Cemil Tugay: 'Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kuracağız!'
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege'nin Gazetesi Haber Müdürü Ece İçmez'in sorularını yanıtladı, gündemi değerlendirdi.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir depremi, COVID-19 salgını sonrası yaşanan süreç ve Karşıyaka gündemi hakkında bilgi vererek Ege’nin Gazetesi Haber Müdürü Ece İçmez’in sorularını yanıtladı.
Öncelikle röportaj teklifimi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim Başkanım kısaca kendinizden bahseder misiniz?
- Ben bilindiği şekilde bir tıp doktoruyum. Onun dışında yaşamı İzmir’de geçmiş, son 20 yılını da Karşıyaka’da geçirmiş biriyim. 11 yıldır da siyasetle bağlantılıyım, Belediye Başkanı olduktan sonra hayatım tamamen değişti. Onun dışında da genel olarak ülkesini ve insanları seven bir yapım olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede böyle bir göreve talip oldum. Şu anda da başarılı olmayı, iyi şeyler yapmayı gerçekten çok istiyorum. Çünkü ülkemizin güzel bir ülke olduğuna, insanlarımızın iyi insanlar olduğuna inanıyorum. Bizi biraz sorunlu hale getiren şey, geçmişten gelen miras ev şu an yürümekte olan sistem ve kusurları. Bunu biraz onarabilirsek gelecek nesillerin çağdaş bir Türkiye oluşturacaklarını ve güçlü bir ülkede yaşayacaklarına inanıyorum. Kendi çocuklarım da dahil gençlerin gelecekleri ile ilgili bu anlamda bilinçlenmeleri için çalışmamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Kendime bunu görev olarak görüyorum ve bu yolda çalışmak için belediye başkanı oldum.
Karşıyaka Belediyesi Başkanlık görevinizde 500 günü geride bıraktınız. ‘’İyi ki bu projeyi hayat geçirdim’’ dediğiniz proje hangisi? Bundan sonraki süreçte Karşıyaka Belediyesinin en önemli projesi ne olacak?
- Belediye olarak pek çok proje yapıyoruz. Her biri bütünün parçaları gibi. Çok sayıda ağaç dikmek, pek çok yeşil alan ve park yapmak, bisiklet yolları yapmak. Ayrıca bir megavatlık güneş santrali yapıldı. Bunlar iyi ki bu projeyi hayata geçirdim, iyi ki yaptım dediğim çalışmalar. Ama bunun yanı sıra insan ve toplum sağlığı ile ilgili bazı projelerimiz var. Onlar da özel projeler diye düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte Karşıyaka Belediyesi’nin en önemli projesi; kentin geleceğini genç girişimcilere açacak projelerle yönlendirmek istiyoruz. Bu anlamda şehir içinde girişimcilik merkezleri, tekmerler ve bunlarla bağlantılı çalışacak teknokent fikrimiz var. Bence en önemli proje bu olacak.
Karşıyaka Belediyesi İzmir depremi sonrası hasar gören en büyük 3’üncü ilçe oldu maalesef, Karşıyaka’da 21 ağır, 38 orta hasarlı bina var. Bu konu hakkında ne yapmayı düşünüyorsunuz?
-Bir kere kent içerisindeki bu rakamların artacağını düşünüyoruz. İncelemeler devam ediyor, daha fazla ağır ve orta hasarlı bina çıkacak. Yalnız şu belli; bu binaların yenilenmesi lazım. Yenilenmesi için de hukuki sürecin tamamlanması lazım ve bu bizim elimizde değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elinde. Süreç tamamlandıktan sonra yıkım işlemlerini gerçekleştireceğiz. Sonrasında yeniden yapılmasıyla ilgili kolaylaştırıcı bazı şeyler yapabiliriz. Hukuki sınırlar içerisinde bazı kararlar almaya çalışabiliriz. Onun dışında arkadaşlarımızla kentsel dönüşüm müdürlüğü kuracağız, bunu konuştuk. Bu müdürlüğü kuran ilk ilçe olacağız sanırım. Bu yoktu ama norm kadroda geçiyor, böyle bir müdürlük kurma yetkimiz var. Bu müdürlük ile 99 yılından önce yapılan bütün binaları taramayı düşünüyoruz. Ondan sonra da ada bazında bazı kentsel dönüşüm planlı çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Bunlar tek başımıza yapabileceğimiz şeyler değil, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapmamız gereken işler. Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı ile bu çalışmayı ortaklaştıralım diyoruz. Amacımız dayanıksız binaları saptamak ve onların yenilenmesi için plan çalışmaları yapmak.
