Pandemi azaldı bayramda şekere talep yüzde 60 arttı

Mondelēz International bünyesinde yer alan şirketlerden Kent, pazar yerlerine özel etkinliklerle bayram öncesi vatandaşlara renkli anlar yaşattı.

Ramazan Bayramına çok az bir süre kalınca vatandaşlar, bayramlık şekerlere yöneldi. Bayramdaki şeker tüketiminin, pandeminin etkisinin azalması ve şeker fiyatlarının çok fazla değişmemesi nedeniyle bu bayramda geçen bayrama göre yüzde 60 civarında artması bekleniyor.

Mondelēz International bünyesinde yer alan şirketlerden Kent, pazar yerlerine özel etkinliklerle bayram öncesi vatandaşlara renkli anlar yaşattı. Bayraklı Yeni Girne Pazar Yeri’nde düzenlenen etkinlikte bando ekibi İzmirlilerin bayram alışverişine sevilen müziklerle eşlik etti. Etkinliğe Mondelēz International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, şirket yönetici ve çalışanları da katıldı. Kent’in etkinlik standından bol bol bayramlık şeker alışverişi yapan vatandaşlardan bazıları da çalışanlarla birlikte müziğin ritmine ayak uydurdu.

Türkiye’de First, Falım, Kent, Olips ve Jelibon gibi markalarıyla sakız, şeker, hediyelik ve ikramlık kategorilerinin pazar liderlerinden Mondelēz International, Türkiye’de Milka, Toblerone ve Oreo gibi küresel markaların satış ve pazarlamasını da yapıyor.
Mondelēz International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, “Bayramlar Türkiye’nin yıl içindeki en önemli anlarından bir tanesi. Bizde Kent Şeker olarak her zaman olduğu gibi yine semt pazarlarında şeker satmaya devam ediyoruz.”

BAYRAM ŞEKERİNDE REKOR TALEP ARTIŞI
“Geçtiğimiz 2 yıl boyunca pandeminin etkisiyle oldukça zorlandık. Bayramlaşamadık, sevdiklerimizi ziyaret edemedik. Şeker yiyemedik. Çocuklar kapıları çalıp, şeker isteyemediler. Artık bu sene yavaş yavaş pandeminin sonlarına geldiğimizi düşünüyoruz. Bu ortamda sevdiklerimizle ,akrabalarımızla bayramlaşmayı hedefliyoruz. Bunun için de bu sene oldukça iyi başladı. Bayram şekerinde olağanüstü bir artış var. Yüzde 60’ın üzerinde bir artış var. Hem bayram şekeri fiyatlarının çikolata fiyatlarına göre daha uygun kalması ve aile ziyaretleri daha fazla olacağı için insanlar daha fazla şeker alıyorlar.”

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 91’İ BAYRAM ŞEKERİ ALIYOR
“Şeker tüketimi her Türk ailesinde bir gelenek halinde. Yaptığımız araştırmalara göre toplamın yüzde 91’inde bayram şekerinin alındığını gösteriyor. AB segmentinde ise bu oran yüzde 96’ya kadar çıkıyor. Bu Türkiye’nin bir geleneği. Bayram şekeri denilince Kent, yüzde 50’den fazla pazar payıyla en ön sırada geliyor.”

ÇİKOLATA’DA YÜZDE 70 ARTIŞ
“Günlük atıştırmalık kategorisinde inanılmaz bir artış var. En hızlısı yüzde 70’e varan bir artışla çikolata’da artış var. Özellikle de kaliteli çikolataya talep var. Türk insanı gerçekten kalitenin değerini biliyor. Bizim sattığımız çikolatalar Milka ve Toblerone ilk çeyrekte yüzde 70’den fazla büyüme gösterdi. Çikolatada geçen sene de benzer bir büyüme gerçekleşmişti. Pandemide insanlar madem eve kapandık, dışarı çıkamıyoruz o zaman kendimize para harcayalım, biraz daha kaliteli ürünler tüketelim eğilimi içindeler. Bundan dolayı da Milka’nın satışları ekstra ilgi görüyor.”

“Bizim diğer 2 kategorimizde günlük şeker ve sakız. Bunlar sokağa çıkmanın azaldığı zamanlarda bir parça durakladı. Sokağa çıkmanın normalleşmesi ile tüketim tekrar hızlanmaya başladı. Biz özellikle ikinci çeyrekte hızlı artışlar görmeyi planlıyoruz.”

İKİ BAYRAMDA 26 BİN TON ŞEKER TÜKETİYORUZ
“Bu sene bayram pazarı çok heyecanlı gidiyor. Türkiye’de sektörde bayram pazarı 20 bin tonun üzerinde seyrediyor. Bu bayramda 24-26 bin ton aralığına çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu hem Ramazan hem de Kurban Bayramının toplamında oluyor. Bu pazarın içinde biz 14 ton civarında bayram şekeri satacağız. Bu son on yılın rekoru olacak. En büyük etkenlerden birisi de bayram şekerinin çok büyük bir zam görmemiş olması. Bayram şekeri fiyatları enflasyonun altında kaldı.”

İSKANDİNAV ÜLKELERİNİN 5’TE BİRİNDEN AZ ŞEKER TÜKETİYORUZ
“Türkiye’de yanlış bilinenler var. Biz aslında çok fazla şeker tüketmiyoruz. Türkiye’de her türlü şekerli mamül tüketimi kişi başı yaklaşık 1 kilogram. Halbuki Avrupa’da 2 kilogramın üzerinde şeker tüketimi var. İskandinav ülkelerinde ise kişi başı 6 kilograma yakın şekerli mamül tüketimi bulunuyor. Türkiye’de biz çok fazla şeker tüketmiyoruz. Şeker tüketimi İskandinav ülkelerinin 5’te birinden daha az” şeklinde konuştu.

first falım kent olips jelibon