Dr. Arzu İzmir: "Sigara içmek bir hastalıktır ve tedavi edilebilir"
Dr. Arzu İzmir, 35 yıldır sigara içen hastası Ünal Erdoğan'ın da, bağımlılıktan kurtulmak isteyenler için iyi bir örnek olduğunu belirtti...
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü kapsamında herkesin sigarayı bırakabileceğini vurgulayan İzmir Özel Can Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, “Sigara içenlerin öncelikle bu bağımlılığı bir hastalık olarak kabul etmesi ve tedavi edilebileceğine inanması ilk önemli adımdır” diye konuştu.
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Gününün bu bağımlılıktan kurtulmak için bir başlangıç olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, sigaranın tüm organları ve sistemleri etkileyen, zararı olduğu ve ölümlere yola açtığı ispatlanmış en önemli toplumsal zehirlenme olayı olduğuna dikkat çekti. Dünyada ortalama her 4 milyon insanın sigaradan hayatını kaybettiğini anlatan İzmir Özel Can Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu İzmir, şöyle devam etti;
“Dünya Sağlık Örgütü'nce 'Sigara içmek' , artık bir hastalık olarak kabul edilmekte ve nikotin bağımlılığının, bağımlılık yapıcı maddelerden 4- 8 kat daha bağımlılık yapıcı olduğu belirtilmektedir. En fazla ölüme yol açan kanser, akciğer kanseridir ve akciğer kanserlerinin % 95'i sigaraya bağlıdır… Diğer kanser türlerinde de sigara ölüm riskini kat be kat artırmaktadır.”
4 sigaradan 1’i sevdiklerinizi öldürüyor
Sigara içenlerin sadece kendilerini değil sevdiklerini de tehlikeye soktuklarını ifade eden Dr. Arzu İzmir, pasif içicilik ile akciğer kanseri olan hastaları olduğunu belirterek, “Her 4 sigaradan 1’i sevdiğinizi öldürmektedir” dedi.
Sigara bırakmanın sanıldığı kadar zor olmadığını anlatan Dr. Arzu İzmir, İzmir Özel Can Hastanesi sigara bırakma polikliniğinde kendilerine başvuran hastaların yüzde yüzünde başarı sağladıklarını ifade etti. 35 yıllık sigara tiryakisi hastaların bile sigarayı bırakabildiklerini hatırlatan Dr.Arzu İzmir, “Ve unutmayın ki ; başaranlar da en az sizin kadar sigara bağımlısıydı…Biz hekimler olarak her aşamada sizin yanınızdayız. Yeter ki tedavi olarak sevdiklerinizi ve kendinizi koruyabileceğinize inanın” dedi.
İçtiğiniz sigaradan dolayı;
Kanser olma riski artıyor
Akciğer kanseri olma riskiniz 13 - 22 kat
Ağız kanseri olma riskiniz 3 - 30 kat
Dişeti kanseri olma riskiniz 5 - 14 kat
Dil kanseri olma riskiniz 4 - 33 kat
Bademcik kanseri olma riskiniz 7 - 11 kat
Gırtlak kanseri olma riskiniz 16 kat
Yemek borusu kanseri olma riskiniz 8 - 10 kat
Mesane kanseri olma riskiniz 3 - 5 kat
Pankreas kanseri olma riskiniz 2 kat
Böbrek kanseri olma riskiniz 5 kat
Prostat kanseri olma riskiniz 2 kat
Rahim ağzı kanseri olma riskiniz 17 kat
Kan kanseri olma riskiniz 2 - 3 kat artmıştır
Kalp damar hastalıkları, kalp krizi, riski 2.5 kat
Felç ve inmeler, hafıza kayıpları ve bunama riski 2 kat
Gastrit, reflü, karaciğer, panreas, barsak bozuklukları
Cilt problemleri
Cinsel bozukluklar, gebelerde sigara içimiyle düşük, anomalili ve düşük doğum ağırlıklı çocuk doğum riskinde de artma mevcuttur.