BASBAŞ CEO'su Faruk Güler: Hareketli 'şarj' için BASBAŞ üs olabilir
ESBAŞ ev sahipliğinde, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi organizasyonunda Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi yöneticilerinin katıldığı '2023'te Nasıl Bir Ekonomi' başlıklı değerlendirme toplantısında...
Bergama’ya yapılan Serbest Bölge’nin (BASBAŞ) CEO’su Faruk Güler, “Elektrikli araçların hareket halinde şarj olması için hidrojen öne çıkıyor. Hidrojen üretiminde kullanılacak elektrik için deniz üstü RES’lerin imalatında BASBAŞ üs olabilir”
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi organizasyonunda, Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (ESBAŞ) ev sahipliğinde “2023’te Nasıl Bir Ekonomi” başlıklı değerlendirme toplantısı ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonunda yapıldı. Toplantıya ESBAŞ ve BASBAŞ CEO’su Faruk Güler, EMD İzmir Şube Başkanı Murat Demircan, Ekonomi eski Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı İbrahim Gökçüoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) önceki dönem Başkanı Sabri Ünlütürk, Ege Tekstil ve Konfeksiyon ihracatçıları Birlik Başkanı Burak Sertbaş, EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam ile iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, gazetenin Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz ile Sürdürülebilirlik Sayfası Yönetmeni Didem Eryar Ünlü katıldı.
‘ÖYLESİ GELMESİN’
Toplantının açılışında konuşan ESBAŞ ve Bergama Serbest Bölgesi’nin (BASBAŞ) CEO’ su Faruk Güler, 24 bin istihdam ve 2.5 milyar dolarlık ihracatı olan Ege Serbest Bölgesi’nin Bergama’da açılacak serbest bölgede aynı başarıyı yakalayacaklarını söyledi. İzmir’in her konuda üretim merkezi olduğunu belirten Güler, “Fikirlerin katma değerli ürüne dönüştürme noktasında biz, insan gücünü tolere edemeyecek ve insanların fikirlerinden, yaratıcılığından, deneyiminden faydalanmayı planlamayan şirketlerin zaten serbest bölgelere gelmemesinden yanayız. Çünkü biz sürdürülebilir bir işletmenin işçiyi ucuz işgücü olarak görmediğine ve insanların fikirlerinden, düşüncelerinden faydalanması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
‘HİDROJENİ RES’TE ÜRETELİM’
İzmir’in rüzgar enerjisinde ekipman ve enerji üretiminde önemli bir merkez olduğunun altını çizen Güler, “Türkiye’de üretilen rüzgar enerjisinin çok önemli bir kısmı İzmir’de üretiliyor. Artık büyük yatırımların yanı sıra, küçük parça ve yazılım üretimine kadar çeşitli alanlarda firmalar da faaliyete başladı. Artık sadece karada değil deniz için de üretimler yapılmaya başlandı. Yüzer platformlarla rüzgar enerji santralleri (RES) denizde kullanıp elektrik üretiliyor. Diğer yandan elektrikli araba gibi hareket halindeki araçların şarj edilmesi için de hidrojen ile birlikte hibrit teknolojiler konuşuluyor. Hidrojen 3 dakikada doluyor ve aracı yaklaşık bin kilometre götürüyor. Ama hidrojen üretimi için de çok elektrik gerekiyor. Fakat denizin ortasına rüzgar türbini koyup hidrojeni o adada üretirseniz çok daha ucuza yeşil hidrojen üretmiş olursunuz. Böylece elektrikli araçların akü sorunu da ortadan kalkacak. Bu tür yatırımlar için BASBAŞ bir üretim üssü olmaya aday” diye konuştu.
‘HIZLI OLMALIYIZ’ UYARISI
BASBAŞ bünyesinde özel bir sanayi bölgesi ilan edilip edilemeyeceğine yönelik de çalıştıklarını açıklayan Faruk Güler, “Eğer deniz kenarında yani Çandarlı‘da böyle bir projeyi hayata geçirirsek çok büyük bir atılım atılmış olur. Ama bizim bunları çok hızlı yapmamız gerekir. Fakat ülkemizde maalesef işler istediğimiz hızda gitmiyor. Bergama’nın gerek Çanakkale yoluna yakınlığı gerekse Nemrut limanına olan mesafesi nedeniyle oldukça önemli bir ulaşım noktasında. Demiryolu için de bir proje var fakat henüz hayata geçmedi. Serbest bölgenin hayata geçmesiyle demir yolunun yapılması için incelemeler ve araştırmalar başladı. İşte tüm bu imkanları yüksek katma değerli üretim için akıllıca kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.YAĞMURU TOPLAYIP, GÜNEŞİ KULLANACAK
Serbest bölgelerin yatırımcılara önemli avantajlar da sağladığını kaydeden Güler şöyle konuştu: “Eğer şirketler serbest bölge dışında yatırım yaparsa toplam yüzde 44.2 oranında vergi ödüyor. Fakat bu yatırımı serbest bölgede yaparsa o zaman yüzde 2.5 oranında vergi veriyor. Bu da üretime büyük katkı sağlıyor. BASBAŞ’ta 2 haftadır yatırımcıların müracaatlarını alıyoruz ve şu anda arazinin yüzde 35 kadarı için yatırımcılarla görüşmeler sürüyor. Bunların yüzde 15’i de teşvik alınca hemen inşaata başlayacak. BASBAŞ’da yatırımcının ihtiyacı olan her şeyi orada da yapacağız. Sadece bir sektöre yönelik değil ülkemize katma değerde bulunacak, teknolojisi olan, yeşile ve istihdamda önem veren şirketlere öncelik vereceğiz. BASBAŞ’ta yapacağımız her binaya güneş enerjisi kuracağız ve gelen yatırımcıya bunu kuvvetle tavsiye edeceğiz. Yağmur suyunu da toplayıp kullanacağız. Toprak ve havanın kirlenmesini önleyecek tüm önlemler alındı. 5 yıl içinde de ciddi bir konuma oluşup 500 milyon ila 1 milyar dolarlık bir ihracat rakamını yakalayacağımıza inanıyoruz.”PANEL VE TUR
Güler konuşmasının ardından moderatörlüğünü Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan'ın yaptığı; Dr. Faruk Güler, Hakan Güldağ, Dr. Şeref Oğuz ve Didem Eryar Ünlü'nün konuşmacı olduğu '2023'te Nasıl Bir Ekonomi' paneli düzenlendi. Panelden sonra katılımcılar Ege Serbest Bölgesi turuna katılırken, etkinliğin öğleden sonraki kısmında 'İzmir Basın Temsilcileri ve Kurumsal İletişim Yöneticileri Zirvesi'ne geçildi.