İzmir'in yükselen yıldızı: Kınık

İzmir'in Kınık ilçesinde yapılan yatırımlar, büyüme rakamlarına da yansımaya başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayınlanan ve ilçelerin gelişmişlik düzeylerine ilişkin verilerin değerlendirilmesi sonucunda hazırlanan 'Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması' (SEGE) sonuçlarına göre; Kınık'ın 4'üncü kademe ilçe olmaktan çıkıp 3'üncü kademeye yükseldiğini açıklayanKınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, Kınık'ın ülke genelindeki 1100 ilçe arasında da 417'nci konuma geldiğini söyledi.

Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, ilçe gündemini değerlendirdi. Kınık’ta tamamlanan, devam eden ve proje aşamasında olan yatırımlar hakkında bilgi veren Başkan Doğruer, “Geleceğe yön verecek projeler üretiyoruz” dedi. En geç 3 yıl içinde Kınık’ta işsizlik diye bir şeyin kalmayacağını açıklayan Doğruer, yatırımların pandemiye rağmen devam edeceğini söyledi.

Bakırçay gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rıdvan Karapehlivan’ın sorularını yanıtlayan Başkan Sadık Doğruer, 20 yıl önce faaliyete başlayan, ancak çeşitli nedenler ile ilerleme kaydedilemeyen Kınık Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde şu an yer kalmadığına dikkati çekti. 750 dönümlük alanın tamamıyla dolduğunun ve 900 dönümlük daha ilave yer talebi için de  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvurulduğunun bilgisini veren Başkan Doğruer, şöyle konuştu: “Sayın Bakanımız ile genel başkan yardımcımız Hamza Dağ ile birlikte görüşüp genişleme talebimizi 19 firmanın ön başvuru talebi ile birlikte ilettik. Bu firmalar arasında bizden daha önce 145 dönüm yer alan ve 100 dönüm genişleme talebi isteyen Dirinler Metal, Katmerciler Savunma Sanayi ki onlar da yüz dönümlük yer talep ediyorlar, Dimes Meyve Suları gibi 19 tane güçlü firma var.”  

FİRMALAR KINIK'I TERCİH EDİYOR!
‘Kınık Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin bu kadar talep görmesinin en büyük nedeni nedir?’ sorusuna yanıt veren Başkan Doğruer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu an m2 birim fiyatımız 53 TL. Bu fiyat Bergama’da 170 lira, Aliağa’da 600 bazı yerlerde ise 900 TL. Biz hem m2 fiyat avantajımız hem de İstanbul otobanına yakın olmamız nedeniyle İzmir firmalarınca tercih edilir olduk. Şu an İstanbul’a İzmir’den çok daha yakınız. O yüzden OSB’mizde 1m2 bile boş yerimiz yok. İzmir firmaları bizi hem lojistik açısından hem de işgününün daha rahat ve daha ucuza yaşayabilmesi açısından tercih ediyorlar. İzmir de bir ev kirası 1500 lira iken aynı kira bizde TOKİ konutlarında 500 TL ayrıca burada yaşayan işçilerin ekilecek tarlası var bu da yaşamlarını kolaylaştırıyor. Bu bağlamda firmalar işçilerini daha ucuza ilçemizden ve civar ilçelerden bulabiliyorlar.”

KONAKLAMA SORUNU DA ÇÖZÜLECEK
Kınık’ın daha mutlu, huzurlu ve yaşanabilir bir kent olması için çalıştıklarını ifaden Doğruer, “Kınık son yıllarda hükümetimizin ve belediyemizin yaptığı yatırımlar ile sosyal açıdan da yaşanabilir bir yer haline geldi. Gelişen inşaat sektörü, 2. Etap TOKİ konutları, tamamlayacağımız öğretmenevi, halk eğitim merkezi, gençlik merkezi, Delez Yaşam Vadisi, Aqua Parkı ve çocuk köyü ile beyaz yakalılar için de bir tercih noktası olurken Dikili’ye yani denize olan yakınlığı da ayrı bir avantaj sunmaktadır. Şu an bize yatırım yapmak isteyen firmalar 100 dönümden aşağı yer talep etmiyorlar. Yapacağımız öğretmen evindeki 75 yatak kapasiteli otel ilçemizde konaklama sorununu da çözecektir” diyerek, kenti hak ettiği noktaya taşımak için çalıştıklarını söyledi.

KINIK'TA İŞSİZ KALMAYACAK! 
Kınık’ta 3 yıl içinde işsizlik diye bir sorun kalmayacağını vurgulayan Doğruer, şunları söyledi: “Kınık Karma OSB’mizde tamamlanacak yatırımlar ile birlikte 3 bin gencimiz ve inşamız iş bulacaktır ayrıca ilçemizde bildiğiniz gibi şu an 1400 kişinin çalıştığı bir maden sahası var burada da sayı 2 bine yakın zamanda çıkacaktır. Yer altı ve yer üstü ile işçimizde 5 bin kişinin çalışması demektir. Bu da civar ilçelerimizden Bergama ve Soma başta olmak üzere işçinin ilçemize gelmesi demektir.”

