5 soruda tiroid nodülü

Anadolu Sağlık Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mithat Bıyıklı, “Tiroid nodülleri tek başına ayrı bir tiroid sorunu olabileceği gibi, birçok farklı tiroid hastalığının klinik bulgularından sadece biri de olabiliyor” dedi.

5 soruda tiroid nodülü
04 Nisan 2018 - 15:14

Tiroid nodülleri toplumun yüzde 10’unu etkiliyor

Tiroid hücrelerinin, tiroid bezi içinde bir kitle oluşturacak şekilde anormal derecede büyümeleri olarak tanımlanan nodüller, toplumun yaklaşık yüzde 10’unu etkiliyor. Nodüllerin, yüzde 1- 5 oranında kanser riski taşımaları açısından önem taşıdığını ancak her nodülün de kanser olmadığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Mithat Bıyıklı, “Tiroid nodülleri tek başına ayrı bir tiroid sorunu olabileceği gibi, birçok farklı tiroid hastalığının klinik bulgularından sadece biri de olabiliyor” dedi.

Nodüllerin büyük bir kısmının iyi huylu olmasına karşın yüzde 1 ile 5 oranında kötü huylu da olabileceğini söyleyen Dr. Bıyıklı, bir kişinin vücudunda nodül saptandığında hastalığının mutlaka bu açıdan değerlendirilerek, gerekli incelemelerin yapılması gerektiğini vurgulayarak nodüllerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Tiroid nodülünün görülme sıklığı nedir?

ABD gibi iyot eksikliğinin ortadan kaldırıldığı ülkelerde toplumun yüzde 4-7’sinde tiroid nodülüne rastlanırken, Türkiye gibi iyot eksikliğinden etkilenen ve yöreye özgü guatr bölgeleri bulunduran ülkelerde bu oran yüzde 10- 15 seviyelerine kadar çıkabiliyor.

Tiroid nodüllerinin tümü kanser anlamına mı geliyor?

Nodüllerin bu kadar sık görülmesine rağmen, tiroid kanseri nadir olarak görülüyor. Yani her nodül saptandığında bunun kanser olduğunu düşünmemek, nodüllerin büyük bir kısmının iyi huylu olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Tiroid nodülü olan kişiler, ne tür yakınmalarla hastaneye başvuruyor?

Hastalar boyunlarında dolgunluk- şişlik, asimetri gelişmesi, yutkunurken takılma- gıcık hissi, ses kısıklığı gibi bulgularla nodülü fark ederek hastaneye gelebiliyor. Farklı bir işlem için yapılan kontrol ve çekilen ultrasonografi sonrasında da nodül tesadüfen saptanabiliyor.

Her tiroid nodülü için ameliyat gerekiyor mu?

Tiroid bezinde saptanan her nodül için ameliyat gerekmese de tüm nodüllerin ciddiye alınması gerekiyor. Temelde riski olmayan ve bir santimden küçük olan nodüller izlenirken, bir santimin üstü veya risk grubuna giren hastalardaki nodüllere ince iğne aspirasyon biyopsisi öneriliyor. Biyopsi sonucunda, kuşkulu ya da kanser olarak rapor edilen nodülü olan hastalar ameliyat olabiliyor. Tiroid kanserleri, bugün bütün kanserler içerisinde cerrahi yöntemlerle etkin olarak tedavi edilebilen birkaç kanser türü arasında bulunuyor.

İyi huylu nodüllere de ameliyat uygulanıyor mu?

İyi huylu olduğu bilinse de eğer nodül büyükse ve büyümeye devam ediyorsa, yutma güçlüğü ve ağrıya neden oluyorsa ameliyat yapılıyor. Tiroid kanserinde ve hipertiroidi hastalarında tiroid bezinin tamamının çıkarılması tercih edilirken, iyi huylu kanser ameliyatlarında daha sınırlı tutuluyor. Büyük nodül, tiroid bezinde bulunduğu yere göre tamamen çıkarılıyor. Diğer tarafta ise hastanın daha sonraki yaşamında gereksinimi olacak olan sağlam tiroid dokusu bırakılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatçı Bu Şartlarda Nasıl Rekabet Etsin?
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatçı Bu Şartlarda Nasıl...
Ege İhracatçı Birlikleri "İhracatın Yıldızları" Ödüllerini Sahiplerine Takdim Etti
Ege İhracatçı Birlikleri “İhracatın Yıldızları”...