybeği ve Karaburun Zeybeği oyunlarını oynadılar. Sarı Zeybek Dans ve Sahne Sanatları Derneği Halk Oyunları ekibi ve Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan gelen halk oyunları ekibinin gösterileri de ilgi ile izlendi. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, eşi Semra Dalgıç ve Belediye Meclis Üyelerinin, Sakız Adası halk oyunları ekibi ile birlikte oynadığı halay ise, iki komşu ülke halklarının kardeşçe birlikteliğinin gösterisi olarak büyük alkış aldı.

En güzel Sakız Koyunu yarışmasında 24 üreticinin 76 adet hayvanın yarıştığı yarışmanın jürisi Cüneyt Noyan, Salih Seymen, Mustafa Kaymakçı, Çağrı Kandemir, Halil Girgin ve Halil Karanfil’den oluştu.

4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği, etkinliğe katılanlara Çeşme Belediyesi tarafından kavurmalı pilav ve ayran ikram edilmesiyle son buldu.

4. Ovacık Tarım ve Sakız Koyunu Şenliği Sakız Koyunu kategorisinde dereceye girenler şu şekilde oluştu:

Sakız Dişi Toklu:

1. Osman Esmer, 2. İbrahim Özcan, 3. Amaç Menengiç

Sakız Erkek Toklu:

1. Hulusi Baysal, 2. Hasan Saatli, 3. Kemal Fatih Baysal

Sakız Koyunu:

1. Hakan İşit, 2. Ekrem Çelik, 3. Yusuf Karaburun

Sakız Koçu:

1. Hulusi Baysal, 2. Ömer Dönmez, 3. Mustafa Erkan


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...