Ayşe Kucuroğlu: ''Yeni nesil gümbür gümbür geliyor''
Çocuklarına olan düşkünlüğü ile bilinen, beş çocuk annesi Ayşe Kucuroğlu,evde çocukları ile geçirdiği pandemi sürecini, bu dönemde çocuklarının yaşadığı zorlukları ve yeni normaldeki yüz yüze eğitim süreciyle ilgili görüşlerini MAG Ağustos sayısına anlattı…
Çocuklarına olan düşkünlüğü ile bilinen, beş çocuk annesi Ayşe Kucuroğlu,evde çocukları ile geçirdiği pandemi sürecini, bu dönemde çocuklarının yaşadığı zorlukları ve yeni normaldeki yüz yüze eğitim süreciyle ilgili görüşlerini MAG Ağustos sayısına anlattı…
Yüz yüze eğitime geçişte çocukların hızlı bir adaptasyon süreci yaşayacağını düşündüğünü söyleyen Ayşe Kucuroğlu, "Bir şekilde hepimizin pandemi ile yaşamayı öğrenmesi gerekecek. Hayat devam ediyor. Bu nedenle yeni önlemlerle açılan okullarda, başta çocuklar olmak üzere hepimizin kolay adapte olması ve yeni düzenlemelere en hızlı biçimde uyması sürecin sorunsuz geçmesinde çok önemli olacaktır’’dedi.
Pandemi sürecinin zor ve bunaltıcı geçtiğini ancak yeni döneme çocukların da hazır olduğunu anlatan Kucuroğlu; ‘’Hepimiz bu süreçte çok bunaldık ve yorulduk. Kendi çocuklarımdan da gözlemlediğim gibi yeni döneme çok hazırız. Çocuklarımız, alınan önlemlerle okula dönmeyi, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmayı dört gözle bekliyorlar’’ ifadelerini kullandı.
Pandemi sürecinde sosyalleşmenin çocuklar için oldukça önemli olduğunun altını çizen etkisinden Ayşe Kucuroğlu; ‘’Çocuklar için sosyalleşmek ve korunduklarını hissetmek çok önemlidir. Çocuklar paylaşarak büyür. Bu dönemde kendi evlerinde anne ve babalarının desteğiyle okuldaki gibi sosyalleşmeleri çok önemlidir. Koronavirüs bu dönemde öğrencilerin kariyer streslerini arttırmış olabilir fakat okula dönmeleri ile birlikte bu stres kesinlikle ortadan kalkacaktır''dedi.Çocukların evde kaldığı süre boyunca teknolojiyi verimli kullandıklarını ve yüz yüze iletişimde sorun yaşamayacaklarını söyleyen Kucuroğlu, sözlerini şöyle tamamladı; ‘’ Bana göre çocuklar bu duruma bizden çok daha kolay adapte oldular. Evde kaldıkları süre boyunca bence teknolojiyi olumlu kullanarak arkadaşlarıyla iletişimlerini koparmadılar ve derslerini takip ettiler. Bence okula döndükleri andan itibaren yüz yüze iletişimde hiç bir problem yaşamayacaklar. Yeni nesil gümbür gümbür geliyor. ''
Eğitimde Normalleşmeye İlk Adımlar
Çocuklarına olan düşkünlüğü ile bilinen, beş çocuk annesi Ayşe Kucuroğlu, evde çocukları ile geçirdiği pandemi sürecinden, bu dönemde çocuklarının yaşadığı zorluklardan ve yeni normaldeki yüz yüze eğitim sürecinden bahsediyor.Beş çocuklu bir anne olarak evde geçirilen pandemi sürecini nasıl idare ettiniz?
Kalabalık bir ev olduğumuz için harika bir biçimde idare ettik. Hepsi için zor bir durumdu. Uzun süre arkadaşlarından uzak kaldılar. Okula gidemedikleri için uzun süre boyunca evde kulaklıkla ders dinledikleri bir süreç oldu. Hepimiz için zorluydu ama en güzel şekilde üstesinden geldiğimizi düşünüyorum.Okulların vaka sayısına göre yüz yüze eğitim için bir açılıp bir kapanması, sınavların ertelenmesi gibi durumlar öğrencilerde kaygıyı artırıyor. Peki psikolojik anlamda bu süreç çocuklarınızı nasıl etkiledi?
