Gençler çağımızın gazeteciliğini 'yerinde' öğrenecekler…

DEMİRÖREN MEDYA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ AÇILIYOR

DEMİRÖREN MEDYA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ AÇILIYOR

Geleceğin medyasına çağa uygun yeni nesil gazeteciler yetiştirmeyi hedefleyen Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ilk adımı Milli Eğitim Bakanlığı ve Demirören Medya arasında imzalanan protokolle atıldı.

Protokol imza törenine Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Demirören Medya Yatırımları Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay katıldı. 

 Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi mesleğinde en donanımlı gençleri yetiştirmek üzere, akademik eğitimi, ilgili sektörlerle buluşturarak hayata geçirdiği Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’ne bir yenisi daha katılıyor. Savunma, bilişim, uçak bakımı, siber güvenlik ve denizcilik alanlarında Türkiye’nin önde gelen kurumlarının içinde konumlanan bu ‘ezber bozan’ okullara, medya alanında da Demirören Medya öncülük ediyor. Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), Türkiye’nin en büyük medya grubu olan Demirören Medya bünyesinde açılıyor. 

Demirören Medya MTAL’nin ilk adımı olan protokol imza töreni, 7 Ekim Perşembe günü Pera Palace Otel’de düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Demirören Medya Yatırımları Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay’ın katıldığı imza töreninde okulla ilgili bilgiler ve hedefler paylaşıldı. 
 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: “Bu proje alanında ilk olma özelliği taşıyor”

Son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde gerçekleştirilen paradigma değişimi çerçevesinde iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için dönüşüm yaşandığını belirten Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, bu alanda Demirören Medya Grubu ile atılan adımın da önemli olduğunu dile getirdi. 

Mesleki eğitim alanında sektör temsilcileriyle müfredatın güncellenmesi, öğrencilerin işletmelerde beceri eğitimleri almaları, öğretmenlerin mesleki gelişimlerinin planlandığını anlatan Bakan Özer, şunları kaydetti: “Başarılı öğrencilerimize burs veriyoruz. Ve en önemlisi istihdamda öncelik sağlıyoruz. Ayrıca, sektörün alanında uzmanlarının okullarda mesleki eğitim derslerine girmesine olanak sağlıyoruz. Yani el birliği sağlayarak sektörün istemiş olduğu nitelikteki insan kaynağını sektörün tüm müktesebatını kullanarak birlikte yetiştiriyoruz. Bizim şu andaki mesleki eğitimdeki paradigma değişiminin en önemli itici gücünü de bu oluşturuyor. Bu yaklaşım şüphesiz mesleki eğitim mezunlarımızın istihdam oranlarına da yansıyor.”

Bakan Özer, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nin başarısını ve sektörle buluşmasını, “Mesleki eğitim ve istihdam çevrimini her geçen gün çok daha güçlü bir hale sektör temsilcileriyle birlikte getiriyoruz. Sektör temsilcileri ile eğitim verdiğimiz tüm alanlarda kurduğumuz bu güçlü iş birlikleri kısa sürede meyvelerini vermeye başladı. TEKNOPARK İstanbul, REPKON, İSO ile yapmış olduğumuz yazılımla ilgili lise. Ankara’da ASELSAN MTAL, Konya’da Aselsan MTAL, İstanbul Teknik Üniversitesi ile kurmuş olduğumuz İTÜ MTAL. İlk defa yüzde 1’lik dilimden öğrenci aldı. Artık akademik olarak başarılı öğrenciler fen liselerinin yanında mesleki eğitimi de tercih ediyor. Bunun çok önemli bir kırılma olduğunu düşünüyorum. Bugün yola çıkmış olduğumuz Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de önümüzdeki yıl yüzde 1’lik  başarı diliminden öğrenci alacağına inanıyorum” sözleriyle anlattı. 

Mesleki eğitimde yaşanan bu olumlu gelişmelerin başarılı öğrencilerin bu alanı tercihine de yansıdığını belirten Özer, Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Sahanın tecrübelerini öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizle buluşturmak için Demirören Medya Grubu ile yeni bir iş birliğine başlıyoruz. İş birliğimiz kapsamında açılacak olan Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde sizlerle birlikte öğrencilerimizi sektöre hazırlayacağız.  İki yabancı dil bilen, küreselleşen dünyada sosyal, siyasal ve ekonomik dinamikleri anlayan, yorumlayabilen; konvansiyonel medyanın ötesinde dijital gazetecilik ve iletişim alanında çalışacak yeterlikte insan kaynağını birlikte yetiştireceğiz. Bu anlamda bu iş birliği alanında bir ilk olma özelliği taşımaktadır.”
 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: “Sektörün neye ihtiyacı varsa ona göre müfredat oluşturulacak”

İmza törenine katılan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, konuşmasında Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nde sektörle iç içe eğitim görmenin öneminden bahsetti. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Mesleki teknik liselerde toplam 255 bin öğrencimiz var. Ayrıca 97 okulumuz var. Milli Eğitim’deki hocalarımız değil, o iş kollarındaki, gerçek anlamdaki ustalarla çocuklarımıza eğitim veriyoruz. Okulumuza en yakın olan iş kolunda da uygulamalı eğitim verelim. Çocukları beraber yetiştirelim. Yetişme süreçlerine tanıklık edelim. Çıraklık ve onların kalfalık dönemlerinde onlara öncülük edelim. 97 okulumuzda 3 yıldan beri bu devam ediyor. Bunun yanında daha tematik mesleki teknik liseler de açıyoruz. Bugün de medya sektörü için bir araya geldik. Demirören Külliyesi’nin bulunduğu yerde çocuklarımızı birlikte eğiteceğiz. Müfredatın içeriğine bile birlikte karar vereceğiz. Sektörün neye ihtiyacı varsa ona göre müfredat oluşturacağız. 1 değil en az 2 dil bilen pırıl pırıl gençler yetiştireceğiz. Bu ilin valisi olarak huzurlarınızda Demirören Medya’ya teşekkür etmek istiyorum” şeklinde görüşlerini ifade etti. 

