ICF Türkiye ve ATSO, Antalya'da bir ilki gerçekleştirdi: Antalyalı iş insanlarıyla, "Zor Zamanları Aşmak, Koçluk ve Liderlik" konuşuldu
Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF'in ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye, iş dünyasında koçluğa değer katan özgün deneyimlerin paylaşıldığı ve ulusal bağlamda bir yıldır sürdürdüğü 'Dönüştüren Koçluk Hikayeleri' webinarının bölgesel alanda bir benzerinin ilkini Antalya'da gerçekleştirdi.
Ulusal bazda iş dünyasında kullanılan en iyi koçluk uygulamalarının konuşulduğu “ICF Türkiye Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinar etkinliği, farklı şehirler üzerinden bölgesel alanlara taşınıyor.
“Zor Zamanları Aşmak: Koçluk ve Liderlik” başlıklı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) iş birliğinde düzenlenen online etkinliğe; Arzum Elektrikli Ev Aletleri, İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Oral; TUI Travel Hotels, Pegasos Resort, Royal & Club Hotel Genel Müdürü Cemal Yıldız, MYK Koçluk ve Eğitim, Adler International Central Europa Fakülte Lideri Yücel Kosal (MCC) ve ICF Türkiye Başkan Yardımcısı Tuna Aktuna konuşmacı olarak katıldı. Antalya için bir ilk olan etkinliği 100’ü aşkın iş insanı ve profesyonel koç izledi.
Uluslararası Koçluk Federasyonu ICF’in ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye, iş dünyasında koçluğa değer katan özgün deneyimlerin paylaşıldığı ve ulusal bağlamda bir yıldır sürdürdüğü “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” webinarının bölgesel alanda bir benzerinin ilkini Antalya’da gerçekleştirdi.
“Zor Zamanları Aşmak: Koçluk ve Liderlik” başlıklı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) iş birliğinde ve ICF Türkiye Antalya Temsilcisi Asena Taniş Ulugergerli moderatörlüğünde düzenlenen online etkinliğe; Arzum Elektrikli Ev Aletleri, İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Oral; TUI Travel Hotels, Pegasos Resort, Royal & Club Hotel Genel Müdürü Cemal Yıldız, MYK Koçluk ve Eğitim, Adler International Central Europa Fakülte Lideri Yücel Kosal (MCC) ve ICF Türkiye Başkan Yardımcısı Tuna Aktuna konuşmacı olarak katıldı. Antalya için bir ilk olan etkinliği 100’ü aşkın iş insanı ve profesyonel koç izledi. Antalya özelinde, “Güçlenen Kanatlar” ve “Anahtar” koçluk projeleri
Webinarın moderatörü ICF Türkiye Antalya Temsilcisi Asena Taniş Ulugergerli açılış konuşmasında, profesyonel koçluğun iş dünyasında, kariyer koçluğu, yetenek koçluğu, yönetici koçluğu, takım koçluğu gibi çok geniş bir kullanım alanı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu etkinliğimizin ulusal bazda benzerlerini bir yıldır, ülkemizin dev holdinglerini tepe yöneticileriyle, “Dönüştüren Koçluk Hikayeleri” adı altında hayata geçiyoruz. ICF Türkiye olarak, özellikle turizmin incisi Antalya bizim de çok önem verdiğimiz şehirlerin başında geliyor. İlk temsilcilik açtığımız şehirlerin başında ve Antalya’daki STK’larla yoğun temas halindeyiz. Başladığımız ve ilk etabını tamamladığımız, ‘Güçlenen Kanatlar” ve “Anahtar” koçluk projeleri gibi etkinliklerimizin ve ortak projelerimizin devamı gelecek. Ulusal bazda düzenlediğimiz geleneksel Koçluk Haftası etkinliğimizin bu seneki teması da ‘Zor Zamanları Aşmak’ idi ve hiç bilmediğimiz bir süreci yaşadığımız şu günlerde, bu güncel konuyu Antalya’mıza da taşımaya karar verdik.”
Didem Oral: “Günümüz ve geleceğin iş dünyasında yöneticilerin, çalışanlarının potansiyelini ortaya çıkarması ve onları soru soran kişilere dönüştürmesi gerekiyor. Bunu yapabilmenin en verimli yolu, insan yönetiminde koçluk yaklaşımını benimsemektir.”
