İZSİAD'da gündem kripto para
Prof. Küçüközmen: 'Herkes paranın kralı olmak istiyor'
İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) tam kapanma döneminde çevrimiçi toplantılarına devam ediyor. ‘Yeni Parasal Mimarinin Yapıtaşları: Kriptoparalar ve Blokzinciri’ konulu bir sunum yapan İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Coşkun Küçüközmen, son günlerin gündeminde olan kripto paraları anlattı.
Herkesin paranın kralı olmak istediğini ifade eden Küçüközmen, “Bunun için paranın kuralını bilmeniz gerekiyor” dedi.
Toplantının açılışında konuşan İZSİAD Yönetimi Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, son günlerin sıkıntılı haberleri ile gündem olan kripto paraları daha çok gençlerin takip ettiğini, bu anlamda bu alanı daha yakından tanımak istediklerini söyledi. Bilinmeyen alanlarda yatırım yapmanın her zaman sorunlu bir sonuca gebe olduğunu söyleyen Küçükkurt, “Hangi alanda yatırım yapıyorsanız o alanın tüm inceliklerini bilmeniz gerekiyor. Biz de çağımızın yeni trendi kripto parayı masaya yatırmak istedik. Bu konuda yetkin bir isim olan Ekonomi Üniversitesi’nden hocamız Prof. Coşkun Küçüközmen’i ağırladık. Kendisine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Coşkun Küçüközmen, klasik paranın hangi problemleri çözmek için icat edildiğinden yola çıkarak ‘Yeni Parasal Mimarinin Yapıtaşları: Kriptoparalar ve Blokzinciri’ sunumuna başladı. Bitcoin’in 2008 yılında bir makale ile hayatımıza girdiğini söyleyen Küçüközmen, “Satashi Nakamoto takma isimli bir kişi ya da grup tarafından yayınlanmış makale ile tanıştık. 5 Ekim 2009’da 1 dolara 1309 BTC alınabiliyordu” dedi.
“Z kuşağı bu teknolojiye doğdu, kripto para büyüyecek”
Merkezi otoritesi ve sahibi olmayan, blokchain teknolojisine dayanan, açık kaynaklı, yenilikçi, uçtan uca ödeme yöntemi ile çalışan bir sistem bitcoin” dedi. 1 bitcoinin yüz milyonda birine 1 satashi dendiğini ifade eden Küçüközmen, “Bitcoin’in trendleri var. Oyuna her gün yeni oyuncular katılıyor. Z kuşağı bu sistemin içine doğdu, onlar da bu sisteme dahil olacaklar” diye konuştu.
Bitcoin’in günlük işlem hacminin altın ve diğer emtialardan çok geride olduğunu da hatırlatan Küçüközmen, “Bitcoin’in volatilitesi, oynaklığı yüzde 85 ile bir numarada. Buna rağmen çok ciddi bir ilgi görüyor” dedi.
“Tüm dijital paralar kripto para değil”
Merkez Bankalarının dijital paraya geçişle kriptonun aynı olmadığına dikkat çeken Küçüközmen, “Dijital paralar yasal bir düzenleme ile çıkarken, kripto parada yasal bir zemin henüz yok. Dijital paralarda tüm işlemleri devlet kayıt altına alırken, kripto parada işlemler gizli” dedi. Kara paranın dolar üzerinden olduğunu hatırlatan Küçüközmen, “ABD dijital paraya bu sebeple geçmiyor. Bahamalar gibi adalarda bunların test edildiği, denendiği yerler oldu” dedi.
Henüz anlık ödemelerde bitcoin’in işlem hızının yeterli olmadığını ifade eden Küçüközmen, “Henüz bu teknolojinin yatırım aracı mı değişim aracı mı olacağını bilmiyoruz. Ancak geleceğin teknolojisi bu. Bugün herkes ‘paranın kralı’ olmak istiyor ama önce paranın kuralını bilmeniz gerekli” dedi.