Daha fazla su içirecek ipuçları
22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, insan sağlığı için suyun önemine dikkat çeken Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, günlük su tüketiminin kişinin ağırlığının yüzde 3'ü ila 5'i arasında olması gerektiğini söyledi. Aksoy ayrıca, daha fazla su içmek isteyenler için de etkili ipuçları verdi.
Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy’dan daha fazla su içirecek ipuçları
22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, insan sağlığı için suyun önemine dikkat çeken Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, günlük su tüketiminin kişinin ağırlığının yüzde 3’ü ila 5’i arasında olması gerektiğini söyledi. Aksoy ayrıca, daha fazla su içmek isteyenler için de etkili ipuçları verdi.
22 Mart Dünya Su Günü kapsamında, sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez parçalarından biri olan suyun önemine dikkat çeken Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy, sağlıklı içme suyunu ‘insan sağlığına zarar vermeyecek mikroorganizmaları, kimyasalları ve ağır metalleri içermeyen, gerekli mineralleri gerektiği kadar bulunduran, renksiz, kokusuz ve berrak su’ olarak tanımladı.
Waternet Sağlıklı Yaşam Uzmanı Diyetisyen Canan Aksoy’un verdiği bilgiler şöyle:
Su kaybı hayati tehlike oluşturur
Aç kalmaya çok uzun süre dayanabilirken, susuz en fazla birkaç gün yaşayabiliriz. Bir örnekle açıklamak gerekirse yetişkin bir insanın vücut ağırlığının yüzde 55 - 75’i sudan oluşur. Vücut ağırlığının yüzde 1’i oranında su kaybıyla halsizlik, baş ağrısı gibi yan etkiler görülürken, bu oran yüzde 20’ye ulaştığında hayati tehlike baş gösterir.
Vücudumuzun çalışması suya bağlı
Vücudumuzdaki bütün sistemler, organlar ve hücreler, fonksiyonlarını sürdürmek için suya ihtiyaç duyar. Suyun; besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması, vücuttaki zararlı maddelerin atılması, sindirim sisteminin çalışması, vücut ısısının denetlenmesi, eklem ve vücut sıvılarının devamlılığı, çeşitli biyokimyasal süreçlerin gerçekleşmesi, toksinlerin atılması, vücudumuzdaki detoksifikasyon mekanizmaların çalışması gibi sayısız faydası vardır.
Yeterli su tüketiyor musunuz?
Hayatın devamlılığı ve vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için suyun gerekli miktarda alınması çok önemli. Aldığımız her bir kalori için bir mililitre su tüketmeliyiz ancak bunu hesaplamak pek de kolay değil. Bu nedenle kullanılabilecek diğer yöntem, ağırlığınızın yüzde 3’ü ila 5’i arasında su tüketmektir. Örneğin 60 kiloluk bir bireyin ağırlığının yüzde 3’ü 1,8 kiloya, yüzde 5’i ise 3 kiloya tekabül eder. Hava sıcaklığı, terleme, giysiler gibi etkenler vücudumuzdaki su kaybını değiştirdiğinden, yeterli su alımını kontrol etmenin bir başka yolu da idrar rengi ve sayısını takip etmektir. Günde 5-8 kere idrar çıkıyorsanız ve idrarınız açık, soluk sarı veya beyazsa vücudunuz için yeterli suyu tüketiyorsunuzdur.
Su tüketimini artırmanın 5 yolu
1- Sabah uyanır uyanmaz bir bardak su için. Unutmayın, neredeyse sekiz saattir vücudunuza hiç su girmedi. Gece oluşan toksinleri atmak, kaybettiğiniz suyu yerine koymak için güne mutlaka suyla başlayın.
2- Az veya çok, her yemekte tuz alırız. Bu tuzun vücudumuza zarar vermeden atılması, sindirim işleminin rahatça gerçekleşmesi için her yemekten sonra bir bardak su içmeliyiz.
3- Uyurken vücudumuza su girmese de, metabolizmamız çalışmaya devam eder. Yatmadan önce bir bardak su içmek, bu süreçte vücudumuzun can simididir.
4- Hava sıcaklığı yüksekse, terliyorsanız veya egzersiz yapıyorsanız su ihtiyacınız artar. İdrar çıkışlarınızı takip ederek yeterli su alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz.
5- Sağlığınızla ilgili olarak bir kısıtlamanız yoksa su içmenin temel bir saati yoktur, önemli olan ihtiyacınız olan suyu tüketmenizdir.