Ağız Kokusunu Önlemek İçin Neler Yapılmalı? Uzman Görüşleri ve Tavsiyeler

Ağız kokusunun gece artışı ve nedenleri Dr. K. Ali Rahimi tarafından açıklandı. Rahimi, diş fırçalamanın yetersiz olduğunu ve kapsamlı muayene gerektiğini vurguladı.

Ağız Kokusunu Önlemek İçin Neler Yapılmalı? Uzman Görüşleri ve Tavsiyeler
29 Ağustos 2024 - 11:00

Ağız Kokusunun Nedeni Solunum Yolu Enfeksiyonları da Olabilir!

Geçmiyorsa sebebini anlamak için kapsamlı muayene gerekli!

Geceleri ağız içindeki bakteri florasının değiştiğini belirten uzmanlar, bu nedenle birçok kişinin sabahları ağız kokusu yaşadığını söylüyor. Ağız kokusunu gidermek için dişleri fırçalamanın yeterli olmadığını vurgulayan Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Bir şeyler yiyip su içerek tükürük salgısının artırılması gerekiyor.” dedi. Geçmeyen bir ağız kokusu durumunda, bunun üst solunum yolunda çeşitli enfeksiyonların veya hastalıkların belirtisi olabileceğini belirten Dr. Rahimi, ağız ve diş muayenesi, kulak, burun, boğaz ve akciğer muayenesi ile gastroenteroloji muayenesi yapılması gerektiğini vurguladı.

Ağız ve Yemek Borusu Florası Geceleri Değişir

Kötü ağız kokusunahalitozis’ denildiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Halitozis birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Gece yatarken dişler fırçalanmamış, şekerli bir şey yenilmiş ve yatılmışsa burun tıkalı ve ağız açık uyunuyorsa ağız kokusu oluşur.” dedi. Geceleri ağız içindeki normal bakteri florasının değişikliğe uğradığını ifade eden Dr. Rahimi, “Sabah uyanıldığında kan şekeri düştüğü için kanda koku yapan elementler daha çok bulunur. Bunlar akciğerden atıldığında ağız kokusu oluşturur. Ağız florası değiştiğinde yemek borusunun florası da değişir ve böylece herkes sabah kalktığında ağız kokusunu ciddi bir şekilde hisseder.” şeklinde konuştu.

Üst Solunum Yolu ve Yemek Borusu Sorunları Ağız Kokusu Yapabilir

Ağız kokusunu gidermek için dişleri fırçalamanın yeterli olmadığını dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, “Az da olsa bir şey yenmeli ve tükürük salgısının artması sağlanmalı. Bol su tüketimine de özen gösterilmeli, bu sayede koku giderilebilir. Eğer koku geçmiyor ve normal dışı bir durum gözleniyorsa, bu üst solunum yolunda çeşitli enfeksiyonların veya hastalıkların belirtisi olabilir.” dedi.

Ağız kokusuna neden olabilecek hastalıklara da değinen Dr. Rahimi, şunları söyledi:

  • Diş çürükleri: En çok diş çürüklerine bağlı kokuları hissederiz.
  • Burun tıkanıklığı: Sinüzit, alerji, polipler.
  • Bademciklerdeki kronik enfeksiyonlar: Dil üzerindeki paslı dokular.
  • Şeker hastalığı: Üst solunum yolunda ağız kokusuna neden olabilir.
  • Yemek borusu veya mide enfeksiyonları: Gıda maddeleri ve reflü gibi durumlar da ağız kokusu meydana getirebilir.

Geçmiyorsa Sebebini Anlamak İçin Kapsamlı Muayene Gerekli!

Ağız kokusunu önlemek için öncelikle ciddi bir ağız ve diş muayenesi, sonrasında kulak, burun, boğaz ve akciğer muayenesi ve daha sonra da gastroenteroloji muayenesi yapılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi K. Ali Rahimi, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ağız kokusunu gidermek için özellikle dişler fırçalanmalı, ağız temizlenmeli ve burun açık tutulmalıdır. Bademciklerde kronik enfeksiyon yoksa ve alkol, kokulu gıda maddeleri tüketilmiyorsa ağız kokusunda daha çok alt solunum yolu ve gastrointestinal sistem akla gelmelidir. Ağız kokusunu tetikleyen yiyeceklerin başında sarımsak gelir. Sarımsak kandaki sülfatları attırır ve akciğerden sülfat atılır. Bu da ağız kokusu olarak ortaya çıkar. Alkol içenlerde ve diyabet hastalığı olanlarda da kandaki aseton miktarı artar ve ağız kokusu meydana gelir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
ABD'nin 60. Başkanlık Seçimleri: Kritik Süreç ve Küresel Etkiler
ABD’nin 60. Başkanlık Seçimleri: Kritik Süreç ve Küresel...
Dijital paraya geçişin avantajları, dezavantajları ve ülke ekonomisi üzerindeki potansiyel etkileri
Dijital paraya geçişin avantajları, dezavantajları ve ülke...