Karşıyaka’da depremden dolayı evleri hasar gören ve bu sebeple evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımıza ne gibi yardımlarda bulunuyor? MİSİAD Belçika temsilcileri, meydana gelen deprem felaketinin ardından Belçika’da yaptıkları çağrı sonrası toplanan yardımları, İzmir’e gelerek Karşıyaka Dayanışması Platformu’nda yer alan evleri mühürlenmiş evsiz vatandaşlara ulaştırarak dayanışmaya katkıda bulundu. Dayanışma platformuna başka yardımlar geldi mi?
-MİSİAD’ın yaptığı yardım dışında başka yardımlar da geldi. Bunlar için bizim çağrımız; evlerini boşaltmak zorunda kalan insanların taşınmaları, yeni ev tutmaları ve oraya eşya alabilmeleri için bir ön yardım şeklinde beşer bin lira para verilmesi. Bunun üzerinde arkadaşlarımız hala çalışıyor. Toplam ne kadar oldu bilmiyorum ama şu ana kadar 300-350 bin liranın üzerinde para ödendi. Diğer eksik kalan kişilere de kaynak yaratacak ve ödeme yapacağız. Onun dışında da ev eşyası ihtiyacı, geçici konaklama ihtiyacı için yardımcı olduğumuz vatandaşlarımız var. Geçici konaklama için Örnekköy’de Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesisi vardı. Orayı düzenleyerek kullanıma açtık. Ev tutan kişilere de mobilya ve beyaz eşya temin etmeye çalışıyoruz. Gıda, giyim, battaniye gibi çok fazla gelen yardım oldu. Onların hepsini dağıttık, kalanları da dağıtacağız.
Karşıyaka Belediyesi depremde yaralanan ya da yalnız kalan can dostlarla ilgili Bayraklı Belediyesi ile anlamlı bir dayanışma sergilediniz. Kış ayına girdiğimiz bugünler de sokak hayvanları için başka ne gibi çalışmalar yapacaksınız. Kedi evleri dağıtımı başladı mı?
-Kedi evleri dağıtımı yapıldı. Sürekli yeni kedi evleri yapımı gerçekleştiriyoruz. Bir bağışçımızın gönderdiği küçük kedi evleri vardı, geçtiğimiz günler de onun dağıtımını yaptık. Bundan sonraki dönemde de sağlıkları ile ilgili takipler, aşılamalar, kısırlaştırmalar aynı şekilde devam edecek. Mümkün olduğunca sokak hayvanlarını kontrol altında tutarak belli noktalarda beslenmelerini yaparak takip etmeye devam edeceğiz.
Karşıyaka’da COVİD-19 süreci nasıl yönetiliyor. Belediye olarak aldığınız tedbirler, yaptığınız denetimler nelerdir?
- Biz kendi tesislerimizde, hizmet alanlarımızda hem kendi personelimizi korumak hem de vatandaşlarımızı korumak için önlemler aldık. Bu devam ediyor. Pek çok sosyal tesis şu anda faal değil. Belediye binalarına giriş ve çıkışlarda HES Kodu kontrolü yapılıyor. Bir problem olduğunda ona göre önlem alınıyor. Filyasyon ekiplerine on araç verdik. Bu valiliğin emri ile oldu. Sahada da öncelikli olarak pazar yerlerinde ve çarşıda zabıtalarımız maske, sosyal mesafe ve hijyen kuralları ile ilgili denetimler yapılıyor.
Pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi aileler Belediyenin sosyal yardım hizmetlerinden yararlandı? Kaç aileye destek olundu. Destek yardımları devam ediyor mu?
- Pandemi döneminde vatandaşlara verdiğimiz destek hala devam ediyor. Geçtiğimiz bahar aylarında sokağa çıkma yasaklarında özellikle yaşlı vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalıştık. Pek çok konuda onlara destek olduk. Şu anda da yoksulluk çeken ailelere erzak yardımları ya da onların talebi doğrultusunda başka yardımlar devam ediyor. Bir de öğrencilere bilgisayar, tablet bazı yerlerde internet hizmeti gibi yardımlar yapıyoruz.
Çocukların erken yaşlarda eğitim yaşamından kopması ve çocuk yaşta yapılan evliliklerin önlenmesine yönelik çalışmanız hakkında bilgi verir misiniz?
