Günlük yedi saatten fazla oturmak ölüm riskini arttırıyor!..
Ofis çalışanlarında karşılaşılan ortopedik rahatsızlıklar arasında bel, boyun, sırt ağrısı ve karpal tünel sendromu ilk sıralarda yer alıyor. Günlük yedi saatten fazla oturmak ölüm riskini arttırıyor. Peki ne yapmalı? Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, ofis ağrılarına karşı egzersiz ve ergonomik düzenleme öneriyor...
Ofis ağrılarına karşı egzersiz ve ergonomik düzenleme
Ofis çalışanlarında karşılaşılan ortopedik rahatsızlıklar arasında bel, boyun, sırt ağrısı ve karpal tünel sendromu ilk sıralarda yer alıyor. Günlük yedi saatten fazla oturmak ölüm riskini arttırıyor.
Peki ne yapmalı?
Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, ofis ağrılarına karşı egzersiz ve ergonomik düzenleme öneriyor.
OTURARAK ÇALIŞIYORSANIZ HERGÜN YÜRÜYÜN
“Hastanelere başvuran bel ağrılı hastaların önemli bir kısmını ofis çalışanları oluşturmaktadır. Ofis çalışanlarında görülen bel ağrısını azaltmak için 2017 yılındaInternational Archives of Occupational and Environmental Health’de yayınlanan çalışmada ofis çalışanlarında oturma sürelerini azaltıp yürümeye teşvik etmeleri sonucu bel ağrılarında azalma görülmüştür. Günlük en az 7 bin 500 hatta 10 bin adım atmanız gerekmektedir.
GERME EGZERSİZLERİ YAPIN
Ağrılar için yapacağınız egzersizler sizleri rahatlatacaktır. Çalışırken yapacağınız ufak yürüyüşler, germe egzersizleri ve çalıştığınız ortamının ergonomik olarak düzenlenmesi birçok sıkıntının çözümüne katkı sağlayacaktır.
2018 yılında Brazilian Journal of Physical Therapy’de yayınlanan çalışmada yapılan germe egzersizleri ve ergonomik düzenlemelerin kas-iskelet sistemine bağlı ağrıları önemli ölçüde azalttığı ispatlanmıştır.
ASANSÖRÜ AZ KULLANIN
Ofis çalışanlarında uygunsuz çalışma şeklinin kısa süreli sonuçları olarak kas-iskelet sistemi problemleri oluşmaya başlar. Ancak uzun süreli sonuçlar değerlendirildiğinde özellikle uzun süreli oturmanın obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklara neden olduğu bilinmektedir. 2013 yılında Plos One’da yayınlanan çalışmada günlük 7 saatten fazla oturmanın ölüm riskini arttırdığı tespit edilmiştir. İş yerinde yapacağınız ufak değişikliklerle (molalarda yürümek, asansörü olabildiğince az kullanmaya çalışmak) daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır.
KRONİKLEŞMİŞ AĞRILARA MANUEL TERAPİ
Kronikleşmiş ve egzersiz ile rahatlamayan ağrılar için manuel terapiuygulamasını tercih edebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.”