88. Bergama Kermesi: Muhteşem Final Etkinlikleriyle Sona Erdi

88. Uluslararası Bergama Kermesi, 2-8 Eylül tarihlerinde coşkuyla düzenlendi. Konserler, sergiler ve kültürel etkinliklerle renklenen festival büyük ilgi gördü.

88. Bergama Kermesi: Muhteşem Final Etkinlikleriyle Sona Erdi
09 Eylül 2024 - 19:17

88. Uluslararası Bergama Kermesi Coşkuyla Sona Erdi

Dünyanın İkinci ve Türkiye'nin İlk Yerel Festivali

Dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise ilk yerel festivali olma özelliğini taşıyan Uluslararası Bergama Kermesi, bu yıl 88. kez büyük bir coşkuyla kutlandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla 1937 yılında başlatılan ve Bergama’nın köklü kültürel mirasını dünyaya tanıtan kermes, genellikle Haziran ayında düzenlenirken, bu yıl 2-8 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi.

Etkinlikler ve Açılış Töreni

Yaklaşık 10 yıldır Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda halkın geniş katılımıyla ücretsiz konserler şeklinde yapılan kermes, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreni ve geleneksel kortej yürüyüşü ile başlayan etkinlik, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın da katılımıyla devam etti.  Açılışın ardından Bengi Halk Oyunu gösterileri yapıldı ve ilk günün akşamında Volkan Konak sahne aldı. Daha önce Hüsnü Şenlendirici ile Bergama’da bir konser veren Konak, izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.

Kültürel Etkinlikler ve Sergiler

Kermesin ikinci gününde Bergama Kültür Merkezi ve Ticaret Odası fuaye alanlarında sergi açılışları yapıldı. Özellikle Bergama Ticaret Odası'nda sergilenen 100 yıllık yöresel kıyafetler büyük ilgi topladı. Sergi, halk oyunları uzmanı Hasan Türken tarafından özenle hazırlanmış 28 adet yöresel kostümle ziyaretçileri ağırladı.

Aynı gün, Bergama’nın tarihi Arasta Çarşısı’nda “Pergamon'dan Bergama’ya” konulu sunum Hamit İri tarafından gerçekleştirildi. Sunumun organizasyonunu Akif Ersezgin Lisesi Mezunlar Derneği üstlendi. Kermes boyunca tarihi ve kültürel zenginlikleri yansıtan birçok sergi ve gösteri gerçekleştirildi.

Konserler ve Sanat Etkinlikleri

Bergama Cumhuriyet Meydanı’ndaki konserler haricinde Kızıl Avlu ve Bergama Kültür Merkezi’nde de sanat etkinlikleri düzenlendi. Kermesin ikinci gününde Kızıl Avlu’da Samet Kılıç, Serhat Yılmaz Project ve Ana Jazz Band sahne alırken, Bergama Kültür Merkezi’nde ise Bergamalı müzisyen Ayça Gönlügür İduğ’un şefliğinde Türk Sanat Müziği konseri gerçekleştirildi. Aynı akşam Cumhuriyet Meydanı’nda Kardeş Türküler konseri yoğun katılımla izlendi.

Üçüncü gün ise Bergama’nın en kalabalık etkinliklerinden biri olan Bengü konseri gerçekleşti. Seyircileriyle kurduğu samimi diyaloglarla dikkat çeken Bengü, İzmirli olduğunu ve çocukluk döneminde ailesiyle sık sık Bergama’ya geldiğini belirtti.

Farklı Noktalarda Etkinlikler

4 Eylül’de Bergama’nın farklı noktalarında satranç turnuvaları, konferanslar ve konserler organize edildi. Eftal Önder Spor Salonu'nda satranç turnuvasının ikinci gün müsabakaları yapılırken, Zeytinpark’ta Bergama’nın genç yetenekleri sahne aldı. Kronik, Rıhtım, Odda The Band ve Aşık Ahmet gibi müzik gruplarının sahne aldığı bu etkinlik, gençlerin ilgisini çekti.

Aynı gün Bergama’nın sembolik mekânlarından biri olan Tonoz’da, Bergama Belediyesi tarafından 13 yıldır düzenlenen ve Bergamalı gazeteci Şakir Süter anısına gerçekleştirilen gazetecilik yarışması ödüller sahiplerini buldu. Ödül töreni öncesi düzenlenen "Gazeteciliğin Dünü ve Bugünü" başlıklı panele gazeteciler Doğan Satmış, Levent Bimen ve Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç katıldı.

Geleneksel Tahtacılar Kültür Gecesi, her yıl olduğu gibi bu kermeste de Bergama Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Gecenin son programında ise Cumhuriyet Meydanı’nda Onur Akın sahne aldı ve dinleyicilere keyifli anlar yaşattı.

Haluk Levent Konseri ve Kapanış

Kermesin beşinci gününde düzenlenen Haluk Levent konseri, yoğun ilgiyle karşılaştı. Cumhuriyet Meydanı’nda binlerce kişiye unutulmaz bir gece yaşatan Levent, izleyicileri adeta coşturdu. Aynı gün Bergama Kültür Merkezi’nde çocuklar için düzenlenen çocuk operası ise miniklerin ilgisini çekti. Ayrıca Çınarlı Kahve – Arasta’da PENA Derneği adına konuşan Doç. Ayşe Kutlu, Doç. Nagihan Cevher Binici ve Dr. Olcay Karaca, otizm, disleksi ve hiperaktivite konusunda aileleri bilgilendiren bir konferans verdi.

Son Gün Etkinlikleri ve Kapanış

Kermesin son gününde Kozak Yaylası’nda düzenlenen Geleneksel Trap Atışları yapıldı. Aynı gün, Mehmet Ali Çakar’ın katıldığı Türk Halk Müziği konseri Kozak Kermes alanında gerçekleştirildi. Etkinliklerin kapanışı ise Mert Demir konseriyle yapıldı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği bu konserle birlikte 88. Uluslararası Bergama Kermesi, coşkuyla sona erdi.

Bergama Belediye Başkanı Tanju Çelik, etkinliklerin yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Bu yıl da halkımızın büyük beğenisini kazanan bir kermes programı gerçekleştirdik. Gelecek kermesler, çok daha güzel ve gerçek kermes kimliğiyle buluşarak, en iyi şekilde yapılmaya devam edecek” dedi.

RIDVAN KARAPEHLİVAN / BAKIRÇAY GAZETESİ 


YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Eserleri, Berlin'den Louvre'a Taşınıyor!
Bergama Eserleri, Berlin'den Louvre'a Taşınıyor!
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...