DEVA Partili Hasan Karal: "Çiftçinin Maliyetleri 59 Aydır Aralıksız Artıyor"

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin 59 aydır aralıksız arttığını belirterek, çiftçinin geçim sıkıntısı çektiğini vurguladı.

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal’dan Çiftçi Maliyetleri Eleştirisi

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin Eylül 2019’dan bu yana aralıksız artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Çiftçinin maliyetleri tam 59 aydır artıyor ama hükümet bu artışı durdurmak için tek bir adım dahi atmıyor. Maliyetler altında ezildiği için kendi geçimini dahi sağlayamayan çiftçi, vatandaşı nasıl doyursun? Tarlada 2 lira olan sofraya 10 liraya geliyorsa çiftçi nasıl geçinsin, vatandaş nasıl gıdaya erişsin. İşte hükümetin tarımı getirdiği hal bu.” dedi.

TÜİK Verilerine Göre Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Yükseliyor

DEVA Partili Hasan Karal, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Ağustos 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini değerlendirdi. Karal, TÜİK verilerine göre tarımsal girdi fiyat endeksinin 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,39, bir önceki yılın aynı ayına göre ise %33,25 arttığını anımsattı.

Çiftçinin Üretim Gücü Zayıflıyor

Karal, 12 aylık ortalamada %43,15 artış yaşandığını belirterek, bu oranların tarımsal girdi maliyetlerinde tam 59 aydır artış olduğunu gösterdiğini ifade etti. Çiftçinin en büyük maliyetlerinin mazot, elektrik, gübre ve işçilik olduğunu vurgulayan Karal, “Mazot fiyatları sadece son 1 yılda %100’den fazla arttı, 19 liradan 43 liraya yükseldi. Tarımsal üretimde kullanılan elektriğe temmuz ayında %30 zam yapıldı. Çiftçiler maliyetler altında eziliyor ama buna rağmen bir umut üretimi devam ettirmek istiyor. Ancak 5 yıldır artan maliyetlere çare bulmayan, üreticileri yeterince desteklemeyen hükümet, çiftçide üretim yapacak takat bırakmadı.” diye konuştu.

“Maliyetlerle baş edemeyen çiftçi kendi karnını doyuramazken vatandaşı nasıl doyursun”

Milletvekili Karal, bu yıl, üreticilerin en zorlu dönemlerinden birini yaşadığının altını çizdi. 10’larca çeşit üründe maliyetlerin kurtarmadığı için ürünlerin tarlada kaldığını ve çiftçilerin çok büyük zarara uğradığını sözlerine ekledi. Karal, şöyle devam etti:

Çiftçinin maliyetleri tam 59 aydır artıyor ama hükümet bu artışı durdurmak için tek bir adım dahi atmıyor. Böyle bir durumda 5 yıldır aralıksız artan maliyetlerle çiftçi nasıl baş etsin de üretim yapsın? Maliyetler altında ezildiği için kendi geçimini dahi sağlayamayan, hükümetin yanlış tarım politikası sonucu oluşan zor şartlar nedeniyle kendi karnını bile doyuramayan çiftçi, vatandaşı nasıl doyursun? Tarlada 2 lira olan sofraya 10 liraya geliyorsa çiftçi nasıl geçinsin, vatandaş nasıl gıdaya erişsin. İşte hükümetin tarımı getirdiği hal ne yazık ki bu. Biz DEVA Partisi olarak, çiftçimizin hak ettiği değeri, emeğinin karşılığını sonuna kadar alması, tarımda ve hayvancılıkta kendine yeten, dünyaya gıda ihraç eden bir Türkiye için, ürünlerin tarlada kalmadığı, maliyetinin altında zararına satılmadığı bir ülke için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”

deva partisi tarımsal girdi maliyetleri çiftçi destekleri mazot fiyatları 2024 tarım politikaları