İstanbul Teknik Üniversitesi, dünyanın en yeşil 100 üniversitesi arasında...
İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye'nin 1., Avrupa'nın 32., Dünyanın En Yeşil 67. Üniversitesi...
İstanbul Teknik Üniversitesi, dünyanın seçkin üniversitelerinin kampüslerinin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında bir yılda 10 basamak birden yükselerek “Dünyanın en yeşil 67. Kampüsü” olarak ülkemize büyük gurur yaşattı.
İstanbul Teknik Üniversitesi başarılarına bir yenisini daha ekledi. Yeşil Kampüs çalışmalarıyla ülkemizde birçok yeniliği ve ilkleri hayata geçiren İstanbul Teknik Üniversitesi, dünyanın seçkin üniversitelerinin kampüslerinin yeşil ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında 67. sırada yer alarak ilk 100’e giren tek Türk üniversitesi oldu. GreenMetric, altyapı, enerji, iklim değişikliği, geri dönüşüm, su kaynakları, ulaşım ve eğitim alanlarında değerlendirme yapıyor. Geçen sene 619 üniversite arasından dünyada 77. olan İTÜ, Yeşil Kampüs alanında çalışmalarını hız kesmeden devam ederek bu yıl da 81 ülkeden 719 üniversitenin değerlendirildiği GreenMetric’te 10 basamak birden yükselerek 67. oldu.
Türkiye’ye bu mutluluğu yaşatmanın gururu içindeyiz
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “İTÜ, IU GreenMetric sıralamasındaki 2. senesinde başarısını artırarak devam etmiştir. Dünyada 77. sıradan 67. sıraya yükselen kampüsümüz, Avrupa’da 37.likten 32.liğe yükselmiş, Türkiye’de ise 1. sıradaki yerini korumuştur. Elde ettiğimiz bu dereceler bize daha büyük sorumluluklar yüklemektedir. İlkleri gerçekleştiren üniversite kimliğimizle Türkiye’ye bu gururu yaşatmanın sevinci ve heyecanıyla, daha fazla çalışmak ve daha büyük başarılar elde etmek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. İTÜ olarak bundan sonraki hedefimiz, sıralamadaki yerimizi daha yukarılara taşırken, tüm kampüslerimizi dünyaya örnek teşkil edecek sürdürülebilir yaşam alanları haline getirmektir. Sıralamalarda yer almak araçtır; nihai amacımız mutlu yaşayabildiğimiz bir çevreyi mümkün kılmak. Tüm İTÜ’lülere ve bu başarıda emeği geçen tüm ekibimize teşekkür ederim.”dedi.
Yeşil Kampüs İstanbul’a da örnek olacak bir dönüşüm modeli
İTÜ’deki Yeşil Kampüs çalışmalarından sorumlu, atmosferik modelleme, iklim değişimi ve hava kalitesi konularında bilimsel çalışmalar yürüten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun Kındap da geçen yılki konumlarını yukarıya taşımaktan memnun olduklarını belirtti. Kındap, “İTÜ’deki Yeşil Kampüs çalışmalarıyla bir yandan GreenMetric sıralamalarında kullanılan parametreler ve kriterler üzerinde çalışıyoruz bir yandan da İstanbul’da belirli bir bölgenin sürüdürülebilirlik ilkelerine göre nasıl dönüştürülebileceği üzerine ‘yöntem’ geliştiriyoruz. İTÜ Kampüsü, yaklaşık 250 hektara yayılan, her gün onbinlerce insanın birbirinden çok farklı gündelik rutinlerine cevap veren bir yaşam alanıdır. Dersliklerden, laboratuvarlara, sosyal tesislerden teknokentlere, yeme içme alanlarından spor sahalarına kadar farklı bileşenlerden oluşuyor. 24 saat yaşayan bir kampüs olduğu için aslında kampüsümüz bir kent modeli olarak kabul edilebilir. Dolayısıyla bizim burada engelsiz ve erişilebilir çevre tasarımı, karbon emisyonunun azaltılması, nitelikli yeşil alanın artırılması, atığın doğru yönetilmesi, su kaynaklarının verimli kullanılması yolunda verdiğimiz kararlar daha büyük ölçeklere uygulanacak sistemlerin ne olabileceğinin bir modelini de sunuyor. Maslak’ın nitelikli bir çevreye açılan kapısı olarak mevcut durumumuzu iyileştirmeye ve ileriyi hedeflemeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
Hedefimiz Yeşil, Çevreci ve Daha Sürdürülebilir Bir Kampüs
Yeşil Kampüs çalışmalarıyla İTÜ’ye önemli katkılar sağlayan İTÜ Yapı İşleri Koordinatörü Prof. Dr. Yasin Çağatay Seçkin, sıralamayı şöyle değerlendirdi:
“İlk olarak geçen yıl katıldığımız bu değerlendirme sisteminde, 619 üniversite arasında 77. olarak ilk 100’e giren ilk Türk Üniversitesi ünvanını kazanmıştık. Geçen yılki bu başarımızın ardından, bu yıldaha büyük bir istekle, değerlendirme sistemindeki başlıklarla ilgili kendimizi daha ne kadar geliştirebileceğimiz hususundakapsamlı bir çalışma gerçekleştirdik. Altyapıdan enerjiye, geri dönüşümden su kaynaklarının etkin kullanımına, ulaşımdan eğitim alanındaki çalışmalara kadar kurumumuzdaki uzmanlarla iş birliği içerisinde bir yol haritası belirledik.Bize sağlanan bütçe ve imkanlar dahilinde bu yol haritasında belirlediğimiz hususları hayata geçirmeye çalıştık. Bu çalışmaların meyvesini de artan katılımcı sayısına rağmen 10 basamak yükselerek aldığımıza inanıyoruz. IU GreenMetric sıralamasındaki bu yükselişimiz, daha yeşil, daha çevreci ve daha sürdürülebilir bir kampüs olma hedefimizde büyük moral katkısı sağlamıştır.
Herhangi bir değerlendirme sisteminden bağımsız olarak, toplam karbon ayak izimizi dünyaya örnek olacak seviyelere çekmek, her türlü atığımızı doğru şekilde işleyerek geri dönüştürmek ve doğaya zarar vermeyecek hale getirmek, kampüs içindeki tüm su kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmak ileriye yönelik belli başlı hedeflerimizdir. Bunlardan da önemlisi öğrencimizden personelimize hatta ziyaretçilerimize kadar tüm kampüs kullanıcılarını sürdürülebilir bir yaşam konusunda bilinçli bireyler haline getirmek, toplumsal düzeyde farkındalığı artırmak bizim için asıl başarıyı oluşturacaktır.”