Ahmet Telek: BOSBİ, Bergama ekonomisini kalkındıracak
Bergama Organize Sanayi Bölgesi (BOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Telek, Bakırçay Bölge Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.
AHMET TELEK: “BOSBİ” BERGAMA EKONOMİSİNİ SIRTLAYACAK
Bergama Organize Sanayi Bölgesi (BOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Telek, Bakırçay Bölge Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. 7 yıldır BOSBİ başkanlığı görevini yürüten İş İnsanı Ahmet Telek, “Elbette buraya talep çok fazla yapılan yollar, açılan yeni OSB’ler ve BASBAŞ yatırımı bölgeyi çok hareketlendirdi. BOSBİ, Bergama'ya 11 kilometre, Aliağa limanlarına 45, Dikili Limanı'na 15, Çandarlı’da kurulacak limana da 25 dakika uzaklıkta. Ayrıca İzmir-Çanakkale karayolunun üzerinde olması BOSBİ’yi çok değerli kılıyor ve çok talep görüyor. Genişleme konusunda elbette altyapı çalışmalarımız var, mutlaka büyümek istiyoruz” dedi.BOSBİ Başkanı Ahmet Telek özetle şunları söyledi:
“BOSBİ’de 2016 yılının Kasım ayından bu yana Yönetim Kurulu Başkanıyım. Bergama ilçesinde 1997 yılından beri Perlit sektöründe tesisleri olan sanayiciyim, aynı zaman da EBSO Meclis Üyesiyim. BOSBİ’nin ortaklık yapısına bakarsak yüzde 70’i EBSO. Yüzde 15’i Bergama Ticaret Odası ve Yüzde 15’i de İzmir Valiliğinin yatırım değerlendirme ve izleme birimine ait. 15 kişilik müteşebbis heyetin 11 kişisi EBSO üyesi kalan 2 şer kişi ise BERTO ve Yatırım izleme ve değerlendirme biriminden de 2’şer üye var. 5 yönetim kurulu üyemiz var.
İLK YATIRIM LM FİRMASINDAN
BOSBİ 1997 yılında kurulmuş, 2016 yılına kadar çok emek verilmesine rağmen Maalesef bir gelişme olmamış. 2016 yılında “LM Wind Power” Firmasının 174 dönümlük bir alanı alıp, fabrika kurması ile hareket başlarken bu kez de Elektrik enerjisi sıkıntısı başlamış.
LM Firmasının yatırımı, fabrikayı kurabilmesi için o zaman Aşağı Kırıklar’a giden bir trafodan 1100 metre hat çekerek ancak 6,5 MGW enerji sağlandı. LM Firmasının fabrikasını kurması için gerekli olan 5 MGW’lık enerji verilmiş oldu. Ama bu kez de 2. Fabrikayı kuracak bir elektrik enerji gücümüz yoktu.
Sürekli Ankara’ya gitmememize rağmen bir sonuç elde edilemedi. Ta ki 2019 yılı sonuna kadar, 2019 yılı sonu 2020 yılı başında olmak üzere defalarca Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ile birlikte Ankara’ya gittik. Orada bu enerji sorunu ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ çok ilgilendi. Bizi TEİAŞ genel müdürü Orhan Bey başta olmak üzere Enerji Bakanımız ve Bakan yardımcılarımız ile görüştürdü. Tam da o zamanlar pandemi başlamıştı genel müdürümüz o dönemde bizi yalnız bırakmadı elektronik ihale yaptı işi alan firma da çok iyi ve titiz çalışarak kısa sürede indirici merkezini yaptı, bizde yeni yatırımlar için çok rahatlamış olduk. Bu yapılanlar indirici merkezde emekleri geçen Hamza
Dağ başkana, TEİAŞ Genel Müdürü Orhan Bey'e teşekkürler ediyoruz.
64 FABRİKA OLACAK
BOSBİ Bildiğiniz gibi 1. 793 962 m2 bir alana kurulu. İlk önce 5-10 ve 50 dönümlük olmak üzere 77 parselimiz vardı. Daha sonra ihtiyaç nedeniyle bu parseller birleştirerek 64’ indi ve daha büyük hale geldi. Şu an burada 6 firma inşaatını bitirdi. 24 firmanın inşaatı devam ederken 32 firma da projelerini bitirip kısa zamanda inşaatlarına başlayacaklar. Burada ilk etapta 5- 6 bin ileriki aşamada 11 – 12 bin kişi istihdam edilecek. BOSBİ’de altyapı sıkıntımız yok derecek kadar az yolların yarısı asfalt kaplı yarısını da inşaatlar tamamlanınca asfalt kaplayacağız. Arıtma tesisimiz yüzde 70 doluluk oranına ulaşınca yapılacak bunlar için kaynak ve projemiz hazır. 10 tane teknik ve sosyal alanımız olacak yaklaşık 502 bin m2 yeşil alanımız olacak.
İTFAİYE MERKEZİ ÇOK ÖNEMLİ
Yine burada bir otel, anaokulu cami projemiz olacak, onu da en kısa zamanda sizlerle paylaşacağız. Ayrıca İzmir Büyükşehir belediyesi ile birlikte bir itfaiye merkezi yapacağız. Binasını biz yapıp itfaiye teşkilatını Büyükşehir Belediyesi kuracak. Bunu çok önemsiyoruz. Bu itfaiye merkezi aynı zamanda civar köylere, BASBAŞ ve Dikili Tarım organizeye hizmet edecek.Burada daha önce ufak tefek yangınlar çıktı Bergama’dan itfaiyenin gelmesi 15 ile 22 dakika arasında bir zaman alıyor. Ayrıca bir ambulansımız ve sağlık kabinimiz olacak bunun için çalışan sayımızın netleşmesini bekliyoruz.
Elbette bölgenin belki de ülkemizin en büyük sakıntısı yetişmiş teknik elaman yetersizliği. Ben bir sanayici olarak Bergama’ya geldiğimde bu derdi çok yaşadım. Şu an bu konuda bir gelişme olsa da yine de yetişmiş elaman büyük sorun bunun için bizim milli eğitim ile yaptığımız bir okul protokolü vardı. Bu okul alanı yeni milli eğitim müdürü ile yaptığımız çalışma neticesinde 15 dönümden 20 dönüme çıktı. Okulun ihalesi 20 Eylül de yapıldı şu an itiraz için askı süresinde okul burada tematik bir okul olacak. Sanayici ve yatırımcının ihtiyacına göre sınıflar açılacak. Sanayici ve okul yönetimi iç içe olacak ve ihtiyaç olan teknik elamanları yetiştirecek. Burada ki yatırımcı profiline bakarsak yüzde 50 si yenilenebilir enerji konumunda. Rüzgârgülü kompenentleri üretilecek. Kanat gövde aksesuar gibi gerisi yan sanayi olacak. Ayrıca burada cam rodajlaması yapacak bir firmamız yatırımını bitirmek üzere.
BOSBİ, BERGAMA EKONOMİSİNİ SIRTLAYACAK
Elbette buraya talep çok fazla yapılan yollar, açılan yeni OSB’ler ve BASBAŞ Yatırımı bölgeyi çok hareketlendirdi. BOSBİ Bergama ya 11 km, Aliağa limanlarına 45, Dikili limanına 15, Çandarlı’da kurulacak limana da 25 dakika uzaklıkta. Ayrıca İzmir Çanakkale karayolunun üzerinde bu BOSBİ’yi çok değerli kılıyor ve çok talep görüyor. Genişleme konusunda elbette altyapı çalışmalarımız var mutlaka büyümek istiyoruz”