Geleceğimiz İçin Güneş Enerjisi
Yenilenebilir enerji sektörünün lider şirketlerinden Solimpeks, 21 Haziran Dünya Güneş Günü nedeniyle güneşin hayatımızdaki yerine ve güneş enerjisinin önemine dikkat çekiyor. Türkiye'nin güneş enerjisinde büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Solimpeks Türkiye Genel Müdürü Gazi Çelebi, 'Türkiye'nin ve dünyamızın geleceği için yenilenebilir enerjiye dolayısıyla güneşe yatırım yapmalıyız' diyor.
Yaşamın kaynağı güneş, aynı zamanda benzersiz bir enerji kaynağı… Hem sürdürülebilir hem de verimli olan bu enerji kaynağının ülkemizin ve dünyamızın geleceği için mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Solar termal alanında Türkiye’nin en büyük üreticisi olan Solimpeks, 21 Haziran Dünya Güneş Günü vesilesiyle güneş enerjisinin önemine dikkat çekiyor.
Her geçen gün çoğalan dünya nüfusu dolayısıyla enerji ihtiyacının da giderek arttığını belirten Solimpeks Türkiye Genel Müdürü Gazi Çelebi, şunları söylüyor: “2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyar, enerji ihtiyacının ise 28 milyar kWh olacağı öngörülüyor. Bu rakamlar aslında gelecekte enerjinin ne kadar kıymetli olacağının da bir göstergesi niteliğini taşıyor. Şu anda kullandığımız fosil yakıtlar gibi enerji kaynakları giderek tükenirken elimizdeki en önemli enerji kaynağı güneşi henüz yeterince değerlendirmiyoruz. Özellikle ülkemiz güneş enerjisi açısından büyük bir potansiyele sahip, ortalama 200 gün güneşli geçiyor ve her bölgede güneşten enerji üretmek mümkün. Güneş enerjisinin öneminin farkına varırsak enerjide dışa bağımlılığında önüne geçebiliriz.”
Güneş enerjisi sistemleriyle bir evin enerji ihtiyacının karşılanabileceğinin altını çizen Çelebi, “100 metrekare büyüklüğündeki izolasyonu yapılmış bir ev yılda toplam 14 bin kWh enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjinin 10.500 kWh/yıl kısmı ısıtma-soğutma, 1.680 kWh/yıl kısmı sıcak su, 1.800 kWh/yıl kısmı ise aydınlatma ve elektrikli ev aletlerinde tüketilir. Bu açıdan bakıldığında ortalama saatlik 5 kWh’lik bir güneş enerjisi elektrik üretim sistemiyle bu bir yıllık enerji ihtiyacının tamamı karşılanabiliyor. Bu da yılda yaklaşık 7 bin TL tasarruf anlamını taşıyor. Hatta ihtiyaç fazlasını devlete satarak gelir elde etmek de mümkün oluyor” diyor.