Her yöneticinin koç olabileceğinin altını özellikle çizen Arzum Elektrikli Ev Aletleri, İnsan Kaynaklarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Didem Oral, koçluğun öğrenilebilen bir yaklaşım olduğunu belirterek; “Günümüz ve geleceğin iş dünyasında etkili ve başarılı bir lider olmak için hepimizin koçluk yaklaşımını öğrenmesi ve uygulaması gerekiyor. Pandemi ile birlikte evrilen ve değişen dünyada etkili liderlik yapabilmek için, çalışanın esenliğine ve onun en güçlü yanlarını ortaya çıkarmaya odaklanmak; onu alternatif kariyer yollarına yönlendirmek, potansiyelini gerçekleştirmesini sağlamak ve tüm bunları ‘Uzaktan’ yapabilmek gerekiyor. Liderlerin işi kolay değil. Böyle bir ortamda koçluğun liderlerin işini kolaylaştıracağını düşünüyorum. Düşünen, sürekli öğrenen organizasyonlara dönüşebilmemiz için yöneticilerin, çalışanlarının içindeki potansiyeli ortaya çıkarması ve onları soru soran kişilere dönüştürmesi gerekiyor. Bunu yapabilmenin en verimli yolu, insan yönetiminde koçluk yaklaşımını benimsemektir. Dolayısıyla şirketlerin, yöneticilerinin koçluk prensiplerini uygulamalarını sağlamasını ve bunu bir yönetim pratiği haline getirmelerini öneririm.” dedi.
Cemal Yıldız: “Artık farkındalığı yüksek, yeteneklerini, potansiyellerini ortaya çıkartabilen, analiz yeteneği olan, çözüm üretebilen, hedef odaklı insanlara çok daha fazla ihtiyaç var. Bu nedenle profesyonel koçluk kültüründen maksimum düzeyde yararlanmalıyız.”
TUI Travel Hotels, Pegasos Resort, Royal & Club Hotel Genel Müdürü Cemal Yıldız ise, günümüz dünyasında her şeyin çok hızlı değiştiğini vurgulayarak; “Kısa, orta ve uzun vadeli tüm planlar, stratejiler, konulan hedefler her gün, her hafta, her ay, her yıl, modern yeni dünyamızda ortaya çıkan hızlı ve yeni gelişmeler nedeniyle gözden geçirilmek zorunda kalınıyor. Çünkü artık iletişim araçları çok çeşitli, bilgiye ulaşmak çok kolay ve her gün teknoloji dünyasının yeni ürünleri kurumlardaki sistemleri çok hızlı değiştiriyor ama belki de en önemlisi, eskiden sadece ülkemizdeki değişimler, kurumları, firmaların verimliliklerini, stratejilerini etkiliyor iken; bugün dünyadaki günlük gelişmeler kurumlarımızı, firmalarımızı ve stratejilerimizi etkilemekte. Bu nedenle artık farkındalığı yüksek, yeteneklerini, potansiyellerini ortaya çıkartabilen, araştıran, analiz yeteneği olan, çözüm üretebilen, hedef odaklı insanlara çok daha fazla ihtiyaç var. Bu anlamda liderler, kendilerini, ekiplerini, kurumlarını, yeni dünyaya, yeni iş hayatına, değişimlere, krizlere hazır hale getirmeliler. Bu nedenle profesyonel koçluk kültüründen maksimum düzeyde yararlanmalıyız. Bu anlamda bireysel ve takım koçluğunun kurumlar içerisinde bir birim olarak yer alması veya düzenli eğitimleri ve koçluk uygulamalarını dışardan alabilecek bir sistem kurulması çok faydalı olacaktır. ” dedi.
Yeni problemlerin yaratmış olduğu yeni kazanımlar ekip kültürlerine ekleniyor
“Zor Zamanları Aşmak: Koçluk ve Liderlik” başlığıyla ilintili olarak pandemi sürecinin yansımalarının da konuşulduğu online etkinlikte, Cemal Yıldız deneyimlerini şöyle aktardı: “Hiç yaşamadığımız, yeni kurallarla dolu bu dönemde bir çok şeyi birlikte ve yaşayarak öğrendik biraz da. Hem misafirlerimiz hem personelimiz için Covid 19 doğrultusunda güven ortamını hızlıca sağladık öncelikle. Yaşarken öğrendiklerimizi birbirimizle paylaştık ve böylece her birimizin kişisel özgüvenleri en yüksek seviyelere çıktı. Her karşılaştığımız yeni sorunlara yapıcı, yaratıcı ve çözümcül yaklaştık. Motivasyona en yüksek önemi verdik, her zamankinden daha fazla şeffaf olduk. Çalışanlarımızın kişisel ve ailevi sorunlarının çözümünde her zamankinden fazla duyarlı olduk ve yanlarında olmaya çalıştık. Analizlerimizi, değerlendirmelerimizi çoğalttık, ortak akılla almış olduğumuz kararlarımızı en iyi şekilde uygulamaya soktuk. Ve yeni kurallar ve bu kriz döneminde ortaya çıkan yeni problemlerin yaratmış olduğu yeni kazanımları ekip kültürümüze ekledik.”Pandemi ve zor zamanlar temasıyla ilgili de düşüncelerini paylaşan Didem Oral ise, moral motivasyon ve ekip olarak davranmanın önemine dikkat çekerek; “İşe bağlılık oranlarının çok düştüğü bir dönemden geçiyoruz. Artık yeni nesil için tüm seslerin duyulabildiği bir yönetim şekline ihtiyaç var. Liderlerin uzaktan da etkili olmayı başarabilmesi çok önemli. Ortak akılla hareket edince, her koşulda verimli sonuçlar üretebiliyorsunuz. Ben koçluk yeteneklerimi, özelliklerimi ve bilgimi, böyle bir dönemde, tam da böyle bir ekip yönetebilmek için kullandım. Koçluğun bu dönemde bir başka çok önemli katkısı da, çalışan esenliğine katkısı oldu. Yoğun iletişim de çok önemli. Biz kurum olarak pandeminin ilk dönemlerinde çok yoğun toplantılar yaptık. Ekip ruhu, çalışan esenliği zor durumlarda en önemli olgulardır.”