-Türkiye’nin geneline bakıldığında Karşıyaka’da daha küçük oranda yaşanan bir sorun ama biz de bilinçlendirme anlamında Kadın ve Aile İşleri Müdürlüğü’müzün bünyesinde bu çalışmaları yapalım diye konuştuk. Açıkçası şu an pandemi ve deprem nedeniyle bunlar istediğimiz kadar yoğun olmadı. Ama normal şartlara döndüğümüzde üzerinde en çok çalışacağımız konulardan birisi olacak. Mahallelerde özellikle sosyo-ekonomik durumu düşük olan mahallelerde ve toplum kesimlerinde çocukları biraz daha yakından takip etmeyi düşünüyorum.
ÇÖZMEL ve Karşıyaka Dayanışma Platformu ile vatandaşların isteklerine ve sorunlarına çözümler buluyorsunuz. Vatandaşın en çok dile getirdiği sorunlar neler?
-Genellikle temizlik ve çevre sorunları, kaldırım işgalleri ile ilgili sorunlar geliyor. Dönem dönem değişebiliyor. Yazın sivrisineklerle ilgili yoğun şikayet geliyorken şu an binaların durumuyla ilgili istek ve soru geliyor.
Karşıyaka’nın mevcut iki köyü, Turizm köyü olacak bu konu hakkında bilgi verebilir misiniz?
-Bu iki köyü iyileştirmek, turistik yönlerini geliştirmek için fikirlerimiz var. Öncelikle altyapılarını düzeltmemiz lazım. Şu an onun için çalışma yapılıyor. Köyün haritalandırma çalışmaları yapıldı, İZSU o haritalandırmalar üzerinde altyapı çalışması yapacak. Ondan sonra da üst yapıdaki düzelmeler için biz çalışacağız. Orada harap evler var, onları temizleyeceğiz iyileştirme çalışmaları yapacağız. Bazı sosyal tesislerin kurulmasına öncülük edeceğiz. Bu iki köyümüzün; insanların uygun zamanda gidip gezebileceği, doğa ile iç içe olabileceği belki köy ürünlerini satın alacakları bir yer haline getirmeyi düşünüyoruz. Ama yerleşime açmayı düşünmüyoruz.
Girişimcilik, Kütüphane ve Mavişehir’i su basmaması için başlattığınız projeler hakkında bilgi verebilir misiniz? Ayrıca yeni başlayacak projeleriniz neler?
-Girişimcilik merkezi için gençlerin Karşıyaka’da biraz daha aktif profesyonel yaşamasını istiyoruz. Karşıyaka böyle bir yer olsun istiyorum. Genç girişimcilerin çalışmasına, proje yapmasına imkan sağlayacak.
Her mahallede kütüphane olmasını hedefliyoruz. Kütüphaneler önemli kültür alanları, gençler ve çocuklar için de ders çalışma alanları. Bu yüzden kütüphaneler açmayı ve onları modern imkanlarla donatmayı önemsiyorum. Bu konuda çalışıyoruz ve çalışacağız.
Su basmaması için Büyükşehir Belediyesi’nin hem yer altı hem yer üstünde beton bir blok şeklinde set örme çalışması devam ediyor. Bir yıl falan sürecek bu çalışma. En önemli kısmı şu an yapılan bölümü. Bu çalışmanın başarılı olacağını düşünüyorum ayrıca o bölgede güzel bir peyzaj sağlayacak bir çalışma.
Yeni başlayacak projeler derken; pek çok projemiz var, her şeyden önce pek çok yeni park var. Çocukların eğitimi için, çevre için çok proje var. Zero Karbon point, planetarium, ekolojik eğitim merkezi… Onun dışında sağlıkla ilgili olarak; alzheimer evi, çocuk ağız diş sağlığı polikliniği, sporcu sağlık merkezi gibi çalışmalarımız var. Çoğunun şu anda projeleri hazırlanıyor. Spor alanları var. Bir tane çim saha yapacağız, Semra aksu atletizm parkı var. O başlamak üzere. Bir yüzme havuzu, bir buz pisti bunlar önümüzdeki yıl hayata geçecek çalışmalar. Bir tane daha yüzme havuzu yapma düşüncem var, onun yeriyle ilgili karar vermek için bazı bölgelerin planlamasının bitmesini bekliyorum. Sonuçta başında söz verdiğim iki yeni yüzme havuzu, bir buz pistiydi. Bisiklet ve kaykay pistleri, şehir içinde küçük bir macera parkı yapma düşüncemiz var. Kent müzesi yapma projemiz var. Yaşlılar için bakım ve rehabilitasyon merkezi yapma fikrimiz var.
