DİSADER Anketi Sonuçları: Dijital Sağlıkta Yapay Zeka Öne Çıkıyor

Dijital sağlık sektörünün hızla büyüdüğü bir dönemde, Dijital Sağlık Derneği (DİSADER), sağlık profesyonelleri arasında gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını açıkladı. Ankete katılan 1.149 sağlık profesyonelinin dijital sağlık hakkındaki görüşleri ve endişeleri ortaya çıktı.

'Dijital sağlık denince akla yapay zeka geliyor'

Dijital sağlık sektörü tüm dünyada hızla büyürken, Türkiye’de de bu alanı temsil eden ve ekosistemi geliştirmek için güç birliği yapan Dijital Sağlık Derneği (DİSADER) sağlık profesyonellerinin dijital eğilimini analiz ettiği anketin sonuçlarını açıkladı. Ankete göre, dijital sağlık denince akla gelen ilk kavram “yapay zeka”.

Dijital Sağlık Derneği (DİSADER), sağlık profesyonelleri arasında gerçekleştirdiği dijital eğilim anketinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Sağlık sektöründe dijitalleşme eğilimlerini ve bu eğilimlerin sağlık profesyonelleri üzerindeki etkilerini ortaya koymayı hedefleyen anket, 1.149 kişinin katılımıyla, çoktan seçmeli sorular ve uzaktan erişim yöntemiyle gerçekleştirildi. DİSADER’in çalışmalarına yön verecek nitelikte olan anket sonuçlarında; yapay zeka kavramının yanı sıra veri güvenliği konusundaki endişe de dikkat çekti.
Sağlık alanında dijitalleşmenin, teknolojik ilerlemelerin yanında, hastaların daha iyi tedavi ve bakım hizmetlerine erişimini sağlayan, sağlık profesyonellerinin verimliliğini artıran bir dönüşüm niteliğinde olduğunu belirten DİSADER’in Yönetim Kurulu Başkanı Emin Fadıllıoğlu, “Yapay zekadan uzaktan muayeneye kadar uzanan yenilikler, sağlık hizmetlerinin daha etkili ve erişilebilir olmasını sağlıyor. Aynı zamanda veri güvenliği konusunda yaşanan endişeler, sektörün daha güvenilir ve yenilikçi çözümler üretmesi gerekliliğini gösteriyor. DİSADER olarak, bu fırsatları değerlendirerek dijital sağlık ekosisteminin gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceğiz" dedi.

Dijital sağlıkta akla gelen ilk kavram: Yapay zeka
Anket katılımcılarına "Dijital sağlık denince akla gelen ilk 3 kavram nedir?" sorusuna, yüzde 22 ile en çok ‘yapay zeka’ yanıtı verildi. Bunu yüzde 13 ile ‘hasta takibi’ ve yüzde 12 ile ‘uzaktan muayene’ kavramları izledi. Katılımcıların, dijital sağlıkla ilgili en çok bilgi edinmek istedikleri konular ise dijital sağlık uygulamaları, dijital sağlıkta gelecek beklentileri ve tedavide son teknolojiler olarak sıralandı.


Dijital eğilim anketinin öne çıkan diğer başlıkları

Sağlık profesyonelleri, dijital sağlık uygulamalarının tedavide kullanımına temkinli yaklaşıyor. Katılımcılara göre dijital sağlık uygulamalarının sağlıklı toplum için en fazla etkin olabileceği alanlar sırasıyla yüzde 40 ile izleme ve değerlendirme, ardından yüzde 30 ile görüntüleme olarak öne çıkıyor.

Dijital sağlık hizmetlerine erişim süresi hakkında katılımcıların yüzde 34'ü, hastane veya kliniğe erişimin çok zaman aldığını belirtirken, yüzde 33'ü dijital sağlık hizmetlerinin maliyet ve erişilebilirliği konusunda olumlu düşünüyor.

Dijital sağlık hizmetlerinde hasta verilerinin korunmasıyla ilgili görüşler dikkat çekiyor. Katılımcıların yüzde 48'i veri güvenliği konusunda ciddi endişeler taşıyor.

Türkiye'nin dijital sağlık alanında yatırım ve altyapı olarak yetkinliği ise katılımcıların yüzde 33'ü tarafından yeterli görülüyor.

 Dijital Sağlık Derneği (DİSADER) Hakkında: Merkezi İstanbul’da bulunan Dijital Sağlık Derneği (DİSADER) 2023 yılında kuruldu. Üyeleri ile birlikte kaliteli, güvenilir ve global seviyede Türkiye’de geleceğin dijital ekosistemini geliştirmek amacıyla kurulan DİSADER’in; enformasyon teknolojileri, mobil uygulamalar ve giyilebilir sağlık teknolojileri aracılığıyla ölçülebilir ve erişilebilir, kişiye özel, akut ya da kronik sağlık sorunlarında koruyucu/tedavi edici/rehabilite edici bir fonksiyona sahip olan ve sürdürülebilir iyilik halini destekleyen uzaktan sağlık hizmeti sunumu için toplumu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak hedefleri arasında bulunuyor. 

dijital sağlık dijital sağlık nedir dijital sağlık uygulamaları dijital sağlık okuryazarlığı dijital sağlık ajansı