Aliağa'da 22 Dekar Alanda Kenevir Üretimi ve İlk Hasat Yapıldı

İzmir'in Aliağa ilçesindeki Helvacı Mahallesi'nde, ilk kez izinli kenevir hasadı yapıldı. 22 dekar alanda yapılan üretim, tescilli Narlı çeşidi ile gerçekleştirildi.

Aliağa'da 22 Dekar Alanda Kenevir Üretimi ve İlk Hasat Yapıldı
28 Ağustos 2024 - 00:59

İzmir'de İlk Defa İzinli ve Kontrollü Olarak Lif ve Tohum Üretimi Amacıyla Yetiştirilen Kenevirin Hasadı Gerçekleştirildi

İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Helvacı Mahallesi'nde, ilk kez izinli ve kontrollü olarak lif ve tohum üretimi amacıyla ekilen kenevirlerin hasadı gerçekleştirildi.

Hasada Katılan Yetkililer

Hasada İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad Sevim, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selim Aksakal ve çok sayıda üretici katıldı.

Kenevir Üretimi ve Yönetmelikler

Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında gerekli izinleri alarak faaliyet gösteren 3D Çevre Teknolojileri Sanayi Limited Şirketi, Helvacı Mahallesi'nde 22 dekar alanda kenevir üretimi gerçekleştirdi. Üretim, Narlı çeşidi tescilli kenevir tohumu ile yapıldı. Üretim sürecinin her aşaması, ilgili yönetmelik kapsamında alınan güvenlik önlemleriyle titizlikle takip edildi. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ürünün gelişim dönemi boyunca düzenli kontroller gerçekleştirdi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü’nden Açıklamalar

Hasat sırasında yaptığı konuşmada, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün kenevir üzerine yürüttüğü çalışmalara değinen İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Enstitü'nün adaptasyonunu ve tescilini yaptığı Narlısaray çeşidinin özellikle iyi lif verimiyle öne çıktığını belirterek şunları söyledi: "Bundan sonraki süreçte, bölgemizdeki üreticiler, ekimi yapılan kenevirin demonstrasyonunu görecek ve bu değerli bitkinin yaygınlaşması adına ekim alanlarını genişleteceklerdir. Parça parça ekim yapmak yerine büyük alanlarda ekim yapılması, hem kontrollü üretim için hem de hasat kolaylığı açısından önemlidir. Bakanlık olarak bu şartlar altında üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz."

Hasat ve İşleme Süreci

Hasat edilen kenevirlerin, lisanslı tesislerde işlenmesi ve değerlendirilmesi için gerekli hazırlıklar tamamlandı. Ürünlerin kalitesi ve güvenilirliği, yetkililer tarafından sıkı denetimler altında olacak. İzmir Tarım İl Müdürlüğü de bu süreçte üreticilere teknik destek sağlayarak, yasal düzenlemelere uygun ve sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturulmasına katkıda bulunma görevini üstlenecek. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir, Son 20 Yılın En Sıkıntılı Yazını Geride Bıraktı: Kritik Yangın İstatistikleri Açıklandı
İzmir, Son 20 Yılın En Sıkıntılı Yazını Geride Bıraktı:...
İzmir Körfezi İçin Çözüm Arayışı: Ege Üniversitesi'nde Önemli Toplantı
İzmir Körfezi İçin Çözüm Arayışı: Ege Üniversitesi'nde...