Davranışsal bunama mı, psikiyatrik hastalık mı?

Psikiyatrik hastalık sanılıyor ama değil!

“Zihinsel yeteneklerin ilerleyici kaybı” olarak tanımlanan bunama, davranışsal bunama şeklinde de ortaya çıkıyor. İlk önce davranışlarda değişiklik ve kişilik değişikliği olarak başlayan davranışsal bunamaya zaman ilerledikçe unutkanlık ekleniyor. Uzmanlar, davranışsal bunamanın psikiyatrik hastalıkla karıştırıldığı uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, bir bunama çeşidi olan davranışsal bunamanın genellikle psikiyatrik hastalıklarla karşılaştırıldığını kaydetti.

Bunama nedir?

Bunama veya bilimsel adıyla demansı, “Daha önce var olan zihinsel yeteneklerin ilerleyici kaybı” olarak tanımlayan Dr. Celal Şalçini, “Bunamaların birçok farklı sınıflaması vardır.Bu sınıflamalardan biri de beynin hangi zihinsel fonksiyonunu kaybettiği ve hangi fonksiyonunun korunduğuna göre yapılmaktadır” dedi.

Hasarlanan bölgenin sorumlu olduğu aktiviteler bozuluyor

Her farklı zihinsel yeteneğin farklı beyin bölgeleri tarafından yönetildiğini belirten Dr. Celal Şalçini, “Örnek olarak davranışlar her iki beyin yarımküresinin frontal lobunun ön bölgeleri tarafından, hafıza temporal bölgenin iç kısımları tarafından, konuşma sol yarımküredeki frontal ve temporal bölgeleri tarafından kontrol edilmektedir. Bu beyin bölgelerinin hasarlanması sonucunda sorumlu oldukları zihinsel aktiviteler bozulmaktadır” dedi.

Bölgelere göre bunama çeşitlilik gösteriyor

Bunama ilerledikçe hasarlanan bölge sayısının da arttığını ve dolayısıyla kaybedilen zihinsel yetenek sayısı ve çeşitliliğinin de artmakta olduğunu kaydeden Dr. Celal Şalçini, “Hafızanın ilk başta bozulduğu, bunamanın ismi Alzheimer Hastalığı, konuşma yeteneğinin ilk başta bozulduğu bunama çeşidinin ismi Primer Progresif Afazi veya ilk önce davranışların bozulduğu bunama da Davranışsal Frontotemporal Bunama ismiyle anılmaktadır. Bu bunama çeşitleri zaman ilerledikçe birbirine benzemektedir ve ayırıcı tanısı kısmen zorlaşmaktadır” dedi.

Davranışsal bunama, psikiyatrik hastalıklarla karıştırılıyor

Davranışsal bunamanın ilk önce davranışlarda değişiklik ve kişilik değişikliği olarak başladığını kaydeden Dr. Celal Şalçini, “Zaman ilerledikçe başka tip bir bunamanın özelliği olan unutkanlık eklenmektedir. Bu sebepten ötürü hastaların büyük bir kısmı psikiyatrik hasta olarak gibi gözükmekte ve ilk başta başvuruyu psikiyatri hekimine yapmaktadır” uyarısında bulundu.

Nöroloji uzmanı takip etmelidir

Dr. Celal Şalçini, “Davranışsal bunamanın tanısı detaylı bir muayene ve öykü, beynin MR ile görüntülenmesi ve bilişsel testler ile konulmakta, gerektiği zaman da beyin PET görüntülemesi gibi ileri tetkikler de yapılabilmektedir. Hastalığın yönetimi Alzheimer tipi bunamadan belirgin farklılık göstermektedir ve bu işle meşgul bir hekim tarafından yürütülmesinde fayda vardır” dedi.

Üsküdar Üniversitesi dr. celal Şalçini nöroloji uzmanı bunama nedir gündem medya mahalli news press son dakika haber haberler internet bilimsel psikiyatrik hasta alzheimer hastalığı