Ödemiş'te Ekşilik Böceği ile Doğal Mücadele
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş'te ekşilik böceğiyle mücadele için 4 bin 553 tuzak dağıtarak doğal tarım yöntemlerini destekliyor ve üreticilerin maliyetlerini azaltıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden Ekşilik Böceği ile Mücadele
Ödemiş’te 4 Bin 500 Ekşilik Böceği Tuzağı Dağıtımı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, incirde verimliliği artırmak ve doğada kimyasal ilaç kullanımını azaltmak amacıyla ekşilik böceği zararlısı ile doğal mücadele başlattı. Ödemiş'te seçilen pilot mahallelerde, doğal yöntemlerle hazırlanan ekşilik böceği kitle yakalama tuzağı dağıtıldı. Bu projeyle, üreticilerin girdi maliyetleri azaltılırken, incirde kalite ve verimlilik artırılacak.
Tarımsal Verimliliği Artırma ve Kimyasal İlaç Kullanımını Azaltma
İzmir Büyükşehir Belediyesi, kırsalda tarımsal verimliliği artırmak ve bitkisel hastalıklarla mücadele etmek için üreticilere sunduğu desteklere devam ediyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, incir üretiminde verim kaybına neden olan ekşilik böceği zararlısı ile mücadele başlattı.
Ödemiş'te 4 Bin 553 Tuzak Dağıtımı
İncirde ekşilik böceği ile mücadele amacıyla, Ödemiş'in Birgi, Bucak, Kutlubeyler ve Üçkonak mahalleleri pilot bölge olarak seçildi. Muhtarlıklardan gelen talepler doğrultusunda toplam 4 mahalledeki 137 üreticiye 4 bin 553 ekşilik böceği kitle yakalama tuzağı dağıtıldı. Tarımsal Hizmetler bünyesindeki ziraat mühendisleri tarafından kitle yakalama tuzaklarının kullanımı hakkında teknik bilgilendirme yapıldı.
Doğal Yöntemlerle Ekşilik Böceği ile Mücadele
Ekşilik böceği ile mücadelede verilen destekler, hem üreticilerin girdi maliyetlerini azaltıyor hem de daha güvenilir incir üretimi sağlıyor. Ayrıca, doğal yöntemler kullanılarak kimyasal ilaç kullanımının önüne geçiliyor. Ekşilik böceği ile biyoteknik mücadelede, teknik talimatta yer alan ekşilik böceği tuzağı olarak bilinen yem tuzakları kullanılıyor. Cezbedici yem tuzakları 1,5-2 litrelik ağzı kapalı plastik kaplardan oluşurken, cezbedici yem olarak su, maya ve incir kullanılıyor. Tuzaklar, dekara 3 adet gelecek şekilde konumlandırıldı. Tuzakların ilek sineğine zarar vermemesi için ilekleme döneminde kaldırılması ve son ilekten bir hafta sonra tekrar asılması gerektiğine dair üreticiler bilgilendirildi.