Ege'den göz sağlığına yönelik tarama yapılabilen WEB sitesi

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melis Palamar Onay yürütücülüğünde geliştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında...

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melis Palamar Onay yürütücülüğünde geliştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında, pandemi nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuramayanlara yönelik, uzak ve yakın görme düzeyi ölçümleri ile görme seviyesi, renkli görme testi ile renk körlüğü taraması yapılabilen internet sitesi hazırlandı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje ekibini tebrik edip halk sağlığını ilgilendiren projelere her zaman destek olduklarını söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Göz Hastalıkları Anabilim Dalında görevli Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melis Palamar Onay yöneticiliğinde, Uzm. Dr. Cumali Değirmenci ve Dr. Semir Yarımada’nın katkılarıyla hazırlanan gormeduzeyim.com internet sitesi, EÜ sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirildi. Hazırlanan internet sitesinde uzak ve yakın görme düzeyi ölçümleri ile görme seviyesi, renkli görme testi ile renk körlüğü taraması yapılabiliyor. Ayrıca sitede kişinin astigmat probleminin olup olmadığı konusunda fikir verilebiliyor.

“HALK SAĞLIĞINA YÖNELİK PROJELERE HER ZAMAN DESTEK VERİYORUZ”
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ’de bilimsel faaliyetlerin yanı sıra halk sağlığını ilgilendiren sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem verdiklerini söyledi. Toplumla üniversite arasına duvar örmeden üniversite üretilen bilimin toplumla paylaşıldığına dikkat çeken Rektör Budak, “Çalışanlarımızın geliştirdiği birçok projeye destek vererek toplum yararına kullanılması amacıyla hayata geçirdik. Birçok projeye de öncülük ettik. Bugün Ege Üniversitesi toplumla kucaklaşmış, her anlamda fikir alışverişinde bulunabiliyor. Bilim faaliyetlerimizin vatandaşlarımızla buluşmasına özen gösteriyoruz. Melis hocamız ve ekibini projeleri nedeniyle tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Halk sağlığına yönelik projelere her zaman destek veriyoruz ve desteğimiz devam edecek” dedi.

BİLGİ AMAÇLI TARAMA
Covid-19 pandemisinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayatı olumsuz etkilediğini hatırlatan Doç. Dr. Onay, salgın nedeniyle evinden çıkmaya çekinen ve bulaş riskinin en yüksek olduğu düşünülen hastanelere gitmekten korkan pek çok kişinin hastalıklarının tanısında gecikme, mevcut hastalıklarının takibi ve tedavisinde aksamalar olduğunu kaydetti. Benzer şekilde gözünde yeni problem gelişen ya da kronik göz hastalığı nedeniyle izlenen kişilerin de bundan etkilendiğini vurgulayan Doç. Dr. Onay, “Bu nedenle, göz sağlığına ve göz muayenesinin ihmal edilmemesine dikkat çekebilmek adına kişilerin kendi kendilerini kısmen de olsa değerlendirebilecekleri bir internet sitesini kurduk. Bu internet sitesinin amacı kişilerin uzak ve yakın görmelerini taraması, bir anormallik mevcut ise vakit kaybetmeden göz doktoruna ulaşmalarının sağlanmasıdır. Ayrıca renkli görme testi aracılığıyla toplumda erkeklerde oldukça yaygın görülen renk körlüğü vakalarının tespit edilmesi de bu projenin amaçları arasında. Renk körlüğü taraması sayesinde kişilerin farkında olmadıkları renk körlüğünün tespiti, özellikle meslek seçimi çağında olan gençlerin kendilerine uygun olmayan meslek tercihlerinin önüne geçmeyi de mümkün hale getirmektedir. Söz konusu internet sitesinde ‘bize ulaşın’ sekmesi üzerinden test uygulayıcılarının proje çalışanlarına ulaşması ve elde edilen sonuçlar ile ilgili yönlendirme alması da mümkün. Tarafımıza gelen elektronik postalar mutlaka cevaplanmakta ve kişiler uygun şekilde yönlendirilmektedir” diye konuştu.

GÖZ MUAYENESİ İHMAL EDİLMEMELİ
Sitede kendi kendini kontrol eden kişiler rutin yaptırması gereken göz muayenelerini kesinlikle ihmal etmemelerini isteyen Doç. Dr. Onay, “Bu test sadece tarama amaçlı olup kişilere kesin tanı konulması imkanı vermemekte. Glokom (göz tansiyonu), çeşitli retina hastalıkları, göz tümörleri gibi erken dönemde görme düzeyini etkilemeyen pek çok göz hastalığının mevcudiyeti ve bunların ancak ve ancak göz muayenesi sırasında saptandığı unutulmamalı. Katarakt, glokom, bazı kornea ve retina hastalıkları, çocuklarda göz tembelliği (ambliyopi) önlenebilir körlük nedenleri arasında yer alıyor. Bu hastalıkların zamanında tespit edilmesi, kişilerin günlük yaşamının sağlıklı olarak devam edebilmesi ve toplum sağlığı açısından gerekli bir durum. Her ne kadar gormeduzeyim.com sürekli yayında kalacak ve halkımıza hizmet vermeye devam edecekse de kullanıcılarımız rutin göz muayenelerini kesinlikle ihmal etmemelidir” dedi.


Doç. Dr. Melis Palamar Onay
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Göz Hastalıkları Anabilim Dalında görevli Öğretim Üyesi

ege üniversitesi göz hastalıkları gormeduzeyim göz muayenesi göz sağlığı