İzmir'de Hümik Asit Dağıtımı Yapıldı: Çiftçilere Çevre Dostu Tarım İçin Destek
Proje doğrultusunda, İzmir'in Foça, Menemen, Menderes ve Torbalı ilçelerindeki 13 üreticiye toplamda 860 litre hümik asit dağıtımı gerçekleştirildi. Bu miktar, 143,5 dekarlık alanı kapsayacak şekilde, dekara 6 litre oranında kullanılacak.
“Toprak Dostu Hümik Asiti Yaygınlaştırıyoruz”
İzmir – Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ve Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) iş birliğiyle başlatılan “TKİ-Hümas Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında Hümik Asit Dağıtım Töreni düzenlendi. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen etkinliğe İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt, şube ve ilçe müdürleri, teknik personel ile 13 üretici katıldı.
Projenin Amaçları ve Kapsamı
18 Ekim 2024 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu arasında imzalanan protokol çerçevesinde başlatılan proje, kömür sahalarından elde edilen leonardit mineraliyle üretilen hümik asidin tarımsal uygulamalarda yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. Proje, aynı zamanda tarımsal üretimde çevre dostu ve sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilmesini hedefliyor. Bu kapsamda:
Kimyasal gübre kullanımının azaltılması,
Toprağın doğal dengesinin yeniden kazanılması,
Bitki besin elementlerinin alımının artırılması,
Tarımsal üretimde karbon depolamasının artırılması ve sera gazı salınımının azaltılması,
Toprağın su tutma kapasitesinin geliştirilmesi gibi hedefler yer alıyor.
Proje doğrultusunda, İzmir’in Foça, Menemen, Menderes ve Torbalı ilçelerindeki 13 üreticiye toplamda 860 litre hümik asit dağıtımı gerçekleştirildi. Bu miktar, 143,5 dekarlık alanı kapsayacak şekilde, dekara 6 litre oranında kullanılacak.
Mustafa Şahin’den Çiftçilere Mesaj
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, projenin çevre ve tarımsal üretime katkılarına dikkat çekerek şunları söyled: “Hümik asit, toprak verimliliğimizi artırmanın yanı sıra çevremizi korumaya yönelik önemli bir adım sunuyor. Bugün, sürdürülebilir tarım konusunda önemli bir ilerleme kaydediyoruz. Tarımsal üretimde kaliteyi artırırken, doğal kaynaklarımızı da korumaya özen göstermeliyiz. Bu proje, çiftçilerimizin çevre dostu üretim yapmalarına katkı sağlayarak bilinçlenmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca projeye destek veren tüm paydaşlarımıza ve emeği geçen ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu da konuşmasında, toprağın oluşumu ve önemine değinerek şunları söyledi: “Bir santimetre toprağın oluşması bin yıl sürer. Toprak, yaşamın temel kaynağıdır ve korunması hayati önem taşımaktadır. Çölleşmeye karşı alınması gereken önlemler arasında onarıcı tarım yöntemleri ve tarımsal yeniliklerin önemi büyüktür. Bu projeyle toprağımızı korumak ve sürdürülebilir tarımı desteklemek adına önemli bir adım atıyoruz.”
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt ise Türkiye’deki tarım topraklarının organik madde miktarının yetersizliği nedeniyle karşılaşılan ekonomik ve çevresel sorunlara dikkat çekti. Ayrıca, TKİ’nin linyit madenlerinden elde edilen leonardit hammaddesiyle üretilen TKİ-Hümas markalı organik toprak düzenleyici ürün ve diğer projeler hakkında bilgi verdi.
Proje kapsamında çiftçilerin bilgi ve deneyimlerinin artırılması amacıyla uygulamalı eğitimler ve yayım çalışmaları yürütülerek, ülke genelinde sürdürülebilir tarım uygulamalarına öncülük edilmesi bekleniyor.