Cenap Özer: '22 Mart Dünya Su'yu İdrak Etme Günü' olmalı
RainSoft Ege Bölge Genel Müdürü Cenap Özer 22 Mart'ın 'Dünya Su'yu İdrak Etme Günü' olarak kutlanması gerektiğini söyledi
Yaşam kaynağımız olan su, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Çevre ve Kalkınma Bakanlığı Konferansı’nda bir öneri ile “22 Mart Dünya Su Günü” olarak ilan edildi. Dünya’nın temiz su sorununa dikkat çekmek amacıyla adanan bu güne halen gereken önemin verilmediğini savunan RainSoft Ege Bölge Genel Müdürü Cenap Özer 22 Mart’ın “Dünya Su’yu İdrak Etme Günü” olarak kutlanması gerektiğini söyledi.
Sosyal ve ekonomik anlamda kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olarak günden güne artan temiz ve içilebilir su sorununa, temiz su kaynaklarının korunması ve çoğaltılmasına teşvik etmek amacıyla 22 Mart Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Su Günü ilan edildi. Giderek artan su krizinde, 4/3’ü suyla kaplı dünyamızın okyanuslar, denizler, hatta kutuplardaki buzullar da dahil olmak üzere kütlesel anlamda sadece yüzde 2,7’sinin su olduğunu ifade eden RainSoft Ege Bölge Genel Müdürü Cenap Özer, tatlı içilebilir suyun ise sadece yer altı ve yer üstü akar sularında, göllerde, yağmur sularını biriktirdiğimiz barajlarla sınırlı olduğuna ve gittikçe büyüyen su krizine karşı önlemlerin daha somut adımlarla alınması gerektiğine dikkat çekti.
Çevre Bilinci Oluşturularak Suyun Kirlenmesi Önlenmeli
Dünya’da yaşanan savaşlar, göçler, iklim değişikliği, çevre kirliliği, hava kirliliği gibi pek çok faktörün suyun kirlenmesine yol açtığını dile getiren Özer, “İçme suyu ve ambalaj atıkları gibi tek kullanımlık plastikler ve nerdeyse tüm temizlik maddelerinde bulunan mikroplastikler; ürün verimliliğini artırmak için özensiz yöntemlerle atılarak rüzgarla tüm tarım topraklarına, gıdalara oradan da yağmurla birleşip yer altı su kaynaklarına karışan pestisistler; suyun temizlenmesi için kullanılan fakat içme suyundan alınarak kullanılması gereken klor; sızdırmalı foseptik, bilinçsizce her yerde açılan artezyen, arıtımı yapılmadan atılan fabrika atık suları, doğum kontrol hapları ve sakinleştirici ilaçların yoğun olarak su kaynaklarına geçmesi bir takım hormonal cinsiyet değişiklikleri ve yeni nesilde üreme oranlarının düşmesi gibi son derece üzücü sonuçlara neden oluyor. 22 Mart Dünya Su Günü fakat bugün maalesef içilebilir su kaynaklarımız nerdeyse kalmadı. Metabolizmanın yüzden 70’inin oluşturan suya yaşamak için ihtiyacımız var. Su tüketmeden yaşamak, susuz bir hayat sürdürmek imkansız olduğuna göre çevre bilincinin oluşturulması ve suyun kirlenmesi önlemek için gereken önlemler bir an evvel alınmalıdır.” şeklinde konuştu.