Yücel Kosal: "Liderlik, zor zamanlarda beraber çalıştığımız ekiplerimizin kaygılarıyla yüzleşmektir."
MYK Koçluk ve Eğitim, Adler International Central Europa Fakülte Lideri Yücel Kosal (MCC) ise, baskılı ve zor zamanlarda liderlerin daha proaktif olmalarının ve ekiplerini, olasılık ve umut dolu bir geleceğe yönlendirmelerinin değerine dikkat çekerek; “Liderlik, yetkisiyle değil, insanlar üstünde yarattığı etkiyle ölçülür. John Kenneth Galbraith'in dediği gibi, ‘Liderlik, zor zamanlarda beraber çalıştığımız ekiplerimizin kaygılarıyla yüzleşmektir.’ Bu günlerde, belki de çoğumuzun yaşamı boyunca gördüğü en zor dönemlerden birinden geçiyoruz ama her zaman için zorluğun diğer tarafında fırsatlar vardır. Sömürücü, menfaatçi bir fırsat değil elbette vurguladığım… Cesaret, bilgelik, yenilikçilik kıvılcımlarının ortaya çıktığını ve aleve dönüştüğünü görme fırsatı… Akıntıya karşı durmak için istikrarlı ve güçlü bir liderliğe duyulan ihtiyacın arttığı bu dönemde, tüm umutsuzluklara rağmen her yöneticinin ruhundaki potansiyeli sergileme fırsatı... Profesyonel koçluk bunu ortaya çıkarmak için en güçlü araçlardan biridir kesinlikle. Ayrıca, koçluğu bir tamir aracı olarak değil; insanların potansiyellerini daha iyi bir yere taşımak için bir yatırım aracı olarak görmek gerekiyor. Ve koçvari liderliğin öğrenilebilen bir yetkinlik olduğunu da asla unutmamak gerekiyor.” dedi.
Tuna Aktuna: “Koçluğun ruhu, gerçekten etkin dinlemek ve etkin soru sormak ve kişilerin bu iki özelliği kazanmalarına katkıda bulunmaktadır.”
ICF Türkiye Başkan Yardımcısı Tuna Aktuna ise, koçluk eğitimi alan, aynı zamanda koç olan ve koçvari yaklaşımlarda bulunan yöneticilerin gelecekte çok başarılı olacaklarına emin olduğunu belirterek; “Aslında koçluğun ruhu, gerçekten etkin dinlemek ve etkin soru sormak ve kişilerin bu iki özelliği kazanmalarına katkıda bulunmaktadır. Koçluk artık bir yönetim modelidir. Dünya bu noktaya doğru hızla ilerliyor.” dedi.
Etkinlikte, “Turizm sektöründe, insanı odağa alan koçluk yaklaşım ve uygulamalarının sektörü nasıl etkileyeceği” de irdelendi. TUI Travel Hotels, Pegasos Resort, Royal & Club Hotel Genel Müdürü Cemal Yıldız, özellikle çalışan mutluluğu ve özgüveninin artacağını vurgulayarak; “Kişisel olarak şirketimizin kazanacağı başarılar bizleri daha fazla mutlu edecektir. Aile ve iş dengemiz çok daha sağlıklı oluşacaktır. Azalan stres, gerginlik, çatışmalar, endişeler var olan dengeyi pozitif olarak değiştirecektir. Kurumlarda sağlanan başarılar geleceğe güvenle bakılmasını sağlayacaktır. Kısacası, mutlu personel, mutlu kurum ve mutlu misafir döngüsü çok daha sağlıklı gerçekleşecektir.” dedi.
MYK Koçluk ve Eğitim, Adler International Central Europa Fakülte Lideri Yücel Kosal (MCC) ise, yeni dönemde yöneticilerin yeni nesilleri, geçmişte kendilerinin yönetildiği gibi yönetmelerinin mümkün olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Tam da bu yüzden gelecekte koçluk almış, hatta koçluk sertifikası bulunan yöneticiler öne çıkacaktır. Artık mümkün olduğunca tüm seslerin duyulduğu organizasyon ve yönetim yapıları değerli. Tüm bunlar, özellikle konjonktürden dolayı zor bir sektör olan turizm için çok daha önemli.”