Bilim Kurulu Üyesi Dr. Kayıpmaz EGİKAD üyeleri ile buluştu

Bilim Kurulu Üyesi Dr. Afşin Emre Kayıpmaz: '2021 yılı sonunda yerli aşılar kullanılabilecek'

Bilim Kurulu Üyesi Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Ege İş Kadınları Derneği’nin (EGİKAD) ‘Dijital Buluşmalar’ toplantısına konuk olarak katılarak covid-19 pandemi sürecine dair ayrıntıları paylaştı. EGİKAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Kayıpmaz, “Covid-19 dönemi öncesi acil servisler olarak zaten yoğun çalışmaya alışıktık, bu deneyim Covid-19 pandemi döneminde en büyük avantajlarımızdan biri oldu” dedi.
 
Toplantının açılışında konuşan EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Pınar Kılıç, yeni dönemde dijital buluşmalar serisi başlattıklarını belirterek, ayda bir yada iki kez gündeme dair konu ve konuklarla üyelerimizin karşısında olacaklarını söyledi. Aşılamanın bu dönemin temel konusu haline geldiğini söyleyen EGİKAD Başkanı Kılıç, “Bu anlamda aşılama sürecini her yönüyle incelemek istedik. Bilim Kurulu Üyesi Dr. Afşin Emre Kayıpmaz’ı ağırlayarak bu sürece ışık tutmak istedik” dedi.
 
Öncelikle kendilerini konuk eden EGİKAD’a teşekkür eden Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Covid-19 sürecini ve gelişmeleri aktardı. Hafta sonu kapatma ve kısıtlamaların faydalı olduğunu ve vaka sayılarının düştüğünü söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Dr. Kayıpmaz, “Aşılama ile bu süreç aşağı yönlü gidecektir. Sağlık çalışanları açısından zorlu bir süreç geçirdik, geçiriyoruz. Normal zamanlarda acil servislerde nüfusumuzun bir buçuk katı kadar tedavi yönetiyorduk, zorlu çalışmaya alışkındık. Bu bize covid-19 döneminde avantaj sağladı, dünya sağlık sistemleri bu kadar yoğun çalışmaya alışık olmadıkları için kitlendiler, bizim bu süreci yönetmemiz onlara göre daha başarılı oldu” dedi.

Sağlık okur yazarlığının bu süreçte geliştiğini söyleyen Kayıpmaz, “Bu süreçte herkes nasıl korunması gerektiğini öğrendi, biliyor. Bu tedbirler ile beraber diğer virütik rahatsızlıklarda da büyük düşüşler yaşandı. İnfluenza bile neredeyse yok oldu” dedi.
Covid-19 döneminde verilen ilaçların kullanılmasının son derce önemli olduğunu söyleyen Kayıpmaz, “Aşısı ve tedavisi olmayan bir virüsü yavaşlatan ve etkisini azaltan ilaçları verdik, vatandaşlarımızın bu ilaçları kullanması son derece elzem” dedi.
 
“Aşılama hızımız iyi”
 Aşı konusuna da değinen Dr. Kayıpmaz, “Aşılama kapasitemiz bizim zaten çok yüksek. Randevulu sistem diye yavaş gidiyor gibi görünüyor, ama bir sorun yaşamadan bu süreci tamamlayacağız” dedi.  Yerli aşıda 17 çalışmanın sürdüğünü söyleyen Dr. Kayıpmaz, “Bir  çalışma çok öne çıktı, Erciyes Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı Nisan gibi Faz 3 başlar. MRNA temelli çalışmalar da yürütülüyor ülkemizde. 2021 yılı sonunda bu aşıları da kullanabilir vaziyete geleceğiz. İnaktif aşılara bir tık daha yakınım, kişisel fikrim bilinen metodlarla üretilen aşılara ben daha yakınım” dedi. Sinovac’ın bilinen yöntemlerle üretildiğini, inaktif bir aşı olarak onu olduklarını söyleyen Kayıpmaz, “Tüm vatandaşlarımız firesiz bu aşıları olmalı” diye konuştu.
 
“Sonrasında süreci takip edin”
 Doç. Dr. Cihan Altın ise hastaların covid-19 geçirdikten sonra kardiyoloji polikinliğine başvurması gerektiğini söyleyerek, “Bu hastalığın son derece komplike sonuçları oluyor. Damar içi pıhtılaşmayla süren bir rahatsızlık. Bu anlamda covid-19’u geçirmiş kişiler 1 ay sonra kardiyoloji servisine başvurarak kalp damar sistemini kontrol ettirmesi son derece önemli” dedi. 

ege i̇ş kadınları derneği bilim kurulu afşin emre kayıpmaz sinovac aşısı erciyes üniversitesi