Köy Tiyatroları'nın mimarı Tunç Soyer: "Sanata dokunan ellerde kir barınmaz"
Sanatın önündeki engelleri kaldırarak kentin dört bir yanına eşit bir şekilde ulaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, köy tiyatrolarıyla kırsalda sanat üretimine başladı.
İzmir’in köylerinde sanat rüzgarı
Sanatın önündeki engelleri kaldırarak kentin dört bir yanına eşit bir şekilde ulaştıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, köy tiyatrolarıyla kırsalda sanat üretimine başladı. Başkan Tunç Soyer’in İzmir’i kültür sanat kentine dönüştürme vizyonu doğrultusunda 4 ilçede sanat sever köylüler, "Cumhuriyetimiz" adlı ilk oyununu sahneledi. Sanatın köylerdeki üretime kadar etki edeceğini söyleyen Soyer, “Sanata dokunan ellerde kir barınmaz” dedi.Üniversite yıllarında Ankara Sanat Tiyatrosu’nda oyunculuk ve yönetmen asistanlığı yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kültür sanat vizyonu doğrultusunda 1 Ekim’de perdelerini açan İzmir Şehir Tiyatroları’nın ardından, kırsalda sanat üretimini başlatmak ve köylülerin kişisel gelişimine katkı sağlamak için kurulan İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları da ilk oyununu sahneledi.
Başkan Tunç Soyer tarafından Seferihisar’da ilk tohumu serpilen köy tiyatrolarını İzmir’in dört bir yanına ulaştırmak için 2 ay önce çalışmalarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları, Urla’nın Barbaros Mahallesi, Seferihisar’ın Ulamış Mahallesi, Güzelbahçe’nin Yelki Mahallesi ve Çeşme’nin Reisdere Mahallesi olmak üzere 4 ilçede eğitim verdi.
Gönüllülük esasıyla yürütülen çalışmalara kısa sürede yaklaşık 60 katılımcı, 2 ay boyunca sanatçı Vedat Murat Güzel’in yönetiminde 4 eğitmenden tiyatro, müzik ve sanat eğitimleri aldı. Eğitimler sonucunda iki aylık sürede "Cumhuriyetimiz" adlı oyunu hazırlayan katılımcılar ilk oyunu Kültürpark’taki İzmir Sanat Merkezi’nde sahneledi.