Arkeolog Miliç, "Çukuriçi Höyüğü"nü Ege'de anlattı
İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Arslan Konferans Salonu'nda 'Çukuriçi Höyüğü' konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansı, Instıtute For Oriental and European Archaeology'den (OREA) Araştırmacı Bogdana Miliç verdi.
İzmir Selçuk’ta yer alan Çukuriçi Höyüğünde yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler aktaran Miliç, elde ettiği yontma taş bulguları üzerine yaptığı doktora tezinin sonuçlarını programa katılan dinleyiciler ile paylaştı.
Bogdana Miliç konuşmasında, yapılan analizler sonucunda MÖ.670’lerden itibaren bölgede baskı tekniğinin kullanıldığını söyledi. Çok özelleşmiş uzmanlık gerektiren bu baskı tekniğinin kullanıldığı yerleşim bölgesi ve Batı Anadolu için çok önemli bir sonuç olduğunu ifade eden Arkeolog Miliç, “Çukuriçi Höyüğünde obsidiyen olarak bildiğimiz, Ege Adalarından gelen ve çok yoğun olarak kullanılan ithal malzeme, Ege Bölgesinin dönem ticareti hakkında bize çok fazla bilgi veriyor. Ege Bölgesinin kendine has bir yontma taş teknolojisi ve endüstrisi var. Bu da diğer komşu bölgelerden Neolitik dönem içinde farklılaştığını bizlere gösterirken, ilk çiftçi toplumlarının Ege Bölgesi’ne geldikleri konusunda bilgi sağlıyor” diye konuştu.
Bogdana Miliç, lisans ve araştırma yüksek lisans derecesini Belgrad Üniversitesi Prehistorik ve Yakın Doğu Arkeolojisi Bölümünde aldı. Daha sonra Heidelberg’deki Pre-Proto Protokol Tarihi ve Yakın Doğu Arkeolojisi Enstitüsü’ndeki Anadolu Prehistoryası’nda çalışmalar yaptı. Miliç’in uzmanlık alanları arasında “Batı Anadolu ve Çevresindeki Bölgelerde Likler ve Hammaddeler”, “Batı Anadolu, Ege ve Güneydoğu Avrupa’nın Neolikleşmesi” ve “Anadolu ve Yukarı Mezopotamya’ya Özel Odaklı Ortadoğu’da Neolitik” yer alıyor.