Borsacı Nihat Özçelik'in 38 Yıl Hapis Talebiyle Yargılanmasına Devam Edildi

Borsacı Nihat Özçelik'in, emniyet görevlilerine rüşvet vererek yargıyı etkilemeye çalıştığı iddiasıyla 38 yıla kadar hapis talebiyle yargılandığı davaya İstanbul'da devam edildi.

Borsacı Nihat Özçelik’in, emniyet mensuplarına rüşvet vererek yargı görevini etkilemeye teşebbüs ettiği iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi. 38 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Özçelik’in davasında, mahkeme ara kararını açıklayarak sanıklar arasındaki para transferlerine dair yeni bir rapor hazırlanmasına hükmetti.

Özçelik'in Yargılanmasına Devam Edildi
2023 yılında, birkaç emniyet görevlisine rüşvet verdiği ve yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettiği öne sürülen Nihat Özçelik, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dört ayrı suçtan yargılanıyor. Duruşmada, başka suçtan tutuklu olan sanık İ.H.A. ile bazı tutuksuz sanıklar ve müştekiler hazır bulunurken, tutuksuz sanık Ahmet Korkmaz duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

“Görevim Kapsamında Rüşvet Vermem Mümkün Değil”
Duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık M.Ç., polis memuru olduğunu belirterek suçlamaları reddetti. M.Ç., “Nihat Özçelik’i tanımıyorum. Kendisiyle bir irtibatım veya para alışverişim olmamıştır. Bu kayıtlarda da mevcuttur. Ali Kıymık’ı da tanımıyorum. Bu bir rüşvet işi değildir. Rüşvet oluşturabilecek bir durum söz konusu değildir. Çalışmış olduğum iki birimde de proje yetkim veya birini sorgulama yetkim yoktu. Üzerime atılı suçlamaların hepsinden beraatımı ve adli kontrollerimin kaldırılmasını talep ediyorum” dedi.

Cumhuriyet savcısı ise sanıkların adli kontrol tedbirlerinin sürmesini ve eksik hususların giderilmesini talep etti.

Adli Kontrollerin Devamına Karar Verildi
Mahkeme heyeti, sanık Nihat Özçelik ve diğer dört sanığın adli kontrol tedbirlerinin devamına hükmetti. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçlar Araştırma Kurulu'ndan (MASAK) para transferlerine ilişkin rapor hazırlanması talep edildi. Raporun bulunamaması durumunda, sanıklar arasındaki para havale işlemlerini gösteren yeni bir rapor düzenlenmesine karar verilerek duruşma ertelendi.

İddianame Detayları
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Nihat Özçelik’in, ticari ilişkisinin bozulduğu müştekilerle aralarında husumet oluştuğu ve bu nedenle taraflar arasında birçok soruşturma başlatıldığı belirtiliyor. Özçelik’in, husumetli olduğu kişilerin cezalandırılması amacıyla hukuka aykırı eylemlerde bulunduğu ve bu süreçte tanık beyanlarını manipüle etmeye çalıştığı iddia ediliyor.

38 Yıla Kadar Hapis İstemi
İddianamede Nihat Özçelik’in; “rüşvet vermek”, “yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs”, “kişisel verileri hukuka aykırı elde etmek” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından toplam 14 ila 38 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor. Diğer sanıklar için ise “resmi belgede sahtecilik” ve “rüşvet almak” suçlarından 7 ila 43 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. 

HABER MERKEZİ 

nihat özçelik davası rüşvet suçu yargı görevi etkileme i̇stanbul ağır ceza mahkemesi 38 yıl hapis istemi