Huriye Serter: "İzmir bir yaşam biçimidir"
Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği'nin çevrimiçi olarak düzenlediği ve moderatörlüğünü Şehnaz Çehreli'nin yaptığı 'İlham Veren Kadınlar' toplantısına katılan Girişimci İş Kadınları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, hayat hikayesini Kıbrıslı kadınlar ile paylaştı.
Serter, Kıbrıslı iş kadınlarına konuştu
Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği’nin “İlham Veren Kadınlar” toplantısına konuk olan Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, “İzmir sadece şehir değil bir yaşam biçimi” dedi.
Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği’nin çevrimiçi olarak düzenlediği ve moderatörlüğünü Şehnaz Çehreli’nin yaptığı “İlham Veren Kadınlar” toplantısına katılan Girişimci İş Kadınları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, hayat hikayesini Kıbrıslı kadınlar ile paylaştı.Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İçim Kavuklu, toplantı öncesinde yaptığı konuşmada GİFED Başkanı Huriye Serter’i ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Serter’in kadın hareketi içinde önemli bir yeri olduğunu söyleyen Kavuklu, “Huriye Serter’in hayat hikayesi ve STK’lar içindeki çalışmalarını dinlemek istedik. Gençlere, kadınlara rol model olan Serter’in sunacağı projeksiyon hepimiz için değerli” diye konuştu.
“İzmir kadındır”
Sunumuna başlamadan önce İzmir’in hayatında önemli bir yeri olduğunu ifade eden Serter, “Kentlerin bir cinsiyeti vardır ve İzmir kadın bir kent. Kendimi keşfetmemde, hayata dair beklentilerimi belirlemede İzmir çok etkili oldu” dedi.İzmir’in sadece bir kent olmadığını, toleranslı yapısıyla, sosyal ve kültürel özellikleriyle ve Atatürkçü kimliği ile bir çok kentten ayrıldığını vurgulayan Serter, “Bu kentte sivil toplumda çalışmaktan, bu kentin kadınları için çaba sarf etmekten çok mutlu ve gururluyum” dedi.
“Örgütlü çalışmaya inanıyorum”
Hayat hikayesini Kıbrıslı kadınlarla paylaşan Serter, sivil toplum çalışmalarına nasıl başladığını da anlattı. İş yaşamı boyunca her zaman yardımsever bir insan olduğunu ancak bu süreçte bir şeylerin eksikliğini hissettiğini vurgulayarak, “Örgütlü bir hareketin içinde yer almamanın eksikliğini hissettiğimi fark ettim. Sürdürülebilir bazı çalışmalar yapmanın hayatıma anlam katacağına inandım. Çocuklarımın okuduğu Türkiye Milli Eğitim Vakfı Okulları üzerinden sivil toplum çalışmalarına başladım” dedi.Ardından arkadaşları ile 2005 yılında Güzelbahçe Rotary Kulübünü kurduklarını ve Rotary döneminin başladığını ifade eden Serter, “2010 yılında İzmir Barosu ile beraber bugüne kadar hiçbir STK’nın girip çalışma yapamadığı İzmir Genelevi’nde kadınlarla buluşarak kadın haklarını oradaki kadınlarımıza anlattık” dedi.
O dönem gördüklerinden ve oradaki kadınların durumundan çok etkilendiğini ve kadınlar üzerine STK’larda çalışmaya karar verdiğini ifade eden Serter, “2010 yılında İZİKAD’a üye oldum, 2016 yılında da İZİKAD’a başkan oldum. 2019 yılında İzmir Kadın Kuruluşları Birliği başkanlığı teklif edildi, onurla kabul ettim. 2021 yılında da Girişimci İş kadınları Federasyonu’nu kurduk ve yakın zamanda yaptığımız genel kurul ile GİFED’in ilk başkanı oldum” dedi.
“Kadınlar görevlere talip olmalı”
Gençlere tavsiyelerde bulunan Huriye Serter, gençlerin, hele ki kadınların görevlere talip olması gerektiğini vurgulayarak, “Görevlere talip olun. Gençlere bunu tavsiye ediyorum. Kimse size gel demez, hele kadınsanız hiç demezler. Kadınlar görevlere talip olmalı. Erkekler bunu yapıyor, kadınlar davet bekliyor. Hakkınızı isteyin, talep edin, görevlere, makamlara, koltuklara talip olun” diye konuştu.2021 yılında 494 bin kadının çocuklarına bakmak için iş bıraktığına dikkat çeken Serter, “Kadınlar evde oturdukça dünya fakirleşiyor, kaybediyor. Dünyadaki mal varlıkların yüzde 1’i kadınların üzerinde. O zaman ne oluyor, söz söyleme hakkı da erkeğin oluyor. Bu sebeple kadınlar iş yaşamının içinde olmalı. Ben de bunun için çabalıyorum, çabalamaya, onların yolunu açmaya devam edeceğim” diye konuştu.