Karşıyaka Belediyesi'nden 'Sıfır Atık' başarısı

Karşıyaka Belediyesi, tüm ilçe genelinde başarıyla uyguladığı Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile İzmir'de 'Sıfır Atık Belgesi' almaya hak kazanan ilk belediye oldu.

Karşıyaka Belediyesi, tüm ilçe genelinde başarıyla uyguladığı Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile İzmir’de “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazanan ilk belediye oldu. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile tüm emeği geçen birimlere ve katkı sağlayan vatandaşlara teşekkür eden Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Geri kazanılabilen tüm evsel atıkları toplama ve ekonomiye kazandırma; aynı zamanda ekosistemi koruma ve kaynak yaratma çalışmalarımız yoğun şekilde devam edecektir” dedi. 

Karşıyaka Belediyesi, 2019 Temmuz ayında yayınlanan Sıfır Atık Yönetmeliği gereği ilçe sınırları dahilinde Sıfır Atık Yönetim Sisteminin kurulması ve Sıfır Atık Belgesi alınması zorunluluğu getirilmesini takiben bu alanda pek çok önemli çalışmayı hayata geçirdi. Bu doğrultuda; 2020 yılında yürütülen uzun ve meşakkatli bir hazırlık çalışmasıyla ilçe genelinde her noktadan ve ev halkının üretmiş olduğu öncelikle geri dönüşebilir, geri kazanılabilir atıklar olmak üzere; bertarafa gitmesi gereken tüm atıklar için toplama yerleri, toplama şekli ve zamanlarını içeren bir Sıfır Atık Yönetim Sistemi oluşturuldu. Bu programlar çeşitli zamanlarda halk ile paylaşılarak, atıkların kontrolsüz olarak sokaklara bırakılmaması istendi ve “Bir telefon uzaktayız” mesajı verildi. 

Tüm bu uygulamaları başarıyla sürdüren Karşıyaka Belediyesi, Aralık 2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Sıfır Atık Belgesi almak için başvuruda bulundu. Yapılan değerlendirme sonucunda, çalışmalar temel seviyede yeterli bulunarak buna ilişkin Sıfır Atık Belgesi kuruma takdim edildi.

İŞ BİRLİĞİ MESAJI
İzmir’deki yerel yönetimler arasında ilk kez bu belgeyi almanın mutluluk ve gururunu yaşadıklarını ifade eden Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Sıfır Atık Yönetimi konusunda çok önemli aşamalar kaydetmekle birlikte; bulunduğumuz nokta, idealin henüz uzağındadır. Bizim ulaşmaya çalıştığımız ve farkındalık yaratabildiğimiz kapsam ile kapasiteyi geliştirmek ve büyütmek için tüm tarafların çabasına ve iş birliğine ihtiyacımız var. Hedefimize ulaşmamızda, halkımızın duyarlılığı ve desteği, birlikte başarmamız için en kıymetli gücümüz ve enerji kaynağımız olacaktır” dedi. 

Tüm emeği geçenlere ve Karşıyaka halkına da teşekkür eden Tugay “Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğümüzün koordinatörlüğünde yürüttüğümüz çalışmalarımızda sağlıklı bir sistem kurmamız için bize yol gösteren Çevre ve Şehircilik İl Müdürümüz Sayın Ömer Albayrak’ın şahsına ve nezdinde İl Müdürlüğü’nün değerli çalışanlarına, İzmir Büyükşehir Belediyemize, birlikte çalıştığımız özellikle Temizlik İşleri, Park ve Bahçeler, Tesisler, Zabıta ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüklerimizin yöneticileri ve çalışanlarımıza, Karşıyaka Kent Konseyi’ne teşekkür ediyor; bilhassa evlerinde ve iş yerlerinde atıklarını ayıran ve Belediyemiz sistemine ulaştıran duyarlı Karşıyaka halkına şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı. 

“BİR TELEFON UZAKTAYIZ”
Karşıyaka Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri de yaptıkları çalışmalara ilişkin şunları aktardı: “Daha önce Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı bina ve yerleşkelerde kurduğumuz atık yönetim sistemi ile yine İzmir’de bir ilke imza atmış, bu seviyede tüm özel ve kamu kurumlara arasında ilk kez Sıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazanmıştık. Bu aldığımız yeni belge ise ‘tüm Karşıyaka genelinde’ uyguladığımız Sıfır Atık Yönetim Sistemi’nin başarısının bir karşılığıdır. Tüm ilçe genelinde konumlandırdığımız karışık ambalaj atığı konteynerleri; cam ve tekstil kumbaraları; bayat ekmek, pil, bitkisel yağ, son kullanma tarihi geçmiş ilaç kutuları, mobilya ve elektronik atık toplama hizmetlerimiz ve daha pek çok çalışmamızla Sıfır Atık hedefine emin adımlarla ilerliyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi bir telefon uzaktayız; tüm vatandaşlarımız soru ve talepleri için 363 13 31 / 248 numaralı hattı arayarak bize ulaşabilir.”

izmir karşıyaka izmir karşıyaka karşıyaka belediye sıfır atık