Karşıyaka’da Tarımsal Kalkınma Hareketi Başlıyor bunun hakkında değerlendirmeniz nedir?
-Çok iddialı bir tarımsal kalkınma hareketi olacak diye bir düşüncem yok. Sadece köylerde biraz hayvancılık ya da klasik tarım da değil. Bir arıcılık, ikincisi aromatik ve tıbbi bitkiler üzerine dayalı tarım anlayışıyla bazı çalışmalar yapmak istiyoruz. Bir de Yamanlar domatesini yine bölgesel ürün olarak işaretleyip bundan sonraki dönemde de tohumunu korumak, daha fazla ekilmesini sağlamak için çalışmamız var.
Karşıyaka Stadı neden yapılmıyor? Stad için son durum nedir? Açılış tarihi belli mi?
-Karşıyaka Stadı, projesi eksik, ihaleye çıkılamıyor. Gençlik ve spor Bakanlığı’nın yapması gereken iş. Ama bu konuda adım atmıyorlar ondan olmuyor. Ama en son görüştüğümüzde bunu Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi ve Bakanlığın ortak bir projesi olarak hep beraber yapalım dedik. Kulüp şu anda projenin değiştirilmesi ve oraya daha uygun eksikleri giderilmiş bir proje yapılması ile ilgili çalışıyor. Biz de onu bekliyoruz, ortaya çıktıktan sonra üzerine konuşacağız, uzlaşacağız. Sonra da inşası için süreci başlatacağız. Hem biz, hem büyükşehir hem de bakanlık belli şeyleri üstlenecek. Belli olduktan sonra da adım adım yapılacak. Açılış tarihi doğal olarak belli değil ama hemen olacak bir şey de değil açıkçası.
‘’Eğer başarısızsam belediye başkanlığına devam etmeyeceğim.’’ demiştiniz. Bu doğrultuda mevcut sistemde başarısız olup deyim yerindeyse yine de inatla koltuğunu terk etmeyenler hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Yanlış yaptıklarını düşünüyorum. Sonuçta başarı bazıları için subjektif, bunun bir ölçüm kriteri de yok. Bazı insanlar kendilerini yeterli ve başarılı buluyorlar. Herkesin kendine ait görüşü, ben burada kendimle hesaplaşacağım. Şartlar izin verirse başarılı olacağımı düşünüyorum.
Türkiye ekonomisi sizce ne durumda?
- Türkiye ekonomisi bence 2001 krizinden beri belki en kötü dönemini yaşıyor. Biriken dış borçlar, kötü ekonomi yönetimi, üretimi öncelemeyen, ihracatı teşvik etmeyen, ithalatı teşvik eden, plansız, inşaat sektörüne dayalı bir büyümeyi hedefleyen, kontrolsüz dövizle dış borç alımını öngören projeler ile giden bir ekonomi bu duruma gelirdi ve geldi. Şu anda çok yoğun bir şekilde işsizlik, bağlılık, gizlenen yüksek enflasyon var. Bu işin sonunun iyi olmadığını düşünüyorum. Bunu ancak bir seçim sonrasında hükümet değişimi ile birlikte ekonomiyi yönetebilen insanların gelmesiyle düzeltebiliriz. Bu anlamda da Cumhuriyet Halk Partisi’nin önümüzdeki seçimi kazanmasını diliyorum.
İzmir Büyükşehir Belediyesi veya diğer Belediyelerle ortak çalışmalarınız neler?
-İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka’da da pek çok bölgenin sorumluluğunu yürütüyor. Ortak yapmayı düşündüğümüz projelerden stat çok önemli. Bostanlı pazar yerinin dönüşümü ile ilgili bir projemiz var. Pek çok ulaşım, alt yapı projesinde ortak çalışmalarımız var. Yani her çalışmada onlarla iletişimimiz var. Sık sık onlardan yardım talebimiz var ve destek görüyoruz. Diğer belediyelerden de görüşmelerimiz olanlar oldu; Çiğli, Bayraklı, Bornova, Karabağlar gibi. Onlarla ortak bir şeyler yapalım diye konuştuk. Henüz çalışmalarımızı ortaklaştıramadık ama veteriner hizmetlerinde çalışma yapılabildi. Biraz daha fen işleri, şantiye işleriyle ilgili ortak çalışmalar olması gerektiğini düşünüyorum. Çevre, geri dönüşüm ile ilgili. Ama o konuda henüz bir ilerleme sağlayamadık.
