İzmir'de Kantin ve Yemekhanelere Yönelik Denetimler Sıklaştırıldı

İzmir'de eğitim ve sağlık kurumlarının kantin ve yemekhanelerinde yapılan denetimlerde hijyen kurallarına uymayan işletmelere yasal işlem başlatıldı.

İzmir genelinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, eğitim kurumları ile sağlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait yemekhane ve kantinlerde denetimlerini sıklaştırdı. 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte özellikle toplu tüketimin yoğun olduğu alanlarda hijyen ve güvenilir gıda kontrolleri titizlikle devam ediyor.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 23-27 Eylül 2024 tarihleri arasında, il genelinde 690 yemekhane ve kantinde denetim gerçekleştirildi. Denetimlerde, işletmelerin teknik ve hijyenik koşulları, gıda maddelerinin etiket bilgileri, son kullanma tarihleri ve soğuk zincir gereksinimlerine uygunlukları ayrıntılı olarak incelendi. Ayrıca çalışan personelin gerekli eğitim belgeleri ve haşere-kemirgen mücadelesine ilişkin evrakları da kontrol edildi.

Uygunsuzluk Tespit Edilen İşletmelere Yasal İşlem
Yapılan denetimler sonucunda, teknik ve hijyenik eksiklikleri bulunan işletmelere eksikliklerini gidermeleri için süre tanındı. Mevzuata aykırılık tespit edilen işletmeler hakkında ise yasal işlem başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen resmi kontroller, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gerçekleştiriliyor. Denetimlerde, gıdaların tarladan sofraya kadar olan süreçte güvenilirliğinin sağlanması ve tüketici haklarının korunması hedefleniyor.

Vatandaşların, gıda güvenliği konusundaki şikayetlerini iletebileceği Alo 174 Gıda Hattı da aktif olarak hizmet veriyor. Gelen şikayetler değerlendiriliyor ve en kısa sürede sonuçları tüketicilere iletiliyor.

Denetimler Aralıksız Sürecek
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların sağlığını koruma amacıyla yapılan bu denetimlerin aralıksız devam edeceğini belirtti. Gıda güvenliği ihlali yapan işletmelere ise gerekli yasal yaptırımların uygulanacağı vurgulandı.

i̇zmir kantin denetimi gıda güvenliği denetimleri eğitim kurumları hijyen kontrolleri kamu yemekhane denetimi i̇zmir tarım ve orman müdürlüğü denetim