Deneyimli Turizmci Mehmet Akif Güveli'den Dikili'de Yeşil Ekonomiye Katkı

Dikili'de uzun yıllardır turizm işletmeciliği yapan Mehmet Akif Güveli, şimdilerde eski ağaç ve ev kalıntılarını restore ederek ekonomiye katkı sağlıyor. Güveli, Batı Karadeniz'in eski ceviz ve kestane ahşabından yapılmış evleri söküp işlediği fabrikasında, doğal kaynakları koruyarak geri dönüşüme kazandırıyor.

Dikili'de Turizm İşletmecisi Mehmet Akif Güveli, Eski Ağaç ve Ev Kalıntılarını Restore Ediyor

Dikili'de uzun süredir turizm işletmeciliği yapan Mehmet Akif Güveli, şimdilerde eski ağaç ve eski ev kalıntılarını restore ederek ekonomiye kazandırıyor.


Batı Karadeniz'in Eski Ahşabı Değerlendiriliyor

Dikili civarında 2500 metrekarelik bir fabrika kuran Güveli, "Batı Karadeniz'in eski ceviz ve kestane ahşabından yapılmış evlerini söküp burada işliyoruz. Amacımız burada yeni ağaçların kesilmeden ömrünü bitirmiş eski ağaçları ve eski evlerin tahtalarını değerlendirerek geri dönüşüme kazandırmak. Bildiğiniz gibi küresel ısınma nedeniyle susuzluk had safhada. Susuzluk olmaması için de orman ve ağaç çok önemli. Biz ayrıca bu işletmemizde Niğde, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya gibi vilayetlerimizden ev kapılarını alıp bunları restore ederek evlerde mobilya ve dekorasyon malzemesine dönüştürmekteyiz" dedi.


Rizeli Ailenin İzmir Hikayesi

Mehmet Akif Güveli, Rizeli bir ailenin oğlu olarak Artvin Borçka'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul Üsküdar'da tamamladıktan sonra 1994 yılında eğitim için İzmir'e geldi. İzmir'de turizm rehberliği ve gıda işletmeciliği eğitimi aldı. Son 30 yıldır İzmir'de, 20 yılı aşkın süredir ise Dikili'de yaşayan Güveli'nin iki çocuğu da Dikili'de doğdu. 15 yıldır Park Kafe olarak burada kafeterya işletmeciliği yapan Güveli, kahvaltı konusunda oldukça iddialı ve bir marka olduğuna inanıyor. Kahvaltısında hep organik ürünler kullanıyor. Zeytinyağı ve zeytinleri 4 yıl önce açtığı Güveli Çiftliğin ürünlerinden geliyor. Bu arada birçok ailenin de zeytin ve zeytinyağı ihtiyacını karşılıyor. Bu konuda markalaşma girişimleri devam ediyor.
Peynir ve süt ürünlerinin yöresel mandıralardan, reçellerinin ise Dikili'nin organik yöresel çileğinden yapıldığını belirten Güveli, Bergama-Dikili sınırına 2500 metrekare kapalı alandan oluşan eski ağaç ve kapıların restore edileceği bir fabrika kurduklarını da söyledi. Bu iş için üniversitenin restorasyon bölümünü okumak için sınava girdiğini ve sonuçları beklediğini de ekledi.


Turizmde Zor Günlere Rağmen Umut Var

Turizme gelince, Kaz Dağları'ndan Çeşme Bodrum'a kadar geniş yelpazede turizm işletmecisi arkadaşları olduğunu ve sık sık görüştüklerini belirten Güveli, Temmuz ve Ağustos aylarında yoğun rezervasyon iptalleri olduğunu söylüyorlar. Bir takım insanların yurtdışını tercih ederken Eylül ve Ekim aylarına kayan rezervasyonlar olduğunu duyduğunu da ekledi.

Güveli, "Elbette ülkemiz bu zor günleri atlatacak inancımız ve güvenimiz tam. Ekonomik şartlarımız daha iyi seviyelere gelecektir" dedi.

Siyasette Aktif Rol Almaya Devam Ediyor

Siyasete olan ilgisini ve alakasını sürdürmeye devam eden Güveli, 2004 yılından itibaren Dikili'de aktif siyasetin içinde olduğunu ve ilçesi için her zaman faydalı olmaya çalıştığını söyledi. Vatandaşın her zaman siyasi görüşü ne olursa olsun yanında olduğunu belirten Güveli, "Bizim siyasi anlayışımızda görev alınmaz verilir anlayışı var. Bize tevdi edilecek bir görev varsa imkânlarımız ve sağlığımız uygunsa elbette kabul eder layığı ile yaparız" dedi.

restorasyon ahşap evler geri dönüşüm ahşap işleri çevre dostu mobilya organik turizm dikili sürdürülebilir ahşap kullanımı