Diş Estetiğinde Altın Oran Dikkate Alınıyor

Dişlerin genel görünümünde bozuklukların olması sosyal yaşantıyı etkileyen faktörler arasında gösteriliyor. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya diş estetiği işlemini kişiye uygularken altın oranı dikkate aldıklarını söyledi. Dr. Kızılkaya, 'Diş estetiği özgüveni oldukça fazla etkilemektedir. Bu tarz işlemleri yaparken altın oran dediğimiz işlemi uyguluyoruz. Yüzün yapısına yabancı herhangi bir uygulamayı kesinlikle yapmıyoruz' dedi.

"YÜZ HATLARINI DİKKATE ALIYORUZ"

Plastik cerrahide, mühendislikte, sanatta kullanılan altın oranların diş estetiği konusunda da geçerli olduğunu dile getiren Dr. Sertaç Kızılkaya, işlem yapılırken yüz hatlarının dikkate alındığını sözlerine ekledi. Dr. Kızılkaya, “Diş konusunda sadece ağızla ilgili bir çalışma yapılmıyor. Yüzdeki, alın mesafesi, göz bebekleri arasındaki aralık, kulak kenarı ile dudak kenarı arasındaki mesafe, dudakların kalınlığı gibi faktörleri göz önüne alarak hareket ediyoruz. Yani altın orana dikkat ediyoruz. Bilgisayar programları ile hastadan alınan fotoğrafları şablon üzerine oturtup buna maksimum yaklaşabileceğimiz seviyede işlemleri planlıyoruz. Hastalar tedaviye başlamadan önce tedavinin bitmiş halini de bu bilgisayar programları aracılığıyla görebiliyorlar” diye konuştu.

ZİRKONYUM KAPLAMA ESTETİĞİ VE DAYANIKLILIĞI İLE ÖN PLANDA

 Son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte zirkonyum kaplamanın diğer metal kaplamalara göre daha dayanıklı ve estetik bir görüntü sergilediğinin altını çizen Dr. Sertaç Kızılkaya sözlerine şöyle devam etti, “Son yıllarda diş estetiği ya da diş sağlığı açısından zirkonyum kaplama oldukça fazla tercih ediliyor. Metal kaplamaların estetik olmaması ve zirkonyuma göre daha az dayanıklı olması buna en büyük etken olarak gösterilebilir. Porselenler, granli yapıları nedeniyle ve içlerindeki destek için kullanılan metal alaşımı sebebiyle bakteri oluşumu için elverişli bir alan yaratırlar. Bu alanda biriken bakteriler ağız kokusu, diş eti kanaması, diş eti çekilmesi gibi başlayan ve tüm vücudu etkileyen hastalıkların başlangıcını oluştururlar. Ayrıca metal alaşımlar ışık geçirgenliği olmaması sebebiyle kararmalar yapmakta ve görsel olarak iyi görünmemektedir. Bu sebeplerden dolayı zirkonyum kaplamayı hem sağlık hem de güzel görünüm açısından hastalarıma öneriyorum”

"İMPLANT DİŞ KAYBINDAN HEMEN SONRA YAPTIRILMALI"

Diş kaybından sonra oluşan boşlukta hızlı bir kemik erime sürecinin başladığına dikkat çeken Dr. Sertaç Kızılkaya, implant yapılacaksa bu erime başlamadan yaptırılması gerektiğini belirtti. Dr. Kızılkaya, “İmplantı çeneye sabitlemek için kemiği kullanıyoruz. Ancak diş kaybından sonra o kemikte hızlı bir erime gerçekleşiyor ve implant yapmak zorlaşıyor. Çene kemiğine yapılan implantlar normal dişe yakın bir görüntü çizmekte ve hemen hemen aynı görevi rahatlıkla yerine getirebilmektedir. Dolayısıyla implant yaptırmak isteyen hastalarımızın hızlı hareket edip diş çekiminden sonra hemen bu kararı vermeleri onların yararına olacaktır” dedi.