Bergama'nın Kurtuluşunun 102. Yıl Dönümü Coşkuyla Kutlandı
Bergama'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, gençlerin geleceğe yönelik eğitimine dikkat çekti.
Bergama'nın Kurtuluşunun 102. Yılı: Tarih ve Bağımsızlık
Bergama'nın düşman işgalinden kurtuluşunun üzerinden 102 yıl geçti. Başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, İzmir Redd-i İlhak Cemiyeti, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Kuva-yi Milliye sayesinde bugünlere geldiğimizi belirten Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, geleceğimiz için daha çok çalışmamız gerektiğini belirtti. 14 Eylül 1922'den beri hür ve bağımsız Bergama'nın geçmişten ders alarak geleceğe dönük adımlar atması gerektiğini belirten Çelik, gençlerimizin uluslararası nitelikte eğitim almaları gerektiğini ifade etti.
Bergama 3 Yıl Boyunca Esaret Altında Kaldı
Bergama Hükümet Konağı önünde çelenk sunumuyla başlayan törene başta Bergama Kaymakamı Avni Oral olmak üzere Bergama protokolü, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Tören bitiminde kutlamalar Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti. Vatandaşlara hitaben konuşma gerçekleştiren Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, Bergama'nın işgal dönemi hakkında şunları söyledi:
" Mondros Ateşkes Antlaşması sonrası İtilaf Devletleri Anadolu'yu işgale başlamış, 15 Mayıs 1919'da İzmir, 12 Haziran 1919'da Bergama işgal edilmiştir. Bergama'nın direnişinde Balıkesirli Kemal Bey, bu direnişin organizasyonunu sağlamış ve bir hafta boyunca işgal engellenmiştir. Ancak 19 Haziran 1919'da Bergama tekrar işgal edilmiştir."
Bağımsızlık Ateşiyle Türkiye İşgalden Kurtuldu
19 Mayıs 1919'da Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün yaktığı bağımsızlık ateşiyle başlayan işgale karşı direnişte, tarihler 14 Eylül 1922'yi gösterdiğinde Bergama'nın kurtuluşu gerçekleşti. Çelik, konuşmasında şunları ekledi:
"Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını buradan rahmet ve minnetle yad ediyorum. Onlar sayesinde bugün bağımsız, egemenliği elinde olan, Cumhuriyet'e sahip çıkan, laik, demokratik bir hukuk devletiyle devam eden bir Türkiye Cumhuriyeti ve Bergama halkı var karşımızda. Bugünün anlamına baktığımızda çok şey yapmamız gerekiyor."
7 Katmanlı Yaşamın Merkezi Bergama Artık Geleceğine Bakıyor
Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik:
"UNESCO Dünya Mirası Bergama'mıza baktığımız zaman geçmişimizden ders alıp geleceğe dönük adımlar atmamız gerekiyor. Yeni yetişen gençlerimize iyi bir eğitim vermemiz gerekiyor. Onların geleceğe dönük, uluslararası nitelikli gençler olması için çalışmamız gerekiyor. Biz de Bergama Belediyesi olarak çocuklarımızın yetişmesi, gelişmesi için elimizden gelen çabayı ortaya koyarak desteklemeye devam edeceğiz."
Başkan Çelik ayrıca:
"Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' felsefesiyle geleceğe dönük adımları atmamız gerekiyor. Yaşantımızı daha iyi hale getirebilmek için çok çalışmamız gerektiğini tekrar belirtmek istiyorum. Bergama'mızın kurtuluşunun 102. yılı hepimize kutlu olsun."
Tören Halk Oyunları Gösterileri ile Sona Erdi
Törende, Türkiye Kuva-yi Milliye Mücahitler Derneği Bergama Şubesi Halk Oyunları Ekibi gösterisi sonrası Mualla Ersezgin Ortaokulu öğrencilerinden Gülce Delen, "Bergama" isimli şiirini okudu. Bergama Belediyesi Halk Oyunları Ekibi, Bergama Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi ve Bergama Kılıç Kalkan Derneği gösterisi sonrası program sona erdi.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Konseri Gerçekleşecek
14 Eylül Bergama'nın Kurtuluşunun 102. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında akşam 20.00'de Asklepion Antik Tiyatro'da İzmir Devlet Senfoni Orkestrası konser verecek. Konser öncesi Bergama Kültür ve Sanat Vakfı kuruluşunun 35. yıldönümü Kültür Sanat Ödül Töreni gerçekleşecek.