Alzheimerin 10 belirtisi

Dokuz Eylül Rotary Kulübü tarafından düzenlenen çevrimiçi toplantıda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge, alzheimer ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Dokuz Eylül Rotary Kulübü tarafından düzenlenen çevrimiçi toplantının bu haftaki konuğu Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Özge oldu. Prof.Dr Özge, toplantıda “Normal ve Anormal Yaşlanma” konusunu ele aldı.

Alzheimer hastalığı sosyo-ekonomik açıdan kalp hastalığı ve kanserden sonra en büyük sağlık sorunlarının başında geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özge, Türkiye'de halen 750 binden fazla alzheimer hastası olduğu belirtti. Prof. Dr. Özge, unutkanlığın her zaman yaşlılığın normal bir sonucu olmadığını vurgulayarak “Bir randevuyu unutup daha sonra hatırlamak normaldir, ancak nereye gitmekte olduğunuzu unutuyorsanız bu normal değildir. İnsan kendi normallerinden şaşıyorsa, mutlaka bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir” dedi.

Prof. Dr. Özge, alzheimer hastalığını çağrıştıran 10 önemli işaretin şunlar olduğunu söyledi: “Hafıza zayıflığı, iyi bilinen işleri yapmakta zorlanmak, dilde problemler, yön, zaman ve tarihlerde değişiklik, kötü ya da zayıflamış muhakeme yeteneği, soyut düşünmede sorunlar yaşamak, eşyaları yanlış yerlere koymak, davranışlarda ve ruh halinde ani değişiklik, dişilikte değişimler, girişken olmamak”

6 Basamaklı Çözüm Modeli
Hasta ve hasta yakınları için Mersin’deki örnek bir model geliştirdiklerini belirten Prof. Dr. Özge, uygulanan 6 Basamaklı Çözüm Modeli’nin tüm Türkiye için ilham verici olduğunu söyledi. Hastalıktan korunmanın tek yolunun zihinsel, bedensel ve sosyal açıdan aktif yaşamak olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özge “Bu modelin ilk ayağını farkındalık çalışmaları, diğer basamaklarını ise aktif yaş alma evlerinde sosyal etkinlikler ve evde bakım destek çalışmaları oluşturuyor. Gün boyu çeşitli etkinliklerle nöronal rezervlerini koruduğumuz hastaların akşam evlerine ilaçlarını almış, yemeklerini yemiş ve aktivitelerini tamamlamış olarak huzurla dönmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

Dokuz Eylül Rotary Kulübü Başkanı Betül Elmasoğlu tarafından toplantı sonunda Prof. Dr. Özge’ye teşekkür plaketi takdim edildi.

dokuz eylül rotary kulübü mersin üniversitesi alzheimer hastalığı tıp fakültesi sağlık haberleri