Akdeniz'in ikinci büyük yat tersanesi Aliağa'ya kuruluyor!

Aliağa Çaltılıdere Hacıahmet Ağa Koyu'nda yapımına başlanan ve 3 yıldan az bir sürede 150 milyon Euro’luk bir yatırım ile tamamlanacak olan YATEK Yat Tersanesi Avrupa’nın ve Akdeniz bölgesinin 2. Büyüğü, teknoloji kullanımı açısından da birincisi konumunda olacak...

Akdeniz'in ikinci büyük yat tersanesi Aliağa'ya kuruluyor!
13 Şubat 2021 - 20:57
Aliağa Çaltılıdere Hacıahmet Ağa Koyu'nda yapımına başlanan ve 3 yıldan az bir sürede 150 milyon Euro’luk bir yatırım ile tamamlanacak olan YATEK Yat Tersanesi Avrupa’nın ve Akdeniz bölgesinin 2. Büyüğü, teknoloji kullanımı açısından da birincisi konumunda olacak.

İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) Müdürü Tayfun Karabudak, Bakırçay Bölge gazetesine özel açıklamalarda bulundu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emekli subay ve aynı zamanda Çevre Mühendisi olan Tayfun Karabudak'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

“Bu projenin ana amacı; dağınık halde bulunan tekne imalatçıları ve yan sanayisini bünyesinde toplayarak bunlara ait yer, pazarlama, sergi, eğitim ve sosyal tesis olanakları yaratmaktır. Ayrıca; Ar-ge faaliyetleri, üniversiteler ile su ürünleri ve çevre sağlığı konusunda ortak proje çalışmaları yapma hedeflerimiz de mevcut. YATEK bir denizcilik akademisi gibi çalışacak.. Bu konularda ufkumuz açık ve çok geniş vizyonlu bir bakışa sahibiz.

SAĞLIKSIZ VE İLKEL KOŞULLARDA YAT ÜRETİMİ SON BULACAK
Birçok yat ve tekne imalatçısı uygunsuz koşullarda evlerin bodrum katlarında bile üretim yapmakta, bu koşullar altında çevre ve sağlıklı üretim konusunda sıkıntıları olan firmaları kümelenme modeli ile bir araya toplamak için 2005 yılında Ulaştırma ve Çevre Şehircilik Bakanlığı bir çalışma başlattı.15 yıl süren çalışmalar sonuçlandı ve Bakanlık Aliağa Çaltılıdere'de bulunan 1200 dönümlük Hacı Ahmet Ağa koyu'nu bu amaçla YATEK’e tahsis etti.

İzmir merkezli olarak başlayan süreçte şu an 86 üyemizin büyük çoğunluğu İzmir ve İstanbul ağırlıklıdır. Kooperatifimizin tüm izinleri alınmış imar çalışmaları tamamlanmış ve ÇED raporu alınmıştır. 2020 yılı içinde ise Bakanlık tarafından arazi tahsisi yapılarak çalışmalara başladık.

Devletimiz bize sadece yer tahsisi yaptı. Altyapı desteği vermedi, dolgu ve üst yapı çalışmalarını YATEK Kendi imkanları ile yapıyor. Buraya toplamda 150 milyon Euro’luk bir yatırım yapılacak.

DOLGU İHALESİ YAPILDI, 3 YILDAN AZ BİR SÜREDE YATIRIM TAMAMLANACAK
Çalışmalar 3 yıl içinde bitecek. Şu an dolgu ihalemiz tamamlandı. 3 yılın sonunda tertemiz, problemsiz ve modern bir yat ve tekne imalatı başlayacak. Ben bu sürecin daha kısa süreceğini düşünüyorum. Dolgu çalışmaları bittikten sonra imalathane ve sosyal donatıların yapımına başlayacağız. Tekne çekek yerleri ve hareketli tekne kaldıraçları(Travel Lift) kuracağız. Burada irili ufaklı 86 işletme ve imalathane olacak. İç piyasaya da satış yapacağız elbette ama asıl hedefimiz ihracat olacak.

Biz, şu an ülke olarak yat üretiminde dünyada 4. sıradayız. Yat üretimi ve ihracatında pandemiye rağmen yükselen bir trend var. Biz burada Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ve Akdeniz Havzasının 2. Büyük yat tersanesini kuracağız. Teknolojik açıdan birincisi ve en moderni olacağız. Süper yatlarda mükemmelliğe odaklanan, büyük lüks yat inşasında dünyanın önde gelen gözde tersanelerinden birisi olacağız.Tersanemizde kullandığımız ileri teknoloji ve donanımla 125 metreye kadar dünya standartlarında lüks mega yatlar üretebileceğiz. Ahşap, kompozit, çelik ve alüminyum türü özel tekneler yapan bir tersane olacağız.

