Ödüllü Akademisyen Prof. Dr. Jale Yanık'tan genç bilim insanlarına altın değerinde öğütler
Prof. Dr. Yanık, 'Bilim insanı başarılı olmak için başta insani ilişiklere önem göstermelidir'
Prof. Dr. Yanık, “Bilim insanı başarılı olmak için başta insani ilişiklere önem göstermelidir”
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jale Yanık, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 2021 Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri kapsamında verilen “Temel Bilimler” kategorisinde ödül alan 3 bilim insanından birisi oldu. Çalışmaları biyokütle enerjisi üzerine yoğunlaşan Prof. Dr. Jale Yanık, “TÜBİTAK ödülü, bir akademisyenin almak isteyeceği en büyük ödüllerden bir tanesi. Bu ödülü almak benim için çok gurur verici” dedi.
Temel Bilimler alanında yaptığı çalışmalarla “Bilim Ödülü”ne layık görülen EÜ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yanık, çalışmalarımda, ülkemizde yaygın olarak bulunan -tavuk gübresi, arıtma çamuru gibi atık bertaraf sorunu olanlar dâhil- tarımsal ve endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan atık/artıklardan ısıl prosesler ile katı yakıt, biyo-yağ, hidrojen ve tarımda toprak iyileştirici olarak kullanılan biyoçar (biochar), adsorbent gibi karbon bazlı malzemelerin üretimi üzerine çalışıyoruz” dedi.
Çalışmalarının uluslararası camiada ses getirdiğini belirten Prof. Dr. Yanık, “Bilindiği gibi enerji tüketimi, ülkelerin kalkınma düzeylerini gösteren temel unsurlardan biri olup, enerji probleminin odağında sürdürülebilir bir gelecek endişesi ve iklim değişikliği problemleri yer almaktadır. Bu nedenle, enerji güvenliği ve düşük karbonlu ekonomiye geçiş, ülkelerin enerji politikalarının odak noktasıdır. Bu politikalar çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynakları için yapılan yatırımların dünya genelinde arttığı görülmektedir. Biyokütle enerjisinin, sahip olduğu büyük potansiyeli, farklı sosyal ve ekonomik faydaları nedeniyle geleceğin en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi olduğu düşünülmektedir. Biyokütle enerjisi üzerine yapılan çalışmalar ve uygulamalar, enerji güvenliğini koruma ve küresel ısınmayı azaltma amacıyla son yıllarda özellikle Kuzey Amerika ve Avrupa'da artarak ön plana çıkmaktadır. Devlet politikası olarak ülkeler biyoenerji üretimini teşvik etmekte ve gelişimi için uygun politikalar/yasalar düzenlemeler üzerine odaklanmaktadır. Dolayısıyla da biyokütle alanında yaptığım çalışmalar uluslararası bilim alanında önemli bir yer tutuyor” diyerek yaptığı çalışmaların önemine dikkat çekti.
“Akademisyenlere büyük görev düşüyor”
Ege Üniversitesinde yeni yatırımlarla beraber açılan araştırma merkezlerinde gençlerin araştırma yapmaya teşvik edildiğini söyleyen Prof. Dr. Yanık, “Lisans öğrencilerimiz için çeşitli projeler mevcut. Lisans öğrencilerimiz için 2209-A kodlu bir TÜBİTAK projesi var. Ayrıca, TÜBİTAK’ın Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) bulunuyor. Öğrenciler için çeşitli olanaklar üniversitemizde mevcut. Bu noktada öğrencileri bilimsel çalışmaya teşvik etmek için akademisyenlerimize büyük görev düşüyor” dedi.
Çalışmalarının uzun yıllara dayandığını söyleyen Prof. Dr. Yanık, Ege Üniversitesinde son yıllarda oluşturulan bilimsel ekosistemin genç araştırmacılar için önemli olduğunu vurgulayarak, “Benim de laboratuvardaki çalışmalara katılan öğrencilerim var. Gençlere olanak verildiği takdirde canla başla çalışıyorlar” dedi. Gelecekteki hedefleri hakkında konuşan Prof. Dr. Yanık, “Bundan sonra yine çok çalışmaya devam edeceğim. Genç araştırmacılara da yol göstermeyi ve onlar ile birlikte projeler yapmayı seviyorum” dedi.
“Bilim etiğine uygun davranmak gerektiriyor”
Sporu, sosyal yaşantıyı ve bilimsel çalışmalarını aynı anda yürüten Prof. Dr. Yanık, “Gençlere spor yapmalarını tavsiye ederim. Spor yaparsanız zaten enerjik olursunuz. İyi bir zaman yönetimiyle, sosyal hayatlarını ve bilimsel çalışmalarını beraber yürütmelerini öneriyorum. Ben de sosyal bir insanım ve bu mesleğime de yansıyor” diye konuştu. Çalışma hayatında etiğin önemine vurgu yapan ödüllü akademisyen, “Bir bilim insanı başarılı olmak için başta insani ilişiklere önem göstermelidir. Ayrıca bilim etiğine de uygun hareket etmelidir. Üstelik tüm bunları yaparken de hırsına yenik düşmemelidir. Bu noktada yaptığımız çalışmaların hepsini kendimiz için yapmalıyız” dedi.
Prof. Dr. Yanık, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ın bilimsel çalışmalara verdiği öneme değinerek, “Son yıllarda Rektörümüzün bilimsel araştırmalara önem vermesi, maddi ve manevi desteği bizim için çok önemli. Bilimsel çalışmaları hızlandırmak için yapmış olduğu gayretlerden dolayı kendisine teşekkür ederim” dedi.
Halil Çoban-Seren Karaşahin-Gamze Akgün-Berfin Türegün / İZMİR (Ege Ajans)