Bayraklı'da 'Köy Enstitüleri' unutulmadı
Türk eğitim sisteminde bir döneme damgasını vuran Köy Enstitüleri, kuruluşunun 82'nci yıl dönümünde, Bayraklı'da unutulmadı.
Türk eğitim sisteminde bir döneme damgasını vuran Köy Enstitüleri, kuruluşunun 82’nci yıl dönümünde, Bayraklı’da unutulmadı. Bayraklı Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Adabelenliler Derneği’nin işbirliğinde organize edilen “Cumhuriyet Devrimleri ve Köy Enstitüleri” paneli, yoğun katılımla gerçekleşti. Başkan Serdar Sandal “Köy Enstitüleri, Cumhuriyet’in ilk yıllarına ışık olan bir aydınlanma projesidir ve bir asır sonrasında bile eğitimde daha iyi bir modelin ortaya konmamış olması, Köy Enstitülerinin haklılığını ve başarısını ortaya koymaktadır” dedi.
KÖY ENSTİTÜLERİNİN SERÜVENİ ANLATILDI
Türk eğitim sisteminin bir dönemine damga vuran Köy Enstitüleri, 82’nci kuruluş yıl dönümünde Bayraklı’da da anıldı. Cumhuriyet Devrimleri ve Köy Enstitüleri paneline Eğitimci- Gazeteci- Yazar Şafak Coştu, Eğitimci- Yazarlar Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Öner Yağcı ve Ahmet Nuri Doğan konuşmacı olarak katıldı. Köy Enstitülerinin kuruluş serüveni, verilen eğitimlerle birlikte ortaya çıkan toplumsal değişim, enstitülerin kapatılma süreci anlatıldı. Meclis üyeleri, muhtarlar ve Bayraklılılar panele yoğun katılım gösterdi.
“KÖY ENSTİTÜLERİ YENİLMEDİ”
Atatürkçü Düşünce Derneği Bayraklı Şube Başkanı Gönül Güngör “Türk eğitim sisteminin gelişiminde ve toplumun aydınlanma sürecinde Köy Enstitülerinin çok büyük katkısı var. Cumhuriyet’in devrim niteliğindeki bu projesinin kapatılmış olması ülkemiz adına büyük eksiklik” dedi.
Eğitimci Yazar Prof. Dr. Kemal Kocabaş “Türkiye’nin son yıllarda en çok tartıştığı konulardan biri Köy Enstitüleridir. Köy Enstitüleri bu ülkede ilk kez eğitim hakkını ortaya koymuş ve üreten, işlevsel bireyler yetiştirmiştir” dedi.
Eğitimci- Yazar Öner Yağcı “Köy Enstitülerini kapattılar ama bu anlayışı yenemediler ve bitiremediler. Genç kuşaklarımız, yeni nesillerimiz bu ülkeyi çağdaş bir topluma dönüştürmek için mücadele ettikçe de bizi yenemeyecekler” dedi.
Eğitimci- Gazeteci- Yazar Şafak Coştu “Bugün gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerine baktığınızda, Köy Enstitülerinin izlerini mutlaka görürsünüz. Türkiye'deki eğitim sisteminin her geçen gün kötüye gittiğine şahit olurken, Köy Enstitülerinin içinin boşaltılması ve kapatılması ülkemiz için kayıp olarak değerlendirilebilir. Üretime dayalı, teknolojiye entegre bir eğitim sistemi benimsemezsek, başarıya ulaşmamız mümkün değil” dedi.
Eğitimci- Yazar Ahmet Nuri Doğan “Cumhuriyet’in ilk yıllarında köylerimiz ortaçağ karanlığını yaşarken, eğitim sisteminde yapılan bu hamle, pek çok açıdan Türkiye'yi ileriye taşımış ve yeni bir nesil yaratmıştır. Köy Enstitüleri sadece bir eğitim projesi değildir, sınıfsal taban yaratma ve devrimci anlayışı kırsala yayma projesidir ve kapatılarak bitirilmiş bir proje değildir. Biz hala buradayız” dedi.