Fidan Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Prof. Dr. Hepaksoy, 'Fidanlar çok soğuk günlerde dikilmemeli'

Berdan Dinçer - Alparslan İnaç - Furkan İçen / İZMİR(Ege Ajans) - Şubat ayının gelmesi ile birlikte meyve fidanı dikimi başladı. Fidan dikiminde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere uyulmadığı takdirde fidanın ömrü uzun olmuyor.  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serra Hepaksoy, çiftçi ve yetiştiriciler için meyve fidanı dikiminde ve bakımında dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Fidan dikiminin kış aylarında başladığını belirten Prof. Dr. Hepaksoy, “Fidan, fidanlıkta veya serada hangi derinlikte ise mutlaka aynı derinlikte dikilmelidir. Aşılı fidanların dikiminde ise aşı noktasının her zaman toprak yüzeyi üzerinde kalması gerekiyor. Aşı noktası toprak altında kalırsa fidan gelişiminde sorunlar meydana gelebilir. Ülkemizde fidanların genel olarak kış aylarının başlangıcı ile ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikilmesini öneriyoruz. En uygun dönem kışı ılıman geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise kışın sonunda dikmektir. Fidanlar uyanmadan önce yerlerine dikilmiş olmalıdır" diye konuştu.

Fidan dikiminde dikkat edilmesi gerek noktaları anlatan Prof. Dr. Hepaksoy, "Birinci olarak toprak analizinin yapılması gerekiyor. Fidanın çok soğuk günlerde dikilmemesi lazım. Dikerken öncelikle toprağın hazırlanması gerekiyor; taban gübrelemesi yapılmalı, çukurların açılması ve toprağın havalanması şart. Çukuru açıp hemen dikmek yanlıştır. Fidan dikimden sonra yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım. Buradaki amaç köklerin tamamen toprakla temas etmesini ve topraktaki boşlukların dolmasını sağlamak. Dikimden sonra yağış olmaz ise bu sulama toprağın kurumaması için devam ettirilmelidir" diye söyledi.

Dikim aşamasından sonra yapılacak bakımın da çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hepaksoy, “Zayıf ve küçük kalan fidanlara herek verilerek

dik gelişmeleri ve rüzgara dayanıklılığı sağlanmalıdır. Havaların ısınması ile ortaya çıkan yabancı otların temizlenmesi ve sulama işlemlerinin de düzenli yapılması gereklidir” dedi.

prof. dr. serra hepaksoy ege Üniversitesi ziraat fakültesi fidan dikimi