4. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi, Rusya-Ukrayna savaşı gölgesinde yapılacak

Üsküdar Üniversitesi tarafından 18-19 Mart 2022 tarihleri arasında düzenlenecek 4. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi, Rusya-Ukrayna savaşı gölgesinde yapılacak. Kongrenin bu yıl savaş bölgesi Ukrayna'dan da bir misafiri olacak.

Savaşın gölgesinde kongrede sunum yapacak! Ukrayna’da akademik faaliyetler sürüyor…

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı savaş nedeniyle Ukrayna’da hayat olağanüstü koşullar altında sürüyor. Kimi akademisyenler ise savaşa rağmen akademik çalışmalarına ara vermiyor. Bu akademisyenlerden biri, Kiev Drahomanov Ulusal Pedagoji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Daria Suprun. Suprun, savaş koşullarında da olsa Ukrayna’dan Üsküdar Üniversitesi’nin düzenlediği 4. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi için hazırlıklarını sürdürüyor. Hala yaşadıklarına inanamadıklarını belirten Prof. Dr. Daria Suprun, savaşa rağmen planlanan şekilde kongrede bildiri sunacağını ve şartlar elverirse de kongreye katılacağını belirterek “Savaşta, barış zamanında yaptığımız çalışmaları daha büyük bir güçle yapmalıyız.” dedi.


Üsküdar Üniversitesi tarafından 18-19 Mart 2022 tarihleri arasında düzenlenecek 4. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi, Rusya-Ukrayna savaşı gölgesinde yapılacak. Kongrenin bu yıl savaş bölgesi Ukrayna’dan da bir misafiri olacak. 

“21. yüzyılda savaşın imkânsız ve gerçek dışı olduğunu düşünüyordum”
Kongre katılım hazırlıklarını yürüten Prof. Dr. Daria Suprun, Ukrayna’da başlayan savaşa rağmen akademik çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Ülkelerinde zor günler yaşadıklarını belirten iki çocuk annesi Prof. Dr. Suprun şu değerlendirmelerde bulundu: “Hayatımız bir anda normal akışından çıktı. Savaş başlayana kadar bu çağda savaşın imkânsız olduğunu düşünürdük. Üsküdar Üniversitesi’ne, kongre yürütücüsü Dr. Öğretim Üyesi Fatma Turan’a destekleriniz için çok teşekkür ederim. Bir anne ve akademisyen olarak şu an yaşadıklarım ve duygularımla ilgili ne söylemeli, bilemiyorum. Benim için hayat ‘savaştan önce’ ve ‘savaş sırasında’ olarak ikiye ayrıldı. Zaman durdu sanki ve mart ayında olmamıza rağmen hayatımızda baharın geldiğine dair herhangi bir işaret yok. 21. yüzyılda savaşın imkânsız ve gerçek dışı olduğunu düşünüyordum. Hala yaşadıklarımızın gerçek olduğuna inanamıyorum ve tam bir kaos duygusu içindeyim.”  


“Aydınlık ve barışçıl geleceğe dair umutlarım var”

Ukrayna’da yaşanan savaşa rağmen gelecek nesiller için umut etmeyi bırakmamak gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Suprun, savaşa rağmen çalışmalarına devam ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Daria Suprun, “4 yaşında bir kız çocuğum ve 3 aylık erkek bebeğim var. Bir anne olarak, onların yaşadıkları çocuksu neşe ve savaş arasındaki karşıtlığın ne kadar dikkat çekici olduğunu görebiliyorum. Çocuklarımın güvenliğiyle ilgili kaygılarım olmasına rağmen, onlar için aydınlık ve barışçıl bir geleceğe dair umutlarım var. Biz güçlüyüz ve ayakta kalacağız.” ifadelerini kullandı.  


“Savaşta barış zamanında yaptığımız şeyleri daha büyük bir güçle yapmalıyız”

Ukraynalıların hayatında savaşa yer olmadığını ifade eden Prof. Dr. Suprun savaş devam ederken hayata devam etmenin önemine değinerek Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’ne katılacağını aktardı. Prof. Dr. Daria Suprun, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu savaş döneminde barış zamanında yaptığımız şeyleri daha da büyük bir güçle yapmalıyız. İşimizi yapmaya devam etmeli, hayatlarında savaşa yer olmayan bir toplumun gelişimi için rasyonel, olumlu, sağduyulu fikirleri teşvik etmeliyiz. Bu sebeple Üsküdar Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu kongrede yer alacağım ve umarım şartlar elverirse bildiri sunumumu gerçekleştireceğim.” 

rusya-ukrayna savaşı rusya-ukrayna savaşı videoları rusya-ukrayna savaşı sebebi üsküdar üniversitesi savaş