Demirören Medya Yatırımları Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören: “Hedefimiz medyanın dinamiklerini gözlemleyen, vizyoner gençler yetiştirmek”
Demirören Medya Yatırımları Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye’nin en büyük medya kuruluşu olarak geleceğin donanımlı, çağı yakalayan gazetecilerini yetiştirme sorumluluklarının bilincinde olduklarını söyledi. Bu sorumluluğu, Milli Eğitim Bakanlığı’yla ortak, böylesine kıymetli bir projeyle yerine getirmekten ve mesleğe pırıl pırıl gençler yetiştirecek olmalarından dolayı da büyük heyecan duyduklarını ekledi. 

Yıldırım Demirören, “Bugün medya dünyası ve gazetecilik mesleği için önemli bir gün. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Demirören Medya olarak çıktığımız yolda geleceğin gazetecilerini yetiştirmeyi hedefliyoruz. Biz Türkiye’nin en büyük medya organizasyonu olarak görevimizi hakkıyla devam ettirmek için mesleğe donanımlı gençler yetiştirmenin de sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Babam rahmetli Erdoğan Demirören ve ondan öğrendiklerimizle tüm Demirören Ailesi olarak gençlere yatırım yapmanın önemine daima inandık. Bu inançla ilk adımımızı 1980 yılında Ata Koleji’ni bünyemize kattık. İlkeli eğitim anlayışımızla 41 yıldır 3000 mezun vermenin gururunu yaşıyoruz. Gençleri yetiştirmeye olan sorumluluk duygumuzla ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı önderliğinde 30’dan fazla eğitim kurumunu da ülkemize kazandırdık” diye konuştu. Günümüzde medya sektörünün hem yeni teknolojiler hem de toplumun farklılaşan haber alma yöntemleri ve ihtiyaçlarıyla değişip, geliştiğinden bahseden Yıldırım Demirören, “Mesleğin ilkeleri ve özü aynı kalsa da mecraları ve anlayışları çeşitlenmiştir. Bu mesleğin hak ettiği şekilde yapılması için çağı yakalayan, yabancı dil bilen yeni medyayı takip eden, dünya çapında gazetecilik yapabilecek gençlerin yetişmesi gerektiği konusunda hepimiz hem fikiriz. İşte bizim hedefimiz medyanın dinamiklerini erken yaşta gözleme şansı yakalayarak, vizyoner, pırıl pırıl gençler yetiştirmektir. Ne mutluyuz ki Milli Eğitim Bakanlığımız bu yolda bizimle birlikte yer almıştır. Türkiye’nin ülke çapında çok başarılı olan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nden birinin medya üzerine olmasını planlamıştır. Tüm bunların yanında ayrıca öğrencilerle aynı kampüste olmanın gençlerin enerjisini yenilikçi bakış açılarını yakında hissetmenin bize de dinamizm katacağına inanıyorum” dedi. 

İmza töreninin ardından Demirören Medya Yatırımları Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e teşekkür plaketini takdim etti.
Geleceğin gazetecileri yetişecek
2022 yılında eğitim ve öğretime başlaması planlanan okulda 4 yıllık lise eğitiminden önce 1 yıl da yabancı dil hazırlık sınıfı olacak. Okulda gazetecilik, radyo-televizyon, internet yayıncılığı üzerine eğitim verilecek. Demirören Medya MTAL, haberciliğin temellerinden teknolojinin verimli kullanılmasına kadar hem mesleğin hem günümüzün gerektirdiği zengin bir müfredatla çağı yakalayan, dünya çapında genç medya mensupları yetiştirecek. 
 
Sektörün önemli isimleri ders verecek
Yönetiminde Milli Eğitim Bakanlığı’yla birlikte Demirören Medya yöneticilerinin de bulunacağı Demirören Medya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitim vereceği yerle de ayrıcalıklı olacak. Sınıflar, Türkiye’nin en büyük gazetelerinin, televizyonlarının, radyolarının, internet sitelerinin içinde yer aldığı Demirören Medya Center’da kurulacak. Öğrenciler akademik eğitimleri boyunca sektörün deneyimli isimleriyle derslere girecek, yine ‘işin ustalarıyla’ birlikte staj da yaparak mesleklerini ‘yerinde’ öğrenecekler. 
 
Gençlere istihdam olanağı…
Devlet lisesi olarak eğitim verecek okul, LGS ile öğrenci alacak. Aynı zamanda pansiyon sistemiyle de öğrenci kabul edecek. Başarılı öğrencilere burs ve okul sonrası istihdam olanakları da sağlanacak. 

milli eğitim bakanı mahmut özer i̇stanbul valisi ali yerlikaya demirören medya mesleki ve teknik anadolu lisesi yıldırım demirören