Bütün bu olumsuzluklara rağmen normalleşme süreci ile birlikte çocuklarım duruma alışmaya başladılar. İlk başlarda durumun belirsizliğinden dolayı çok kaygılılardı. Şimdi sürece hakim oldukça içinde bulundukları bu duruma alışmaya başladılar.Süreci evde kontrol etme noktasında ebeveynlere düşen sorumluluklar neler oldu?
Çocuklarımızı stres ve kaygılardan arındırmak ve rahatlatmak için süreci onlara anlatmak ve onları doğru yönlendirmek son derece önemlidir. Çocuklarımızı dünyanın neresinde olursa olsunlar, evrensel çocuklar olarak yetiştirmek gerekiyor. Çocuklarımıza, tüm dünya çocukları ile aynı fırsatları vermek ve onları uyumlu bireyler olarak geleceğe hazırlamak büyük önem taşıyor.
Koronavirüs öğrencilerin kariyer streslerini etkiledi mi?
Çocuklar için sosyalleşmek ve korunduklarını hissetmek çok önemlidir. Çocuklar paylaşarak büyür. Bu dönemde kendi evlerinde anne ve babalarının desteğiyle okuldaki gibi sosyalleşmeleri çok önemlidir. Koronavirüs bu dönemde öğrencilerin kariyer streslerini arttırmış olabilir fakat okula dönmeleri ile birlikte bu stres kesinlikle ortadan kalkacaktır.
Vakaların azalması ile bu yıl yüz yüze eğitime geçilmeye karar verildi. Sizce yeni normal süreçte eğitim nasıl olacak?
Bir şekilde hepimizin pandemi ile yaşamayı öğrenmesi gerekecek. Hayat devam ediyor. Bu nedenle yeni önlemlerle açılan okullarda, başta çocuklar olmak üzere hepimizin kolay adapte olması ve yeni düzenlemelere en hızlı biçimde uyması sürecin sorunsuz geçmesinde çok önemli olacaktır.
Öğrenciler yüz yüze eğitime hazır mı?
Hepimiz bu süreçte çok bunaldık ve yorulduk. Kendi çocuklarımdan da gözlemlediğim gibi yeni döneme çok hazırız. Çocuklarımız, alınan önlemlerle okula dönmeyi, öğretmenlerine ve arkadaşlarına kavuşmayı dört gözle bekliyorlar.
Bu süreçte öğrencileri neler bekliyor? Sizce adapte olma konusunda neler yaşanacak?
Okul yöneticilerimiz ve öğretmenlerimiz pandemi konusunda o kadar bilinçlendiler ki bu süreci çok kolay bir biçimde atlatacağımızı düşünüyorum. Ev içinde yeni döneme okulda devam etme ve buna hazırlanma süreçlerini çocuklarımla beraber yaşadık. Gözlemlerime bakacak olursak bu sürecin, hepimizin özverisi sayesinde çok pozitif geçeceğini düşünüyorum.
Eğitimlerin yanı sıra sosyalleşmeler de sekteye uğradı. Çocuklar tamamen teknolojiye bağlı hale geldiler. Peki okullar açıldıktan sonra çocukların iletişimleri nasıl olacak? Herhangi bir aksaklık yaşayacaklarını düşünüyor musunuz?
Bana göre çocuklar bu duruma bizden çok daha kolay adapte oldular. Evde kaldıkları süre boyunca bence teknolojiyi olumlu kullanarak arkadaşlarıyla iletişimlerini koparmadılar ve derslerini takip ettiler. Bence okula döndükleri andan itibaren yüz yüze iletişimde hiç bir problem yaşamayacaklar. Yeni nesil gümbür gümbür geliyor.