LİG ATLADIK 
Kınık’ın gelişmiş ilçeler sıralamasındaki yükselişini “Lig atladık” tanımıyla yorumlayan Doğruer, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının her yıl yayınladığı bir istatistik var. Sosyal Gelişmişlik Endeksi ülkemizdeki tüm ilçeler baz alınıyor. Bu istatistik ile ilçemiz 1100 ilçe arasında 417. Sırada görünüyor. Biz yaptığımız gerek alt gerekse, üst yapı yatırımları ile ilçemizi 4. Kademe ilçe konumunda 3. Kademe ilçe konuma getirdik, eskiden İzmir de 3K -1B vardı yani Kınık, Kiraz, Karaburun ile Beydağ ilçeleri İzmir’in en az gelişmiş ilçeleri arasında yer alırdı. Kınık işimdi bir üst lige çıktı ve bu sıralamadan 4. Kademe ilçe olmaktan SEGE verileri kurtuldu. Yine şehirleşme kriterleri raporlarına göre ilçemiz 3 yıl sonra 50 bin nüfusu aşarak hem nüfus hem de ekonomik açıdan daha büyük ve güçlü bir ilçe konumuna gelecek. Bu yüzden 2. Etap TOKİ çalışmalarını başlattık yaklaşık 300 konutlu yeni bir TOKİ Projemiz olacak” diye konuştu.

YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDECEK
Kınık’ta yatırımların pandemiye rağmen devam edeceğinin altını çizen Doğruer, “Pandemi süreci nedeni ile yatırımlarımız 6 aylık bir aksamaya uğrasa da 2. TOKİ konutlarımızın ihalesine çıkacağız. 75 yatağı bulunan ve ilçemiz de konaklama sorununu giderecek öğretmenevimiz 6 ay içinde bitecek. 8 bin m2 kapalı alanıyla bin kişilik düğün salonu, 320 kişilik amfi tiyatrosu ile bir ölçüde kültür merkezi fonksiyonu da ifa edecek olan halk eğitim merkezimiz de tamamlanacak. 3150 m2’lik gençlik merkezimiz de en kısa sürede tamamlanacak. Ayrıca pandemi nedeniyle açılışını geciktirdiğimiz delez vadisi, aqua park ve çocuk köyü açılışların da en kısa sürede tamamlayacağız. Biz hem ekonomik açıdan gelişirken yeni iş sahaları açarken hem de insanlarının burada kalacağı sosyal yaşam alanlarını kuruyoruz ki bir Aliağa örneği gibi olmak istemiyoruz. Aliağa da yoğun bir sanayi yoğun bir işgücü var ama insanlar İzmir’den gelip gidiyorlar. Biz Kınık ilçemizi 50 bin nüfusa göre hazırlıyor ve ona göre yatırımlar yapıyoruz” diye konuştu.

TARIM ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDE SONA GELİNDİ
Tarım Organize Sanayi Bölgesi’nde de artık sona gelindiğinin müjdesini veren Başkan Dr. Sadık Doğruer, “Kınık ilçemize bir de Tarıma Dayalı İhtisas Sanayi Organize bölgesi kurulacak yaklaşık 1500 dönümlük bir alana kurulacak bu OSB Kınık’ın yapısına ve işgücü profiline de uygun olacak. Burada işler beklediğimizden hızlı gitti. Şu an mütevelli heyetini oluşumu ve yer seçimi aşamasındayız kuruluş başvurumuz Sanayi Bakanlığımızca kabul edildi. Artık parselasyon ve yatırımcılara çağrı aşamasına geçilecek. Buraya Türkiye’nin her yerinden yatırımcıların geleceğini tahmin ediyoruz. İlçemizin mısır domates gibi ürünler ile alakalı paketleme kurutma tesislerinin yanı sıra, yem ve tedavi amaçlı kullanılan farmakolojik bitkilerin üretimi gerçekleştirilecek. Bu tarıma Dayalı İhtisas OSB’miz Kınık ilçemizin yapısına da uygun olacak ovamızda herhangi bir ağır sanayi olmadan ovamız kirlenmeden ağır çevre koşulları oluşmadan insanımızda buralarda bildiği işi yaparak çalışmış olacak” açıklamasında bulundu.

ARTIK MEMURLAR KINIK’TAN EV ALIYORLAR
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, “Eskiden burada çalışan memurlar mesai saati bitince oturdukları Bergama veya Soma ilçelerine geri döner,  parayı orada harcarlardı. Şimdi bu durum tersine döndü. Gelen memurlarımızın yüzde 80’ini Kınık’tan ev kiralıyor ya da satın alıyorlar. Buraya yerleşiyorlar” diyerek sözlerini noktaladı.

izmir kınık izmir kınık sadık doğruer bergama soma son dakika bakırçay