Kadın Oyunları Festivali "Ben Anadolu" oyunuyla sona erdi
Ankara Sanat Tiyatrosu'nun sanat yönetmenliğinde ve Atölye Kültür Sanat organizasyonu ile Türkiye'nin ilk ve tek kadın temalı Kadın Oyunları Festivali, 23-27 Mart tarihleri arasında Ayvalık Belediyesi'nin ev sahipliğinde Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi'nde gerçekleştirildi.
Ankara Sanat Tiyatrosu’nun sanat yönetmenliğinde ve Atölye Kültür Sanat organizasyonu ile Türkiye’nin ilk ve tek kadın temalı Kadın Oyunları Festivali, 23-27 Mart tarihleri arasında Ayvalık Belediyesi’nin ev sahipliğinde Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde gerçekleştirildi.
Ankara Sanat Tiyatrosu öncülüğünde düzenlenen ve Bandırma’da başlayan Kadın Oyunları Festivali’nin Ayvalık ayağı, Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi’nde Sumru Yavrucuk’un Shirley oyunuyla perdesini açtı. Ayça Bingöl’ün “Ben Anadolu” isimli oyunuyla festivalin kapanışı gerçekleştirildi. Bingöl, oyunun sonunda 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle usta oyuncu Metin Akpınar tarafından kaleme alınan Dünya Tiyatrolar Bildirgesi’ni okudu. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, oyunu izleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı ve CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı ile birlikte Ayça Bingöl’e bir buket çiçek takdim etti.
Oyunda; binlerce yıldır Anadolu’yu var eden kadınlar, koca bir tarihe yayılan hikâyeleriyle Güngör Dilmen’in klasikleşmiş eserinde buluştu. Oyunda Kibele’den Theodora’ya, Eftelya’dan Hürrem Sultan’a uzanan, tanrıçalar, sultanlar, mitolojik karakterler, köylü, kantocu, hemşire gibi Anadolu’nun farklı çağlarına tanıklık eden kadınlar Ayça Bingöl’ün tek kişilik performansıyla vücut buldu.
İstanbul’dan sonra ilk kez Ayvalık’ta sergilenen Oyun öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan başarılı oyuncu Ayça Bingöl, “Pandemi koşullarında çalışılmış bir oyundur. Şansız bir ortamda prömiyer yaptık. Şimdi de böyle bir festivalden teklif gelince katılmak istedik. Ama bundan sonra oyunu umarım şartlar daha normal olduğunda daha büyük bir coşkuyla seyirciyle buluşturmak istiyoruz. Çünkü pandemi nedeniyle elimizden geldiğince, tüm önlemleri alarak işimizi yapmaya çalışıyoruz ama bu dönemde tiyatro sanatı gerçekten çok zor günler geçiriyor“dedi.
Ayvalık’ta sergilediği “Ben Anadolu” oyununun 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’ne tesadüf ettiğine dikkat çeken Ayça Bingöl, “Ben Dünya Tiyatrolar Günü’nü içsel anlamda kutlamak gibi bir yerde değilim. Çok kırgın, kızgın ve çaresizim. Yaklaşık bir yıldır kapalı olan tiyatrolara hiç kimse ve kurumdan en ufak bir katkı yok. Zaten hiçbir zaman da bu yönde doğru düzgün bir destek göremedik. O yüzden de yine kendi çabamızla inşallah bu işin de üstesinden geleceğiz. Ben, çok daha coşkulu bir şekilde bizim için özel bu günü kutlamak isterdim” diye konuştu.
Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Kadın Oyunları Festivali’nin geçtiğimiz yıl Ayvalık Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Ankara Sanat Tiyatrosu arasında başlatılan bir proje olduğunu söyledi. Türkiye’nin en köklü özel tiyatrolarından olan AST’nin sanat yönetmenliğinde, Atölye Kültür Sanat’ın organizasyonuyla düzenlenen festival, Ayvalık Belediyesi ev sahipliğinde, 23-27 Mart tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festival boyunca sosyal mesafe gereği boş bırakılan koltuklara, öldürülen kadınların fotoğrafları yerleştirildi. Bu koltukların satışından elde edilen gelir, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Mor Çatı sivil toplum kuruluşlarına bağışlandı.
AST Koordinatörü ve Festival Genel Direktörü Hasan Aldemir, festivalin salgın nedeniyle daha önce ertelendiğini ancak daha sonra festivali yapmaya karar verdiklerini anlattı. Aldemir, festivalin sanata ve kadın mücadelesine destek olmasını hedeflediklerini belirterek, kadın sorunlarına değinen oyunlar seçtiklerini kaydetti. Festivalde 7 oyunun Ankara, Bandırma, Çanakkale’de dörder, Ayvalık’ta ise 5 kez sahnelendiğini belirten Aldemir, Ayvalık’ta; Shirley, Dansöz, Evin Kokusu, Bernarda ve Ben Anadolu oyunlarının sahnelendiğini söyledi.
Ergin’den değerlendirme
Belediye Başkanı Ergin, Kadın Oyunları Festivaliyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Fikir sürecinden sonra Ankara Sanat Tiyatrosu editörlüğünde karşılıklı fikir alışverişiyle oyunlar belirlendi. Beş kadın oyunu, beş kadın sorunu ve beş kadın duruşunu görebileceğimiz oyunlar seçildi. Sumru Yavrucuk, Ayça Bingöl gibi birbirinden değerli oyuncuları konuk ettik. Projenin Ayvalık Belediyesi ile Ankara Sanat Tiyatrosu arasında, her yıl yeni şehirlerin eklenmesi durumunda bile Ankara ve Ayvalık’ın sabit kalacağını hatırlatan Başkan Ergin, “Bu sene Bandırma vardı. Çanakkale’de sadece dijital gösterim yapıldı” dedi.
Ergin, kapanışın Dünya Tiyatrolar Günü’ne denk geldiğini hatırlatarak, ”8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile Dünya Tiyatrolar Gününü birleştirmiş olduk. Bu festivalin önemi kadına şiddet konusuna dikkat çekmekti. Pandemi nedeniyle boş koltuklarda cinayete kurban gitmiş kadınlarımızın fotoğrafları yer aldı. Bir farkındalık yaratmak asıl mesele, çünkü belki dibimizdeler ve biz şiddete maruz kalan kişilerin farkına belki de ölümle sonuçlanınca varıyoruz. Aramızdalar, şiddete maruz kalan da şiddeti yapan da aramızda” dedi.