İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler
TÜV SÜD D- Expert' in Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger, İkinci el araçlarda en çok hangi dolandırıcılık vakaları ile karşılaşıyorsunuz? Araçların geçmişte airbag açtığı nasıl anlaşılabilir? Bunu nasıl tespit ediyorsunuz? Her ekspertiz şirketi bu kontrolü gerçekleştirebiliyor mu? Bir aracın iki araçtan birleştirildiğinden nasıl şüphelenebiliriz? Ekspertizlerde en çok rastlanan hileler nelerdir? Vatandaşların nelere dikkat etmesi lazım? Bu gibi hilelerin ekspertizden kaçma ihtimali var mıdır? Garantili ekspertizlerde sonradan çıkan sorunlar için vatandaşlar hangi yolu izlemeli? şeklindeki sorulara yanıt verdi.
Binlerce kişi, almak istediği aracı kontrol ettirmek için ekspertiz firmalarına başvuruyor. Alıcılar yanlış veya eksik bilgi aktarımı sebebiyle mağduriyet yaşayabiliyorlar. İstenmeyen durumlarla karşılaşmamaları için alıcılara, hizmet yeterlilik belgesi olan firmalardan hizmet almaları öneriliyor. TÜV SÜD D- Expert’in Genel Müdür Yardımcısı Ozan Ayözger satın alma süreciyle ilgili önemli konulara değindi. Ayözger, "Araç alım ve satımlarında herkes aracın mevcut durumu hakkında şeffaf bilgiye sahip olmak ister. Aracın değerinde satılması veya satın alınmasının en önemli unsuru olan bu bilgi ancak güvenilir bir ekspertiz sayesinde elde edilir. Bu sebeple son yıllarda ekspertiz konusunda uzmanlaşan bağımsız ve tarafsız oto ekspertiz şirketlerinin raporları hem alıcıların hem de satıcıların kendilerini güvence altına almalarına fayda sağlamaktadır" dedi.
İkinci el araçlarda en çok hangi dolandırıcılık vakaları ile karşılaşıyorsunuz?
Dolandırıcılıktan ziyade yanıltıcı bilgi ile şubelerimize gelen araç alıcılarıyla çok fazla karşılaşıyoruz. Bu durum genelde araçların hasar geçmişleri ile alakalı oluyor. Örnek verecek olursak; Boyasız olarak satışa sunulan bir araçta bir ya da birkaç parçada boya çıkması veya boyalı olarak satıcı tarafından bilgisi verilen parçanın değişmesi gibi durumlarla oldukça sık karşılaşıyoruz. Özetleyecek olursak araca talip olan kişiye showroom da verilen araç bilgisiyle bizim kontrollerimiz sırasında edindiğimiz araç bilgisi arasında oldukça fark bulunuyor
Araçların geçmişte airbag açtığı nasıl anlaşılabilir? Bunu nasıl tespit ediyorsunuz? Her ekspertiz şirketi bu kontrolü gerçekleştirebiliyor mu?
Özellikle büyükşehirlerde araçlar ciddi kazalara karışıyor ve bu kazalarda araçların airbagleri açılıp emniyet kemerleri aktif gergi moduna geçiyor. İlgili araç yetkili bir onarım servisi tarafından orijinal yedek parçalar ile onarılırsa burada herhangi bir problem bulunmamaktadır. Parçalar eğitimli uzmanlarca orjinalleriyle değiştirildiği için aracın servis geçmişi ve detaylı tramer dökümünü incelediğiniz takdirde burada hangi parçaların değiştiğini görebilirsiniz. Fakat bu parçaların değiştirilmeyip onarım yoluna gidilmesi durumunda işler biraz daha zorlaşıyor. Ön torpido ve direksiyon bölümünün çok titizlikle incelenerek bu onarımların tespiti kısmen de olsa mümkün oluyor. Ayrıca OBD taraması sırasında ilgili parçalar ile arıza kayıtlarına ulaşıp bu parçaların sorunlu olduğu bilgisini vererek detaylı servis kontrolü yapılmasını önermekteyiz. Farklı firmaların ilgili parçaları ekspertiz sırasında sökerek bu kontrolleri yaptığı kulağımıza gelen konulardan birisi. Fakat biz bu duruma çok sıcak bakmıyoruz, ikinci el araç ekspertizi ile yetkili servis kontrollerinin birbirine karıştırılmaması kanaatindeyiz.
Bir aracın iki araçtan birleştirildiğinden nasıl şüphelenebiliriz?
Son dönemde her hafta en az bu şekilde bir araç ile farklı şubelerimizde karşılaşıyoruz. Onarım süre ve maliyetini kısaltmak için başvurulan bir yöntem. Aracın iç direklerini, marşbiyellerini ve alt taban sacını kontrol ettiğimizde bu kesme işlemi çok kolay şekilde tespit edilmektedir.
Karşılaştığınız en ilginç vakaları paylaşır mısınız?
Araçlarda değişmiş boyanmış parça çıkıp değeri düşmesin mantığıyla, kaza yapan araca rengi rengine çıkma parçaların takılması, alıcıya orijinal şeklinde satılmaya çalışılması.
Ekspertizlerde en çok rastlanan hileler nelerdir? (kilometre düşürme, motor değişimi, parça birleştirme vb.)
Km düşürme hala en çok başvurulan yöntemlerden biri. Ayrıca motor arızalarıyla ekspertiz öncesi araca katkı konularak bu durumun gizlenmeye çalışılması ve ciddi sorun arz eden durumların ekspertizden geçer hale gelebilmesi maksadıyla küçük onarımlar yapılarak satılmaya çalışılması da birkaç yöntemden biri.
Vatandaşların nelere dikkat etmesi lazım?
Alıcıların, almayı düşündükleri araçları kendi istedikleri, güvendikleri ve TSE’den Hizmet Yeterlilik Belgesi almış ekspertiz merkezlerine götürmelerini tavsiye ediyorum. Bu sayede sonraki süreçte karşılaşılabilecek kötü sürprizler önlenebilecektir.
Bu gibi hilelerin ekspertizden kaçma ihtimali var mıdır?
Mutlaka, sonuçta insan faktörü var. Hatalar yaşanabiliyor.
Garantili ekspertizlerde sonradan çıkan sorunlar için vatandaşlar hangi yolu izlemeli?Ellerinde bulunan ekspertiz raporu ile ilgili kurumlara itirazlarını yapabilirler.
Ozan Ayözger
TÜV SÜD D- Expert’in Genel Müdür Yardımcısı