Bilim, satın almaya nasıl karar verdiğimizi araştırıyor
BİLİM, SATIN ALMAYA NASIL KARAR VERDİĞİMİZİ ARAŞTIRIYOR
Bireylerin satın alma davranışlarını inceleyen nöropazarlama, ülkemizde yeni gelişen bir alan olarak dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesinde iletişim, nörobilim, pazarlama ve psikoloji olmak üzere dört önemli temel üzerinde verilen Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı’nda sektör deneyimine sahip uzmanlar da ders veriyor. Kuramsal dersler nöropazarlama laboratuvarında uygulamalı eğitimle pekiştiriliyor.
Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensitüsü’ne bağlı gerçekleştirilen Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı’na yeni kayıtlar devam ediyor.
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, dünyada son birkaç yıldan beridir konuşulmakta ve uygulanmakta olan, Türkiye’de ise çok daha kısa bir geçmişi bulunan Nöropazarlama alanında ilk ve tek yüksek lisans eğitimini veren üniversite olduklarını söyledi.
Alanında uzman isimler ders veriyor
Dördüncü yılına giren Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı’nın ilk ve tek olmanın avantajını kaliteye dönüştürerek yoluna devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Nazife Güngör, “İletişim, nörobilim, pazarlama ve psikoloji gibi dört temel alan üzerine yapılandırılan Nöropazarlama Yüksek Lisans Programında, kendi alanlarında dünyada ve Türkiye’de tanınmış bilim insanları ve sektör deneyimine sahip uzmanlar ders vermektedir” diye konuştu.
Nöropazarlama Laboratuvarında uygulamalı eğitim
Programda verilen kuramsal derslerin nöropazarlama laboratuvarında uygulamalı eğitimle pekiştirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Nazife Güngör, “Son cihazlarla donatılmış Nöropazarlama Laboratuvarındaki çalışmalarıyla öğrencilerimiz Nöropazarlama literatüründeki yerlerini almaya başladılar bile. Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı bu alanda Türkiye’de ve hatta dünyada yeni bir çığır açacak potansiyele sahiptir. Türkiye’nin ilk nöropazarlama uzmanlarını yetiştirmekte olan programa ilgi giderek artıyor” dedi.
Prof. Dr. Sinan Canan: “Nöropazarlama son yılların gözde alanı”
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan ise nöropazarlamanın bireyin satın alma davranışları ile ilgili bazı gerçeklerin ortaya çıkartılmasını sağlaması sebebiyle özellikle son yıllarda çok gözde ve umut bağlanan bir araştırma alanı haline geldiğini belirtti.
Karar alma mekanizması araştırılıyor
Geleneksel sorgulama yöntemleri ile keşfedilmesi zor olan “karar alma mekanizması”nın nöropazarlama teknikleri ile anlaşılmasının mümkün olabildiğini belirten Prof. Dr. Canan, şunları söyledi:
“Nöropazarlama ya da bir başka ilişkili alan olarak nöroekonomi, insanın ekonomik tercihlerinin, satın alma, beğenme veya beğenmeme gibi davranışlarının bilişsel temellerini ve sinirsel mekanizmalarını açıklamayla ilgilenen bir sinirbilim dalıdır. İnsanların tüketim davranışlarını ölçümlemenin birçok yolu zaten mevcuttur. Bunların büyük bir kısmı tüketicilerden çeşitli yollarla alınan beyanlara dayanır. Ancak bugün insanların birçok kararının, sözel olarak ifade edebildikleri bilinçli zihinlerinden ziyade, bilincin ulaşamadığı dürtüsel zihin bileşenleriyle alındığını biliyoruz. Bunların nasıl çalıştığını ve nasıl karar ürettiğini ise geleneksel sorgulama yöntemleri ile keşfetmek zor. Bu nedenle nöropazarlama ve sinirbilimsel ölçüm teknikleri, son yıllarda bu alanda en fazla tercih edilen araştırma teknikleri haline geldi.”