HEDEF TÜRKİYE’NİN YAT İHRACATINI BİR MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK.
Bizim buradaki amacımız; çok modern ve kaliteli tekneler üretip Türkiye’nin yat ihracatını kısa zamanda bir milyar dolar baremine ulaştırmaktır.

ALİAĞA TERCİHİ DEVLETİMİZİN
Aliağa tercihi bizim tercihimiz değildi. Bu bölgeyi bize devletimiz gösterdi. Çiğli Sasalı bölgesinde de 1200 dönümlük bir alan vardı orası tercih edilmedi ve devletimiz bu bölgeyi bize tahsis etti.

Burası Çandarlı konteyner limanından bağımsız bir yatırım. Deniz kenarı, limanlara yakın, körfez içi ve büyük deniz hareketlerine maruz kalmayacak uygun bir yer. Bölge havaalanına da çok yakın, müşterilerin gelip yat siparişi vermeleri ve yatları görmeleri açısından oldukça uygun bir lokasyon.

Burada yapılacak bir yat tersanesinin ayrıca bölgede yeni yat limanlarını tetikleyeceğini ve bölge turizmine katkı sağlayacağını da düşünüyorum.YATEK Olarak daha önce de bahsettiğim gibi ülkemizin yat imalatı ve ihracatına büyük katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Burada büyük ve bilinirliği yüksek bir marka oluşturacağız kompakt bir üretim yapacağız, her şey birbirine entegre olacak, bir yat imalatı için yaklaşık 50 bin parça aksama ihtiyaç var hepsi burada kapalı bir alanda üretilecek.

AVRUPA İLE KOLAY REKABET EDERİZ.
Biz burada yat üreticisi ülkeler ile hem teknolojimiz hem de işgücü maliyetlerindeki avantajlarımız sayesinde çok kolay bir şekilde rekabet ederiz. Bugün 18 metre uzunluğunda bir yat fiyatı 1,5 milyon dolardan başlıyor o yüzden ihracat hedeflerimizi kısa sürede yakalayacağımızı düşünüyorum.

İlk etapta yaklaşık 6 bin kişi istihdam edilecek ve bu iş gücünü yakın çevreden temin edeceğiz. Yat imalatı konusunda elimizde çok kabiliyetli personel var. Yat imalatı yoğun emek isteyen bir sektör ve maliyetin yaklaşık yüzde 40’ı işçilik maliyetidir.
Projemize daha kaliteli ve bilinçli katılmaları için bölgemizin gençlerini denizcilik, tekne imalatı ile ilgili meslek okulları ve kurslarına gitmelerini tavsiye ediyoruz..
ihtiyaç üzerine şantiyemize yeni aldığımız iki personelimiz Aliağa ve Çaltılıdere'den..

ÇEVRE KONUSUNDA ÇOK DUYARLIYIZ
Burası kapalı, bacasız üretim yapan bir tesis olacak, sosyal tesisler, kreş ve eğitim alanları da yapacağız. Çevre konusunda toplumumuzda yanlış bilgi ve kanılar mevcut. Tersanemiz, çevre ile hiçbir sıkıntısı olmayan çevreye duyarlı bir işletme olacak. Bacasız bir fabrika olacağız adeta, üretim kapalı alanlarda olacak, çok gelişmiş ve modern filtreleme sistemleri kuracağız. Kendi atıklarımızı kendimiz bertaraf edeceğiz. Tam anlamıyla çevreci bir tesis kuracağız. Çevreye faydalı projelerimiz de olacak ve bu konuda Belediye ve Çaltılıdere ile birlikte çalışmalar yapacağız. Bir bütün olarak işbirliği yaparak çalışacak ve ülkemize faydalı olacağız..

BÖLGE EKONOMİSİNE KATKIMIZ BÜYÜK OLACAK
Biz; yerel yönetim ve devletin tüm birimleri ile uyumlu çalışacağız. Projemiz tamamlandığında üyelerimiz bölgenin odalarına, STK kuruluşlarına üye olacaklar, ihtiyaçlarını bölgeden karşılayacaklar. Bölgenin ekonomisi, sosyal ve kültürel ihtiyaçları, gerek duyulacak yatırımlar için elimizi taşın altına koymaya yönetim olarak hazırız. Aliağa'ya sosyal yatırımlarımız olacak, sürdürülebilir bir çevre politikası ve de yöre halkına faydalı olacak bir ekonomik politikamız olacak. Ayrıca; başta Aliağa Belediyesi ve Çaltılıdere olmak üzere tüm yerel kurumlar ile ortaklaşa hareket edeceğiz.

YÖNETİMDE KİMLER VAR?
Emin Akbaşoğlu- Akbaşoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı
Hüseyin Toftar Başkan vekili – Argem Deniz Araçları
Muzaffer Uyar - Gisan Gemi İnşa
Mehmet Gazioğlu - Tersan Tersane
Yücel Tekin - Yütek Makina Gemi İnşa.

Bakırçay Bölge Gazetesi
 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...