80 Milyon TL'lik Çevre Dostu Tesise Güneş Enerjisi Santrali Kuruluyor

MASKİ Genel Müdürü Şehnaz Başaran, Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisini ziyaret etti. Genel Müdür Yardımcıları Gökhan Çevik ve Erman Aydınyer’in de eşlik ettiği ziyarette tesisin işletme süreci değerlendirildi. Tesiste ayrıca, Zafer Kalkınma Ajansından hibe desteği de alınan ‘Sınırsız Enerji ile Sınırsız Arıtım’ isimli Güneş Enerjisi Santrali projesi ile ilgili olarak incelemelerde bulunuldu. Genel Müdür Başaran, örnek tesisin her anlamda çevre dostu olduğunun altını çizdi.

80 Milyon TL'lik Çevre Dostu Tesise Güneş Enerjisi Santrali Kuruluyor
20 Mayıs 2020 - 18:00

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, inşa ettiği atıksu arıtma tesisleri ile Türkiye’nin öncü kurumları arasındaki yerini aldı. Manisa merkeze 80 milyon TL yatırım bedeli ile üst düzey bir atıksu arıtma tesisi inşa eden MASKİ, işletim sürecini de artık kendi bünyesinde yapmaya başladı. Süreç ile ilgili olarak tesisi ziyaret eden MASKİ Genel Müdürü Şehnaz Başaran’a, Genel Müdür Yardımcıları Gökhan Çevik, Erman Aydınyer ve teknik personel eşlik etti. Tesiste bir toplantı gerçekleştirilerek işletme süreci aşamasında yapılacaklar açısından istişarelerde bulunuldu. Ardından Zafer Kalkınma Ajansından hibe desteği de alan ‘Sınırsız Enerji ile Sınırsız Arıtım’ projesi noktasında tesiste incelemeler gerçekleştirildi. 1 milyon 200 bin TL hibe desteği alan projenin yüklenici firmaya yer tesliminin yapıldığı belirtilerek, malzeme temininin ardından imalatların kısa bir süre içerisinde başlayacağı öğrenildi. Genel Müdür Şehnaz Başaran, Ağustos ayında çalışmaların tamamlanacağını öngördüklerini söyledi.  

Bugüne kadar 20 milyon metreküp atıksu arıtıldı

Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisimizi ziyarete geldik. Tesisimiz Manisa için gerçekten çok önemli. Çünkü burada işletim ömrünü tamamlamış bir atıksu arıtma tesisi ünitesi vardı. Mevcut tesisin yıkılması ve yeni tesisin yapılması belli bir zaman aldı. İdaremizin olağanüstü çalışmaları sayesinde çok güzel bir tesise kavuştuk. Tesisimiz bugün Türkiye çapında çok ileri ve teknik donanıma sahip bir tesistir. Bu tesise bugüne kadar 80 milyon TL ödeme yaptık. Bugüne kadar 20 milyon metreküp atıksu arıtılarak Gediz Nehrine sağlıklı bir şekilde deşarj edildi. Arıtılan su miktarı gerçekten çok büyük bir rakam” ifadelerini kullandı.

“MASKİ olarak tesisin işletmesini yapmaya başladık”

Tesisin inşa süreciyle ilgili bilgileri de paylaşan Başaran, “Manisa Merkez Atıksu Arıtma Tesisinin, İller Bankası teşkilatı esasına göre kredilendirilerek 30 Nisan 2015 tarihinde ihalesi yapılmıştı. Yer tesliminin yapılmasının ardından da işe başlandı. İnşaat sürecinde zemin ile ilgili çıkan problem ve yapmış olduğumuz jet grout imalatları nedeniyle işin süresi uzadı. 11 Nisan 2019 tarihinde tüm aksaklıklar aşılarak işin son süre uzatımı belirlendi. Yüklenici firmanın işletme sürecinin sona ermesinin ardından 11 Nisan 2020’de tesisi idare olarak teslim aldık. Artık MASKİ olarak tesisin işletmesini yapmaya başladık” dedi.

Tesisin enerji sarfiyatının yüzde 30’u GES ile karşılanacak

Manisa’da güneşli gün sayısının kışın bile çok fazla olduğunu belirten Başaran, bu durumu hazırladıkları proje sonrasında tesise entegre ettiklerini söyledi. Başaran, “Tesis alanımız içerisinde 1 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulması için Zafer Kalkınma Ajansı ile Çevre ve Enerji Altyapı Mali Destek Programı kapsamında ‘Sınırsız Enerji ile Sınırsız Arıtım Projesi’ni hazırlayarak başvuruda bulunmuştuk. 1 milyon 200 bin TL hibe kazandık. 30 Mart 2020 tarihinde yapım işi için yüklenici firma ile sözleşme imzalandı. Şu an tesisin kurulu gücü 2,5 megavat olup, GES projesi ile 1 megavatlık bölümü yani yüzde 30’u karşılanacak. Teknolojiyi en güzel ve faydalı bir şekilde kullandığımız arıtma tesisimizde yapmış olduğumuz uygulama ile bir ilki gerçekleştireceğiz. Bu anlamda hem ekonomik olarak kar elde edeceğiz hem de doğal çevreyi koruyacağız. Tesisimizin tüm Manisalılara hayırlı olmasını diliyor, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’e bizlere vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Santralin teknik özellikleri ve çalışma prensibi

Güneş enerjisi santrali 1116 kWp DC güç kapasitesine sahip olacak. Toplamda 3 bin 600 adet güneş paneli kullanılacak. Kullanılan paneller, 310 Wp gücünde ve monokristal yapıdan oluşacak. Santralde üretilen enerji 10 adet dönüştürücüden toplama panosuna iletilecek. 100 kWe gücünde 10 adet dönüştürücünün tam zamanlı kontrol ve denetimi sağlanabilecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...