Ayvalık'ta 19. Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali Başlıyor

Ayvalık'ta 1-3 Kasım tarihleri arasında 19. Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali düzenlenecek. Festival, zeytin hasadını kutlarken, sürdürülebilir turizmi de vurgulayacak...

AYVALIK’TA GELENEKSEL HASAT FESTİVALİ BAŞLIYOR

ZEYTİNYAĞI FİYATLARINDA YÜZDE 20’LİK DÜŞÜŞ VAR

Ayvalık Ticaret Odası tarafından ilki 1970 yılında kutlanan “Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali” 1-2-3 Kasım tarihleri arasında 19. kez düzenlenecek. Bu sene “Turizmin Değeri, Zeytinyağının Başkenti” sloganıyla düzenlenecek festival, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Ticaret Borsası, Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Ayvalık Ziraat Odası’nın destekleriyle hayata geçiyor.

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar festival hakkında, “Ayvalık’ımızın eşsiz atmosferinde gerçekleşecek festival boyunca yılın ilk zeytinleri toplanıp zeytinyağı elde edilirken, sürdürülebilir turizmimizi anlatmak üzere dünyanın iki noktasından birinde olan kırmızı mercanlara dalış turu gibi birtakım etkinlikler düzenleyeceğiz” dedi.

Ayvalık’ın Turistik Değerleri

Ayvalık, irili ufaklı şirin koyları, doğal, tarihsel ve kültürel değerleri ile yalnız Ege’nin değil, Türkiye’nin en güzel tatil merkezlerinden biridir. İklimi, yeterli turistik alt yapısı, sayısız ve eşsiz güzellikteki koyları, berrak ve tertemiz suları ile su altı turizmi merkezi olabilecek ideal bir konumdadır. 14 bin 500 yatağa sahip konaklama kapasitesi, dalış turizmine elverişli 22 adası, dünyanın sadece iki yerinde var olan kırmızı mercanları, turizmde markalaşmış Cunda Adası ve mübadele ile gelmiş olan özellikli bir mutfak kültürüyle gastronominin yıldızı, tarihi kent dokusu, tabiat parkları, eşsiz gün batımı ve birçok özelliğiyle Türkiye’nin nadide kentlerinden Ayvalık, her mevsim ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Ayvalık aynı zamanda dünyanın en ünlü 3 zeytinyağı noktasından biridir. Ayvalık, 2 milyon adede yaklaşan zeytin ağacı varlığı, 1 milyon 180 bin adedinin 300 yaş üzerinde olması ve 600 yaş üzeri 61’i tescilli olmak üzere 81 adet anıt ağacıyla kaliteli zeytinyağının başkentidir. Bu noktada Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık’ın ve turizmin önemine dikkat çekmek üzere ilki 1970 yılında gerçekleşen “Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali”ni düzenlemektedir.

Festival Etkinlikleri

Bu sene 1-2-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek “19. Ayvalık Uluslararası Zeytin, Hasat ve Turizm Festivali”, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Balıkesir Ticaret Borsası, Ayvalık Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Ayvalık Ziraat Odası’nın destekleriyle hayata geçiyor. “Turizmin Değeri, Zeytinyağının Başkenti” sloganıyla düzenlenecek festival, yılın ilk hasadının gerçekleşmesinden panellere, gastronomiden turizm etkinliklerine kadar pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Ali Uçar, “Mazisi asırlar öncesine uzanan zeytincilik faaliyetleri ve kültürü ile bu hususta Türkiye çapını da aşan bir üne ve öneme sahip bir kent Ayvalık. Ayvalık Zeytinyağı da Avrupa Birliği tescil süreci devam eden sınıfında 3 üründen biridir” dedi.

Zeytinyağı Rekoltesi ve Fiyatlar

300-350 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

“Dünya genelinde 2024 yılında zeytinyağı üretiminde bir artış bekleniyor. Avrupa’da küresel iklim krizi sebebi ile kayba uğrayan rekoltenin, başta İspanya ve İtalya’da normal seviyesine dönmesi bekleniyor. Ülkemizde de zeytin üretiminde ‘var yılı’ görüntüsü mevcut. Toptan satışlarda ve ihracatta fiyatlar bu sebeplerden dolayı hızla geri gelmiş durumda. Yurt içi ambalajlı yağ satışlarında da yüzde 15-20 fiyatlarda gerileme mevcut” açıklamalarında bulunan Ali Uçar, “İç piyasada kişi başına olan tüketim 1,8-2,0 kg civarında sabit bulunmakta ve arttırılması gerekiyor. Ambalajlı ürünlerde de AB Gümrük Birliği kotası ihracat artışının önünde önemli bir engel. Firmalar ABD ve Uzak Doğu pazarlarında fırsat yakalamak için ciddi mücadele içindeler ve desteklenmeye ihtiyaçları var. ‘Var yılı’ olması nedeniyle 300-350 bin ton arası rekolte bekliyoruz” dedi.

Zeytinyağı İhracatında Dünya İkincisiyiz

Ülkemiz 2022-2023 dönemi 421 bin ton gerçekleşen rekolte ile dünya 2’ncisi oldu. Bunun yaklaşık 150 bin tonu iç tüketimde kullanıldı ve 150 bin tonu da ihraç edildi. 150 bin tonu da dönem sonu stok devretti. Bu yıl da dünya 2.’liği beklediklerini belirten Ali Uçar, lisanslı depoculuk çalışmalarının ivedilikle kurulması gerektiğini sözlerine ekledi. Uçar, “Verimliliği artıracak teknoloji yatırımları, zeytin ağaçlarının daha iyi korunmasını sağlayacak akıllı tarım uygulamaları gibi projeler, sektörü büyütme potansiyeline sahip. Ağaç varlığının arttırılması, en önemlisi zeytinyağı sektöründe kaliteyi bozan saklama koşullarının iyileştirilmesi, üreticinin, fabrikacının, tüccarın ve ihracatçının yıl boyunca ihtiyacını karşılayacak ve borsasını oluşturacak ‘Zeytinyağında Lisanslı Depoculuk’ sisteminin bir an önce kurulması, gerekirse sektördeki kooperatifler ile de iş birliklerine gidilmesi önem arz etmektedir” açıklamalarında bulundu.

ayvalık zeytin zeytinyağı hasat festivali sürdürülebilir turizm