Bu sefer tersten soracağım. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay olarak vatandaşlara söylemedik istedikleriniz onlardan istekleriniz var mı?
- Şöyle düşünüyorum; siyasete genel olarak bir önyargı bu çerçevede belediyeye karşı da bir önyargı var. Önyargılı davranmaktan çok, nasıl bir çalışma yürüdüğünü anlamaya çalışırlarsa daha iyi olur. Burada bize düşen bir görev de insanları daha çok bilgilendirmek. Bunu geliştirmek için bazı fikirlerim var ama pandemi dönemi bizi engelledi. Halk buluşmaları, toplantılar, biraz daha interaktif şeyler yapmamız lazım ama bunları yapamadık. Diğer taraftan vatandaşın belediyeye aşırı önyargılı davranması belediye çalışanlarının motivasyonunu bozuyor. Çalışma isteklerini kırıyor, bunu fark etmelerini diliyorum. Bir de kente sahip çıkmaları gerekiyor. Yani bu sadece bir grup belediye çalışanlarının yapabileceği bir şey değil,;herkes kendi kapısının önünü temiz tutma, kenti düzgün ve temiz kullanma, başka insanların haklarını ihlal etmeme konusunda özen göstermeli. Her bir vatandaşımıza düşen sorumluluk var. Herkes dikkatli olursa, biraz kente sahip çıkarsa o zaman hepimizin çok daha mutlu olacağını düşünüyorum. Sonuçta bu belediyenin başarısı olma ötesinde kentin kendine ait özelliği olur. Medeni ülkelerde halk kentine sahip çıkıyor, bunu vatandaşlarımızın da yapmasını bekliyorum.
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay kimdir?
Öğretmen bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu olarak, 1967 yılında babasının mecburi hizmeti sırasında Van’da dünyaya geldi.
İzmir İnönü Lisesi’nin ortaokul bölümünden 1980 yılında, lise bölümünden ise 1983 yılında mezun oldu.
1989 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Çorum ve Tire’de 4 yıl pratisyen hekimlik yaptı.
1993-2000 yılları arasında Plastik Cerrahi ihtisası yaptı, 2000 yılında ise İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uzman doktorluğunu aldı.
1997’de ABD, Cleveland Clinic’te 1 yıl araştırmacı doktor olarak çalıştı.
Uzman olduktan sonra 2001-2005 yılları arasında Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde, 2005-2009 yılları arasında da İzmir Çiğli Kent Hastanesi’nde Plastik Cerrahi uzmanı olarak görev yaptı.
2009 yılında Karşıyaka’da serbest hekimlik yapmaya başladı ve bir süredir Alsancak’ta faaliyet gösteren muayenehanesini, belediye başkanı seçilmesinin ardından kapattı.
Evli, 2’si kız biri erkek, üniversite, lise ve ilkokulda öğrenim görmekte olan 3 çocuğu bulunan Tugay, İngilizce ve Fransızca konuşuyor.
Siyaset Ve Sivil Toplum Kuruluşu Geçmişi
- 2010 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye oldu.
- 2011 yılında CHP İzmir il BYKP sağlık komisyon üyesi olarak parti çalışmalarına katıldı.
- 2012-2016 yılları arasında, İzmir Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyon Başkanlığı, Türk Tabipler Birliği Özel Hekimlik Kolu yürütme kurulu üyeliği ve 2 dönem TTB Kol Başkanlığını yürüttü.
- 2013-2014 yıllarında CHP İzmir İl Ar-ge Kurulu üyeliği ve ardından başkanlığını yaptı.
- 2014 yılında Karşıyaka Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi ve 1 yıl süreyle Kent Konseyi’nde çalıştı.
- 2015 yılında Genel Merkez atamasıyla CHP Karşıyaka İlçe Yönetim Kurulu’nda önce Bilişim Sorumlusu, daha sonra seçim ve hukuk işlerinden sorumlu başkan yardımcılığı yaptı.
- 2016 yılında önce, Karşıyaka İnönü Mahallesi delegesi, daha sonra ilçe kongresinde seçilerek CHP Karşıyaka İlçe Yönetim Kurulu’nda, STK ve Meslek Odalarından sorumlu başkan yardımcılığı görevini yürüttü.
- 2016 yılında Türk Plastik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi ve 1 yıl boyunca bu görevde bulundu.
- 2017-2018 yıllarında Ege Bölgesi Plastik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi ve görev yaptı.
Kaynak: İZMİR BASIN GRUBU