Karabağlar Yaylası'nın en güzel kavunları seçildi
MUĞLA - Menteşe Belediyesi tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenen Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında Narlı Kahvesinde yapılan geleneksel yayla etkinlerinde yaylanın en güzel kavunları seçildi.
Yayla’nın En Güzel Kavunları Seçildi
MUĞLA - Menteşe Belediyesi tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Kültür ve Sanat Şenliği kapsamında Narlı Kahvesinde yapılan geleneksel yayla etkinlerinde yaylanın en güzel kavunları seçildi.Yarışmada yaylada yetiştirilmiş 25 kavun jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Rengi, tadı, kokusu, çeşidi ve şekline göre puanlandırılan kavunlardan, Yücel Güleç’in kavunu birinci, Halise Dural’ın kavunu ikinci, Mehmet Dural’ın kavunu üçüncü, Osman Alper’in kavunu ikinci ve Halil Taş’ın kavunu birinci seçildi.
Karabağlar Yaylası Narlı Kahvesinde, Menteşe Belediyesi ve Karabağlar Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen yayla etkinleri üretici kadınların sergisi, Menteşe Belediyesi Halk Oyunları gösterisi ve Hamdi Demirtaş’ın türkü dinletisi ile başladı.
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen Yayla etkinlikleri ve kavun yarışmasına CHP Muğla Milletvekili Süleyman Ergin, CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, yayla sakinleri ile Milas ve Bodrum’dan çok sayıda vatandaş katıldı.
Muğla Karabağlar Yaylasını Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Üzümlü yayla kavunu ile ilgili coğrafi işaret alınması yönünde çalışmalara başladıklarını belirterek, “Önümüzdeki 3 yıl içinde yayla kavununun coğrafi işaret alması için çaba göstereceğiz. Yaylamız çok değerli. Yaylamızı korumak için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız” dedi.
BAŞKA KARABAĞALAR YAYLASI YOK
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş Karabağlar Yaylası’na kendine has bir yaşam kültürü olduğunu belirterek, “Kavun yaylamızda önemli bir simge. Şenliğimizin en önemli etkinliği. Kavun yarışması ile yaylanın tüm değerleri gelecek nesillere aktarılıyor. Sadece kavun değil yaylanın tüm değerlerini, tüm tarımsal değerlerini muhafaza etmek için çaba sarf ediyoruz. Bu yıl 6.’sını düzenlediğimiz yayla etkinliklerimizi ve kavun yarışmamızı ilk kez Narlı Kahvesi’nde yapıyoruz. Yayla Büyükşehir Belediyemiz tarafından önceleri çiçek bahçesi olarak kullanılıyordu. Büyükşehir yasası sonrası Belediyemize geçti. Menteşe Belediyesi olarak bu tarihi kahveyi şuan gördüğünüz hale getirdik ve Karabağlar Yayla’mızdaki tarihi Narlı Kahvemizi kültür turizmi ne kazandırdık. Yaptığımız başarılı restorasyon çalışması ile de geçtiğimiz günlerde Tarihi Kentler Birliği tarafından Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında 'Başarı Ödülü' aldık. Ne mutlu ki yayla etkinliğimizi bu güzel yerde hep birlikte yapıyoruz. Karabağlar yaylamızın yeşil dokusunu bozacak, doğal yaşam kültürüne zarar verecek uygulamalara karşı çalışmalar başlattık. Doğal kesik ve irimleri kayıt altına alıyor ve bu kayıtlardan bir envanter oluşturuyoruz. Eğer bir müdahale varsa gerekli cezai işlemi uyguluyoruz. Eğer bu güzelliği korumak, yaşatmak istiyorsak hepimiz koruyacağız. Çünkü başka Karabağlar yaylası yok. “ dedi.Başkan Gümüş, “Kavun yarışmasının yanında Yaylalı hemşerilerimiz özellikler kadınlar için stantlar kurduk. Buradan organik yayla ürünlerini temin edebilirsiniz. Ben kışlık ihtiyacımı buradan temin edeceğim, size de tavsiye ediyorum. Katılımlarınız için teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” Diye konuştu.
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, yayla etkinlikleri ve kavun yarışmasından dolayı Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ü ve ekibini tebrik etti.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Karabağlar Yaylası'nda farklı bir yaşam sürüldüğünü belirterek, “Kavun yarışmasının burada yapılmasından dolayı çok mutlu oldum. Narlı Kahvesini kentimize kazandırmasından dolayı da Başkanımızı tebrik ediyorum. Çok güzel olmuş. Biz belli konularda çok hassas oluyoruz. Derneğimiz ve belediyemiz çok güzel yapıyor. Karabağlar yaylamız ve tarım daha önceleri yazın bir dinlenme yeriydi. Şimdilerde tarımsal alanda öne çıkmaya başladı ve değerli hale geldi. Burayı korumak kaydıyla. Buna ihtiyacımız var çünkü dünyamız yakın zamanda tarımsal alan ve su olarak kıtlık yaşayacağı görünüyor. Bizim burada yapmamız gereken, üreticimizi, çiftçimizi, besicimizi desteklemek. Muhteşem bir toprağımız var. Yeter ki doğru işleyelim.” dedi.Üretici sergisinin açıldığı etkinlikte Menteşe Belediyesi tarafından katılanlara yayla kavunu ve yöresel keşkek ikram edildi. Menteşe Belediyesi Folklor Ekibinin gösterisi ve Sanatçı Hamdi Demirtaş türküleri etkinliğe katılanlara keyifli anlar yaşattı. Ziraat Odası Meclis Üyesi Adnan Arslan, Ziraat Mühendisi Süleyman Kurnaz, , Yayla Derneği üyesi Şenay Oskay, Yayla Derneği üyesi Şükrü Evkuran ve Yerel Tohum Derneği Başkanı Mehmet Bal’dan oluşan jüri şekli, rengi, tadı ve kokusuna göre en güzel kavunları seçti. Yarışmada dereceye giren üreticiler ise çeşitli tarım aletleri ile ödüllendirildi.